Maratonfutás

2022.01.09. 21:36

Sportrendezvényeket is szervez a szécsényi futó

Hasznosi Márk életébe beépült a sportolás, a különböző sportrendezvények szervezése. Ahogy mondta, középiskolás korában is sportolt, de az csak azt követően vált rendszeressé az életében.

Szenográdi Ferenc

Hasznosi Márk

Forrás: NMH

Jusztin Ferenc volt az, aki rábeszélte Hasznosi Márkot a futásra. Volt amikor a sportpályán együtt rótták a köröket, vagy Szécsény határában edzettek. A Szécsényi Amatőr Futók Társaságának is az alapító tagjai közé tartozik. Velük együtt számos versenyen vett részt. Az első komolyabb versenye Budapesten a Vivicittán volt, amelyet azóta nagyon sok követett. A Budapesti Sportiroda szervezésében 2000-ben futotta le első alkalommal a maratoni távot, amelyet azóta kilenc alkalommal teljesített, a legjobb ideje 3 óra 24 perc, 51 másodperc. A futókat is próbára tevő Kékes Csúcsfutáson 13 alkalommal mérettette meg magát, és a legjobb ideje 59 perc, 11 másodperc. 

Tagja volt a Budapest–Bécs szupermaratoninak, ahol a táv 352 km volt. Rajta kívül tagjai voltak a Nógrád megyei csapatnak Barna Mátyás, Jusztin Ferenc, ifj. Jusztin Ferenc és Langer Olivér. Csapatuk a mezőny első harmadában végzett. Több alkalommal is ott volt és lefutotta az Arad–Békéscsaba maratont, ahol a táv 200 km. 

Szervezőként és aktív futóként is részt vett 1999-ben a pedagógusnap alkalmából szervezett Szécsény–Rimóc között megrendezett futáson. Több éven át bekapcsolódott a Rákóczi futók csapatába. Jó szívvel emlékezik vissza a szorospataki versenyeire. Szervezőmunkáját is dicséri a Szécsény–Hollókő Várfutás, amelynek útvonala Szécsény–Rimóc és Hollókő volt. Ahogy mondta, sajnos az utóbbi években ez elmaradt. Az idén elkészül a vár kupolája is, s abból az alkalomból ismét szeretnék feleleveníteni és hagyománnyá tenni a két várfutást. Több éven át ott volt Salgótarjánban az október 23-ai emlékfutáson

A kerékpározás is jelen volt és van az életében. Körülkerekezte a Balatont. Sporttevékenységének egy másik fontos része a sportrendezvények szervezése, amelynek fő célja, a fiatalokkal megszerettetni a sportolást. Labdarúgó és komplex sporttáborokat szervezett több alkalommal is Pilinyben, Rimócon, Szécsényben. Ezeknek a munkájában aktívan is részt vett. A salgótarjáni Hegyi Kerékpár Egyesülettel közösen megszervezték Szécsény város nyílt kerékpárbajnokságát, amelyre három alkalommal is sor került. Mindezek mellett még számos sportrendezvény szervezése is kapcsolódik a nevéhez. Az idei tervei között szerepel, hogy tizedik alkalommal is lefussa a maratont, a Hollókő–Szécsény Várfutás életre hívása és különböző sporttáborok szervezése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában