Salgó Rally

2022.03.24. 13:56

Hétvégén felzúgnak a raliautók motorjai Salgótarjánban – elrajtol az idei szezon

Összesen 104 kilométernyi gyorsasági szakasz vár szombaton a Salgó Rally mezőnyére. Az ezúttal csak az első osztály számára rendezendő, egyben a Nemzetközi Automobil Szövetség Közép-európai Zóna Kupáját is nyitó futam központja Salgótarján lesz, a versenyzők a gépkönyvezésre, technikai átvételre és pályabejárásra már pénteken megérkeznek.

Kéri István

Vincze Ferenc 2020-ban a Salgó Rallyn

Forrás: Hegedűs Márk/NMH Archívum

Fotó: Hegedűs Márk

Az autóverseny a Sal­gó­tar­ján–Kazár–Vizslás (7,4 kilométer), Bátonyterenye–Mátraalmás (10,5 kilométer) és Tótújfalu–Cered–Zagy­va­ró­na (16,8 kilométer) gyorsasági szakaszokon zajlik majd, az indulók mindegyiket háromszor teljesítik, így összességében kilenc gyorsasági szakaszból áll majd az első osztály idei szezonnyitója. A szervezők tájékoztatása szerint a gyorsasági szakaszokat az azok bejárati pontjainál megváltott egyszeri 3 ezer forintos belépővel lehet megtekinteni. 

 

A természetvédelmi hatóság döntése alapján a mátrai gyorsasági Szorospatak és Mátraalmás közötti, erdei szakaszát a nézők nem látogathatják. A szervizparkot a futamot megelőző pénteken és a verseny napján is a salgótarjáni városközpontban alakítják ki: a Rákóczi út városközponti szakaszán, a Klapka úton, továbbá az Erzsébet és az Óvoda téren. A megyeszékhely városközpontjában emiatt kiterjedt útlezárásokra kell számítani. 


A nevezési lista alapján négy előfutó mellett 71 versenyautót láthat majd a közönség, közülük 15-en R5-ös járművel érkeznek. Az első autó szombaton reggel 8 órakor rajtol majd a megyeszékhely Forgách-telepi határából Kazár felé. 

A viadalon indulni fog Mads Östberg norvég versenyző isAz 1-es rajtszámot Mads Östberg, a Citroën Rally Team Hungary norvég versenyzője, a rali-világbajnokság WRC2-es kategóriájának tavalyelőtti győztese kapta (Citroën C3 Rally2). A szécsényi versenyzők közül újra ott lesz az indulók között Vincze Ferenc Németh Gergellyel az oldalán (Skoda Fabia R5, 5-ös rajtszám) és a Velenczei Ádám, Vánsza Zsolt páros (Skoda Fabia Rally2 EVO, 8-as rajtszám), továbbá szintén ott lesz a mezőnyben a salgótarjáni Rafael Tamás Szabó Balázs navigátorával, Porsche 911 GT3-masukkal (18-as rajtszám). Fekete Zsolt, Salgótarján polgármestere ezúttal előfutóként jelenik meg a mezőnyben, Molnár István oldalán (Mitsubishi Lancer EVO VI., 00-s rajtszám). 


A Mads Östberg, Patrik Barth kettős részvétele kapcsán Oláh Gyárfás, a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség (MNASZ) elnöke az MTI-nek korábban nyilatkozva úgy fogalmazott, nagy megtiszteltetés, hogy egy világbajnok raliversenyző már a második szezonját tölti Magyarországon. Ez azt is megmutatja, hogy mennyire magas szintű a hazai bajnokság, mindezek mellett pedig Mads Östberg indulása egy újabb kihívást jelent a bajnoki címre esélyes magyar versenyzők számára, akik amúgy sincsenek kevesen – jelentette ki az MNASZ elnöke. 


A 34 éves Östberg az előző idényben hét futamból ötön tudott rajthoz állni a magyar bajnokságban, amelynek abszolút értékelésében a harmadik helyen zárt. A Nyíregyházán és környékén, a rali-Európa-bajnokság (ERC) magyarországi állomásával közösen rendezett Rally Hungaryt megnyerte, az idén pedig a bajnoki címért száll harcba. Östbergék mellett egyébként – a várakozások alatt – mindösszesen egy további külföldi duó érkezik a Salgó Rallyra, a szlovák Vlastimil Majercák, Jakub Slovák kettős egy Ford Fiesta Rally3-assal áll rajthoz (19-es rajtszám). 

A Salgó Rally beírta magát a város sporttörténelmébeFekete Zsolt, Salgótarján polgármestere a rendezvény honlapján köszöntőjében úgy fogalmaz: – Közel ötven éve, 1975-ben került a rali országos térképére Salgótarján, amikor Salgó Kupa elnevezéssel került sor ennek az izgalmas és látványos sportágnak az első versenyére városunkban és az azt körülölelő csodálatos tájakon. 

A polgármester arra is kitért, hogy a várossá nyilvánítás centenáriumán minden korábbinál fontosabb, hogy ilyen rangos sporteseménynek adjon otthont Salgótarján. A rali – kisebb megszakítással ugyan, de – közel 50 éve vonzza szűkebb pátriánkba a ralisport versenyzőit és rajongóit, vagyis a 100 éves város történetének közel felét végigkísérte a népszerű viadal – emelte ki Fekete Zsolt, hozzátéve, hogy ezzel a Salgó Rally beírta magát a város sporttörténelmébe. Az esemény ma a város sportturisztikai szempontból legnagyobb volumenű versenye, ennek megfelelően az önkormányzat idén is minden rendelkezésére álló támogatást megad a futam sikeres lebonyolításhoz – hangsúlyozta Fekete Zsolt. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában