Interjú

2022.04.08. 14:30

A gyarmati Talent 2019 célja a tanulás, a tapasztalatszerzés és a csapatépítés

A balassagyarmati Talent 2019 Sportegyesület fő profilja a futsal. Az egyesület csapatai megalakulásuk óta több sikert is elértek. Az eddigi eredményekről és célokról Mohácsi Lászlót, az egyesület elnökét, edzőjét kérdeztük.

Balogh Tibor

A balassagyarmati Talent 2019 Sportegyesület felnőttfutsalcsapata (hátsó sor, balról): Naszály Aladár edző, Hugyecz Márton, Dávid Máté, Pistyúr Zsolt, Mátyás Zsolt, Mátyás Péter, Mohácsi László edző. Első sor: Kántor Barnabás, Gál Szilárd, Tresó Bálint, Lavkó Bálint, Mindszenty Máté, Brezovszki András. A képről hiányzik: Deme Donát, Pistyúr Dávid, Molnár Krisztián, Szenográdi Péter, Koleszár Krisztián edző.

Forrás: Beküldött fotó

– Milyen célokkal alakult meg az egyesület 2019-ben? 
– Két és fél évvel ezelőtt, mikor megalapítottuk a Talent 2019 Sportegyesületet, az volt a célunk, hogy bővítsük a fiatalok sportolási lehetőségét, illetve megalapozzuk az óvoda-általános iskola-középiskola sportélet pályamodellt a városban. Több sportágban – labdarúgás, futsal, atlétika, úszás – is szeretnénk lehetőséget teremteni a gyarmati és környékbeli fiataloknak. Óvodai úszásoktatást és nyári úszótáborokat, atlétikatábort már sikeresen megvalósított az egyesületünk, de tevékenységünk alappillére a futsal, hiszen az alapítók közül sokunknak köze van a futballhoz is. Ezért szeretnénk a futballnak ezen képzési területét, a tudatos kispályás játék alapjait megismertetni, meghonosítani itt a régióban. Először az utánpótlásfutsal-képzést és -versenyeztetést kezdtük el 2019 őszén, aztán 2021 őszén az utánpótláskorú futsal mellett elindította egyesületünk a felnőttfutsalcsapat versenyeztetését is egyedüliként a régióban. 


– Kezdésként 2020 februárjában utánpótlásfutsal-csapataikkal sikeres bajnoki versenysorozatot fejeztek be a Heves megyei futsalbajnokságban. 
– Igen. Nagyszerűen indítottak futsalcsapataink a 2019 novemberében rajtoló Heves megyei futsalbajnokságban, hiszen kiváló eredményeket értek el. U11-es lányaink a harmadik helyen végeztek, és elnyerték a legsportszerűbb csapatnak járó díjat is. Az U13-as fiúk remek teljesítménnyel az első helyet szerezték meg, míg az U15-ös fiúk másodikként zártak. Mindezek után nagy várakozással tekintettünk a következő bajnoki versenysorozat elé, de sajnos ezt követően a Covid-járvány-helyzet nagyban befolyásolta a futsalfelkészülést és -versenyeztetést egészen 2021 őszéig. Mindeddig a járványügyi korlátozások nehezítették a zárt térben történő folyamatos foglalkozásokat és teljesen megszüntették a bajnoki versenysorozatot. Aztán 2021. év őszén ismét újraindulhatott a „futsalélet”, amire az egyesületünk már kész tervekkel vágott neki, mind az utánpótlás-, mind a felnőttfutsal területén. 


– Az utánpótláscsapataiknál elsősorban nem az eredményességet vették figyelembe. 
– Így van. Sokkal inkább a játékosaink fejlődését tartottuk szem előtt azzal, hogy már ebben az évben a Pest megyei futsal-versenysorozatba indítottuk őket. Ebben a bajnoki rendszerben nagyon erős csapatokkal találkozhattunk, itt már nagyon sok, a nagypályás utánpótlás első osztályban szereplő játékos játszik különböző csapatokban. Továbbá több nagypályás első osztályú utánpótláscsapattal, illetve nagy futsalmúlttal rendelkező egyesülettel találkozhattunk. Tehát minden mérkőzés nagy erőbedobásra késztette a játékosainkat, akár nyertek, akár vesztettek. Több egyesület mára már felismerte azt, hogy a futsalt mint tudatos kispályás játékot, nagyszerűen lehet alkalmazni az utánpótlásképzés területén is. Nagyon sokat tapasztaltak, tanultak, és szépen fejlődnek a srácaink. 


– Miként szerepeltek a csapatok? 
– Az U13-as együttesünk az alapszakasz után az alsóházba került, ahol a középmezőnyben végzett Taskó András irányításával. Az U15-ös csapatunk az alapszakaszban a 3. helyezést érte el, így a középházba került, ahol szintén a középmezőnyben zárt Naszály Aladár vezetésével. Az U17-es csapatunk az alapszakaszban a 2. helyen zárt, így a középházba kvalifikálhatták magunkat, ahol a csapat az első helyet szerezte meg Koleszár Krisztián edzőkolléga vezetésével. 


– Időközben 2021 nyarán létrehoztak egy felnőttférfi-csapatot is Balassagyarmaton. 
– A vezetéssel és az edzőkollégákkal történelmi lépésre szántuk el magunkat. Elindult a felnőttfutsal-gárda szervezése, amire nyitottak voltak a megszólított helyi és környékén élő fiatal srácok, ezért belevágtunk. Túlnyomó többségük a megyei I. osztályban amatőr labdarúgó, de a megye II. vonalából, így Szügy csapatából is vannak játékosaink, és természetesen az U17-es csapatunkból is. Az edzők Naszály Aladár, Koleszár Krisztián és jómagam. 


– Túl vannak a 2021–2022-es versenysorozaton. Elsőként a Heves megyei regionális felnőttbajnokságban egyből bajnokok lettek. 
– A bajnokság, amiben elindultunk közepes színvonalú, ami számunkra, ebben a tanulási fázisban nem is biztos, hogy rossz volt. Van két-három jó csapat, de elsősorban az eredményektől függetlenül magunkkal törődtünk, próbáltuk futsaloztatni a csapatunkat, ami a játékosainknak sokszor nagy kihívás volt, hogy alkalmazkodjanak a kéréseinkhez. Büszkék vagyunk a csapatunkra és a játékosok is büszkék lehetnek magukra, hiszen történelmet írtunk azzal is, hogy Balassagyarmaton első futsalcsapatként az első bajnoki sorozatban, ahol indulhattunk, aranyérmesek lettünk! 


– Melyek az utánpótlás és a felnőtt futsal csapatok rövid távú céljai? 
– Szakmai célként állítottuk az utánpótlás- és a felnőttcsapataink elé azt, hogy mérkőzésről mérkőzésre egyre jobban sajátítsák el a tudatos kispályás játék alapjait, a futsalt. Azt szeretnénk, ha a játékosok mindig használnák a fejüket, gondolkodnának és tudatosan játszanánk, így technikailag és taktikailag is fejlődnének, ami a srácok egyéni fejlődésére, valamint a futsal- és a nagypályás karrierjükre is jó hatással lesz. A felnőttcsapatunk jelenleg az NB II.-be való rájátszásban ellenfélre vár, jó megmérettetés lesz, és ha minden jól alakul, akár feljebb is léphetünk, de ha nem, akkor is a csapat fejlődése érdekében további lépésekben gondolkozunk a következő szezonban. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában