Autósport

2022.03.25. 19:17

Ötesélyes a Salgó Rally, nem hibázhat, aki nyerni akar

Csütörtökön és pénteken megérkezett a Salgó Rally mezőnye Salgótarjánba, a versenyzők túl vannak a gépkönyvezésen, technikai átvételen és pályabejáráson. Szombaton összesen 104 kilométernyi gyorsasági szakasz vár a mintegy 70 autót felvonultató mezőnyre. A verseny egyértelműen többesélyes – hangzott el az esemény péntek kora esti sajtótájékoztatóján.

Kéri István

Péntek esti sajtótájékoztatón latolgatták az esélyeket

Forrás: NMH

Fotó: H.M.

A salgótarjáni városházán tartott, az eseményt felvezető sajtótájékoztatón Oláh Gyárfás, a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség (MNASZ) elnöke kiemelte: a magyar autósport és azon belül a ralisport a gyökereihez nyúlik vissza, „nem felejtik el a legendás helyszíneket”, ilyen Salgótarján környéke is. Különleges a verseny és nem csak azért, mert a fogadó város polgármestere is versenyautóba ül – tette hozzá. Oláh Gyárfás arra is kitért, jó visszaemlékezni arra is, hogy Jean Todt, az FIA korábbi elnöke egyetlen magyarországi raliversenyen járt, ez a salgótarjáni futam volt tavalyelőtt. Ezzel a történelemkönyvbe is beírtuk magunkat, ez is sokaknak egy meghatározó élmény – tette hozzá.

Fekete Zsolt polgármestere arról beszélt, nagy öröm, hogy a várossá nyilvánítás centenáriumán ismét szezonnyitó raliversenyt rendez Salgótarján. Véleménye szerint a 2016-os visszatérés óta egyre nagyobb az érdeklődés a sportág iránt, várják a rendezvényt úgy a környékbeliek, mint a sportolók. A polgármester navigátorként ezúttal az egyik előfutó autóban foglal helyet. A „nullás autók” közül kettő is a nemrégiben elhunyt helyi ralilegendákra emlékezik majd, Keill József és Vajvoda Sándor emlékének ajánlják a futamot, arcképüket két „nullás” versenyautón is láthatják majd a nézők.

Fantasztikus a mezőny

Adamovits Márk főszervező ismertette: az áthelyezett munkanapra eső verseny miatt autóbuszjáratok áthaladását kell biztosítaniuk, így az eredeti ütemtervhez képest fél órával később kezd majd a futam. A mátrai szakasz „két sorompó” közötti szakaszát nézők nem látogathatják, arra kérte az érdeklődőket, hogy tartsák be ezt a belépési tilalmat, mert „szeretnének jövőre is engedélyt kapni” erre a szakaszra. Létszámában és minőségében is fantasztikus a mezőny, az utolsó gyorsaságiig vérre menő csata várható – tette hozzá Adamovist Márk.

Technikás pályák lesznek a címvédő szerint

A bajnokság címvédője, Hadik András arról számolt be, hogy a várakozásaikkal ellentétben az új versenyautójuk nem érkezett meg, de „ezen az akadályon már túlléptek”. A pályák technikásak, a versenykilométer viszont kevés lesz, így az első pillanattól kezdve padlógázon kell majd haladni – mondta.

Motivált a nógrádi ralis

A tavalyi évet kihagyó szécsényi Vincze Ferenc kiemelte: motiváltan érkezett a „hazai versenyre”. Azt ő is megerősítette, hogy a megszokottnál rövidebb versenyprogram miatt hibázni nem lehet majd, a mátrai gyorsasági ugyanakkor eléggé poros, ami mindenkinek meg fogja nehezíteni a dolgát. Véleménye szerint ötesélyes a futam.

A zsigulik híve

A szintén hazai pályán rajthoz álló Molnár Ferenc kiemelte, hogy ő személyesen a zsigulik és VFTS-ek elkötelezett híve. Ezekből több mint 15 lesz a mezőnyben, melyek véleménye szerint a nézőknek is értékes látványt fognak nyújtani. A pilóta arra is kitért, szerencsés megegyezés született a szövetséggel a Just4Fun kategória keretében, ami „könnyített részvételt” tesz lehetővé, így ők például másodosztályú licenccel tudnak rajthoz állni. Ugyanakkor ez a kategória nem feltétlen a nagy csatákról szól, így ők is biztonságosan, de látványosan fognak autózni - hangsúlyozta.

Íme a menetrend

A Salgó Rally tervezett - szerda délután módosított - időrendje szerint a Forgách-telep – Kazár – Vizslás gyorsaságin szombaton 8:34-kor, 11:41-kor és 15:13-kor; Bátonyterenyéről Mátraalmás felé 9:07-kor, 12:14-kor és 15:46-kor; míg Cered-Tótújfaluról Zagyvarónára 10:15-kor, 13:22-kor és 16:54-kor rajtolnak majd a mezőny első versenyautói. A városközponti pavilonsori parkolóban kialakított céldobogóra várhatóan 17:19-től érkeznek majd a versenyzők.

A szervezők tájékoztatása szerint a gyorsasági szakaszokat az azok bejárati pontjainál megváltott 3 ezer forintos belépővel lehet megtekinteni. Az így kapott karszalaggal ugyanakkor a verseny bármely más – nézők előtt nyitott – szakaszára is be lehet lépni a versenynap további részében. A természetvédelmi hatóság döntése alapján a mátrai gyorsasági Szorospatak és Mátraalmás közötti, erdei szakaszát a nézők nem látogathatják.

 

Címkék#salgó rali

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában