nyeregben

2021.11.29. 11:20

Kiállnak a lovaglás mellett a salgótarjáni öttusázók is

A nemzetközi szövetség (UIPM) tervei szerint a 2028-as olimpián már lovaglás nélkül rendeznék az öttusaversenyt. Megkérdeztük az eset kapcsán két, a sportághoz és Salgótarjánhoz is kötődő versenyző véleményét.

Bakos László

Klis Krisztián a Salgótarjáni AC hosszútávfutója, de fő száma az öttusa, a Budapesti Honvéd SE-t képviseli a versenyeken.

– Személy szerint felháborító a gondolat is. A nagy olimpikonok és érmesek szavával élve: „Ez olyan, mintha az olimpiai öt karikából levennénk egyet.” – fogalmazott Krisztián, aki az öttusa-pályafutását nem a lovaglás miatt kezdte el annak idején. Először csak kéttusaversenyeken vett részt, amelyek futásból és úszásból álltak, majd a lövészetet és a vívást kezdte el edzéseken gyakorolni, és az idő előrehaladtával már háromtusa-, valamint négytusaversenyeken is szerepelt.

– A lovaglás volt az utolsó szám, amivel megismerkedtem, de már ifiként is nagyon szerettem nézni és csodálni azt a harmóniát, amit a ló és a lovasa közösen produkál. Ekkor azt gondoltam, hogy de jó lesz, ha egyszer én is átélhetem ezt az érzést „olyan magasban”. A lovas pályafutásom nem volt zökkenőmentes, mivel több akadályba is ütköztem. Viszont mélyen hittem magamban és éreztem a motivációt, hogy lehet ezt másképp is csinálni, jobb szakemberek kezében űzni, mert az állatokat nagyon szeretem. Ha feszült vagy a ló hátán, a ló rögtön megérzi, és nem fogtok harmonikusan együttműködni. Azonban egy vehemensebb lovat is meg tudsz nyugtatni, ha te nyugodt, türelmes vagy. A ló az ember lelkének a tükre – mesélte a sportoló, akit Sós Attila és Horváth Bence segített átbillenteni a traumákon és megmutatták azt az utat, hogyan is lehet ezt a gyönyörű sportágat űzni.

– Maga az az érzés, amikor a lovaspályán ugratok és az akadályok fölött „repkedek”, összhangban vagyok egy másik élőlénnyel, akivel ráadásul mindössze csak 20 percem van összeismerkedni, az maga a csoda! A lovaglás egyfajta terápia is, hiszen közismert tény, hogy a lóval való kapcsolat – legyen az egy sétálás, egy vezetőszáras edzés, vagy csak egy lóetetés – fejleszti az ember személyiségét, gondolkodásmódját, érzelmi világát. Ezért elfogadhatatlannak tartom, hogy bármilyen más sportág a lovaglás helyébe lépjen – fogalmazott Krisztián, aki teljes vállszélességgel kiáll az 1912 óta nagyszerűen működő – Coubertin báró által kitalált – öttusa számai mellett.

Nemrég hatalmas érdeklődés mellett sajtótájékoztatót rendeztek a „mindenkori” öttusázók a Tattersalban, melynek célja az öttusa lovaglás számának megmentése volt, ezen Krisztián is ott sorakozott a sporttársai mellett. Az összes magyar és brit, még élő öttusa olimpiai érmes sportoló (valamint további 11 nemzet érmese) közös levelet írt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökének, Thomas Bachnak a lovaglás eltörlése kapcsán.

Barta Lucát nem kell bemutatni a sport Nógrád megyei szerelmeseinek. Az elmúlt időszakban sérülések sorozata nehezítette a zökkenőmentes felkészülését, azonban nyár óta már szépen tud dolgozni.

– Ellentétben Krisztiánnal, én pont a lovaglás miatt kezdtem el az öttusát. Nekem ez volt az egyik alapsportág, amit már kicsi koromban is űztem. Az úszás és futás mellett én korán elkezdtem a lovaglást is és ezután döntöttem csak el, hogy öttusázni szeretnék. Mindig is az egyik kedvenc sportágam volt a lovaglás, és ez az, amit ha majd megöregszem is, csinálni szeretnék. Szerencsére nekem kezdettől fogva nagyon pozitív élményeim voltak a lovaglással, mindig jó kezekben voltam és így hamar a lovaglás szerelmese lettem. Persze az öttusalovaglás kicsit eltér a klasszikus díjugratástól, hiszen mi sosem tudjuk, hogy éppen milyen lovat sorsolnak majd nekünk, de épp ettől szép az öttusa – mondta Luca, akit szintén megdöbbentettek a hírek.

– Felháborít és elszomorít, hogy a sportágunk vezetői képesek lennének véglegesen eltörölni az lovaglást a versenyzők megkérdezése nélkül. Őszintén remélem, hogy ez az összefogás, ami létrejött a lovaglás megmentésére, képes lesz jobb belátásra bírni a sportág vezetőit – fogalmazott a sportoló, aki tavaly év elején igazolt az UTE-ba.

– Most egy elég hosszú alapozási időszak áll előttünk, hiszen tavaszig nem nagyon lesz öttusaversenyünk. Ez nekem különösen jól jön, hiszen nagy a lemaradásom a sérülések miatt, és bőven van mit bepótolni. Szerencsére ez az időszak tökéletes a felzárkózásra és az erősödésre – zárta beszélgetésünk a szintén SAC-ban futó sportoló.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában