Labdarúgás

2021.12.08. 13:47

Sokat tesz Mátraterenyéért a 60 éves egykori játékos

A Mátraterenyén élő Serfőző Péter szerdán ünnepli a hatvanadik születésnapját. A sportember hosszú éveken át játszott a Mátranováki Vasas SC csapatában, majd Mátraterenyén fejezte be az aktív játékot. Időközben, 1984-ben elkezdte az edzősködést, 2002-ben az elsők között szerezte meg a megyében az UEFA B edzői oklevelet. Az MTSE ’97-nek 2012 óta az elnöke. A Magyar Labdarúgó-szövetség több évben is elismerte a sportágban végzett tevékenységét. Idén pedig a településért végzett elhivatott munkájáért Mátraterenye önkormányzati képviselő-­testülete díszpolgári címmel tüntették ki.

Balogh Tibor

Serfőző Péter lelkiismeretesen végzi munkáját Mátraterenyén

Forrás: NMH

Fotó: H. M.

– Tősgyökeres mátra­terenyei­nek érzi magát? – kérdeztük elsőként Serfőző Pétert, aki 1961. december 8-án született Balassagyarmaton.
– Végül is annak, hiszen szüleimmel Endrefalváról 1963-ban költöztünk Mátraterenyére, édesapám, dr. Serfőző István itt kapott állást mint körzeti orvos. Az általános iskolát Homokterenyén végeztem el, majd a Salgótarjáni Madách Imre Gimnázium és Szakközépiskolában folytattam tanulmányaimat.

– Hogyan kezdődött a sport­pályafutása?
– A mátranováki serdülőcsapatban kezdtem 1976-ban. Az első bajnoki mérkőzésem az St. Volán ellen volt ide­genben, ahol 4-1-re győztünk. Az utánpótlás edzőm volt Simon Elemér, Maruzs András, Márkus István, Tóth Lajos és Szoó Miklós. Sok emberséget, szeretetet köszönhetek nekik.

– Aztán következett a felnőtt­csapat.
– Somoskőújfalu ellen hazai pályán szerepeltem először 1979. április 22-én. Jól sikerült a debütálás, hiszen 3-1-re nyertünk. A későbbiekben olyan ikonoktól tanulhattam a labdarúgás fortélyait, mint például Szomszéd Ádám, Gáspár Mihály, Csernák László, Szoó Miklós, Simon Gusztáv és Répás Béla.

– A Mátranováki Vasas SC-ben 1976–1994, míg a Mátraterenye SE ’97-ben 1997–1998 között szerepelt. Miként emlékszik vissza az eltelt évekre?
– Sok emlékezetes mérkőzésen, rangadón játszottam a megyei I. osztályban, melyek felejthetetlenek számomra. Azokban az években a legnagyobb ellenfelek közé tartozott többek között: Pásztó, Palotás, Szécsény, Karancslapujtő, Nézsa, Bercel, Honvéd Balassi SE, ÖMTE, St. Volán és Balassagyarmat. Utóbbi ellen 1985. május 5-én a 25. fordulóban ezer néző előtt az én fejes gólommal nyertünk itthon 1-0-ra. A Balassagyarmat bajnok lett, megelőzve minket egy ponttal. Az 1972-es Homokterenye-megszűnés után, 1997. augusztus 20-án megalakult az MTSE ’97 csapata. Pályafutásomat ebben a gárdában fejeztem be.

– Kivel értette meg egymást a legjobban a pályán?
– Az ifjúsági csapatban Urbán Csabával egymás gondolatát is ismertük, Czene Róbert pedig számolatlanul rúgta a gólokat, nagyrészt a gólpasszaimból. A felnőttben elsősorban Lakatos Balázs és Hársi János voltak a társaim a támadósorban. Azonban nem hagyhatom ki a felsorolásból Mihály Lászlót, Kerényi Józsefet, Tóth Miklóst, Csikós Gusztávot, Gubán Csabát, Csikós Jánost, Zólyomi Istvánt, Rigó Csabát, Orosz Istvánt, Nagy Gábort, Smelkó Károlyt, Végh Gyulát, Danyi Gézát, de sorolhatnám tovább a neveket.

– A gyerekekkel nem csak a tanteremben foglalkozik.
– Így van, több korcsoportnak voltam, illetve vagyok az edzője, felkészítője. Több szép eredményt tudunk felmutatni, például bejutottunk 1999-ben és 2000-ben a Szabad Föld Kupa országos döntőjébe. Az iskolai kispályás csapatunk 1996-tól tagja volt a Góliát McDonald’s országos kezdeményezésnek – itt is kétszer bejutottunk a budapesti döntőbe –, majd utána csatlakoztunk a 2000-ben induló Bozsik-programhoz. Idén az U14 és U16 korosztályos csapataink ezüstérmet szereztek a megyei labdarúgó-bajnokságon, 2021. július 1-jétől pedig Balassagyarmat mellett Mátraterenye kiemelt körzetközpont lett a megyei utánpótlásban. Ezeket a feladatokat a mátranováki utánpótlás-egyesülettel karöltve látjuk el. Persze göröngyös út vezetett idáig, hiszen ez az elismerés az egyesületi és csapattagok elmúlt években végzett, áldozatos munkájának szól.

– Elnöki tevékenysége alatt a Mátraterenye TSE ’97 szép eredményeket ért el.
– Amikor 2012. június 1-jén megválasztottak elnöknek, akkor a megyei II. osztályban szerepelt a csapat. A feljutást a 2017–2018-as évadban sikerült kiharcolni. A megyei I. osztályban az első két évben harmadikok lettünk, míg a 2020–2021-es évadban másodikként zártunk. Aztán a Nógrád Megyei Kupában 2018-ban a második, míg 2019-ben az első helyet szereztük meg. Történelmet írtunk azzal is, hogy a Magyar Kupában 2020-ban felkerültünk a főtáblára, ahol egy meccset játszottunk. Az elért eredményekért sokat köszönhetünk a helyi önkormányzatnak és Horváth Szabolcsnak.

– A sport mellett több helyen is teljes mellszélességgel tevékenykedik.
– Az Esztergomi Főiskolán tanítói és testnevelő szakos diplomát szereztem 1984-ben, majd azonnal oktatni kezdtem az ÁMK-ban Mátraterenyén és Mátranovákon, ahol néhány év kihagyással immár közel negyven éve tanítok. A ranglétrát végigjárva, először tanító-tanár, majd osztályfőnök lettem. Ezután 2003-ban az iskola igazgatójának választottak, majd 2013-tól a Bátonyterenyei Bartók Béla Általános Iskola Móra Ferenc Tagintézményeként folytatjuk az oktatási tevékenységet, így jelenleg tagintézmény-vezető vagyok. Továbbá a község képviselője voltam 1990-től, míg alpolgármestere vagyok 2018-tól.

– Milyen céljai vannak a jövőt illetően?
– Elsősorban a sport, a labdarúgás megszerettetése a fiatalok körében, valamint az egészséges életmódra nevelés. A csapat, a jó közösség kialakítása, egyesületünk, az MTSE és községünk, Mátraterenye népszerűsítése. Bízom benne, hogy ezek megvalósulnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában