Salgó Rally 2022

2022.03.26. 20:13

Mads Östberg nyerte a Salgó-ralit

Mads Östberg, a Citroën Rally Team Hungary norvég versenyzője, a rali-világbajnokság WRC2-es kategóriájának tavalyelőtti győztese nyerte a szombaton megrendezett Salgó-ralit. A pilóta a harmadik, azaz a nap első Tótújfalu-Zagyvaróna gyorsaságiján állt az élre, a vezetést innentől már nem is engedte ki a kezéből.

Kéri István

Forrás: NMH | Hegedűs Márk

Összesen 104 kilométernyi gyorsasági szakasz várt szombaton a Salgó Rally mezőnyére. Az ezúttal csak az első osztály számára rendezett, egyben a Nemzetközi Automobil Szövetség Közép-európai Zóna kupáját is nyitó futam központja Salgótarján volt, a versenyzők a gépkönyvezésre, technikai átvételre és pályabejárásra már pénteken megérkeztek. A „nullás autók” a nemrégiben elhunyt helyi ralilegendák, Keill József és Vajvoda Sándor arcképével felmatricázva vezették fel a mezőnyt, a város önkormányzata és a szervezők emléküknek ajánlották a futamot. Fekete Zsolt, Salgótarján polgármestere Molnár István navigátoraként ezúttal nem a mezőnyben, hanem „teszt jelleggel” a „nullás autók” között teljesítette a futamot.

A versenyt felvezető péntek este tartott sajtótájékoztatón még többen is úgy fogalmaztak: ötesélyesnek látják a futamot. Bár senki nem kívánta az élre várt versenyzőket megnevezni, mint az már szombat délelőtt kiderült, ha ez mégis megtörtént volna, ketten biztosan zokon veszik. A Salgótarján-Kazár-Vizslás, Bátonyterenye-Mátraalmás és Tótújfalu-Zagyvaróna gyorsasági szakaszok első körét követően ugyanis egyértelműen heten emelkedtek ki a mezőnyből. Bár a harmadik gyorsasági szakasz után élre álló Östberg-Barth és a hetedik Turán-Farnadi párosok között ekkor félpercnyi volt a különbség, nem elhanyagolható tény, hogy utóbbiak már a nyitó gyorsra tartva defektet kaptak, kereket cserélni már nem volt idejük, így – bár fújni tudtak a gumiba – Vizslára érkezve rögvest 15 másodperc hátránnyal a nyakukban kezdték a napot.

A nógrádi pilóták közül Vincze Ferenc harmadikként, Velenczei Ádám negyedikként fordul a második körre. A legelején érdemi változás ezen három gyorsasági alatt egy esetben történt: a Velenczei-Vánsza páros feljött a harmadik helyre, miután Zagyvarónára tartva a Bodolai-Deák duó defektet kapott, így nekik itt elszállt a dobogó esélye.

A Turánéknak reggel, Bodolaiéknak pedig a hatodik gyorsaságin beütött defekt, továbbá Hadidkék délutáni, mátrai kiesése miatt lényegében négyszereplősre apadva vágott neki az élmezőny az utolsó, kilencedik szakasznak, ahol a sorrendben már csak akkor lett volna bármilyen változás, ha valaki hibázik. Ilyenre azonban nem volt példa, így végül Mads Östberg lett a Salgó Rally bajnoka, 16,4 másodperccel az egy év kihagyás után visszatérő Vincze Ferenc és 24,9 másodperccel Velenczei Ádám előtt. A dobogóra tehát két szécsényi pilóta is felfért a tavalyelőtti WRC2-es világbajnok mögé.

Nézzétek meg a díjátadóról készült videónkat is!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában