kerékpársport

2021.11.04. 19:50

Élete eddigi legnagyobb sikerét érte el a dejtári kerékpáros

A dejtári származású Matuz Etelka kerékpáros a Szarajevóban megrendezett UCI Gran Fondo World Championshipsen a női master1 (35-39 év közöttiek) kategóriájában bronzérmes lett nemrégiben. A sportolóval a kezdetekről, a világbajnokságra való kijutásáról és az ott elért eredményéről is beszélgettünk.

Lászlók Judit

– Milyen kötődések fűzik Dejtár községhez?

– Dejtáron nőttem fel, nehéz körülmények között. A nagymamám nevelt fel, akinek köszönhetően nem vesztem el gyermekként. A településen ismertem meg a férjemet is, akivel a nagymamám halála után a fővárosba költöztünk. Azonban mind a mai napig visszajárok a községbe, hiszen több barátom is ott él.

– Honnan indult a pályafutása?

– Gyermekkorom óta rajongok a kerékpározásért. A férjemmel kezdetben sokat jártunk biciklizni, és ő úgy vélte, hogy elég tehetséges vagyok a versenyzéshez is, de ez engem nem érdekelt. Időközben megszületett a két fiam, így hat-hét évig kimaradt a sport az életemből. Azonban ahogy nagyobbak lettek, újra biciklizni kezdtem. A férjem rábeszélt arra, hogy nevezzek be egy amatőr versenyre, ahol tapasztalat nélkül, 33 évesen második lettem. Ezt követően csatlakoztam egy biciklis társághoz, ahol megismertem az első edzőmet. Mindezek után végül elindultam egy időfutam-bajnokságon Tahitótfaluban, ahol második lettem az elit női korcsoport kategóriában. Aztán több megmérettetésen is sikeresen szerepeltem, így innentől kezdve indult el komolyabban a kerékpáros pálya­futásom.

– Melyik versenye volt a leg­emlékezetesebb?

– Bár nagyon sok versenyt nyertem, a legbüszkébb a V4 kerékpáros sorozat keretein belül megrendezett pannonhalmai első profi UCI kategóriás nemzetközi versenyre vagyok, ahol 12. lettem. A magyarok közül ketten tudtuk befejezni ezt a versenyt, sőt az ország legjobbjai mögött pár másodperces hátránnyal értem célba. Ezenkívül szintén emlékezetes marad, hogy ezelőtt a verseny előtt közvetlenül részt vettem egy többnapos csehországi megmérettetésen. Az összetettben az 52. helyen zártam, amely minden idők második legjobb hazai eredménye lett a Gracia Orlován.

Matuz Etelka szép sikereket ért már el
Fotó: Beküldött

– Hogyan sikerült kvalifikálnia magát a világbajnokságra?

– Idén nyáron az Acél-Vakond Cycling Team zirci csapat tagjaként neveztem először nemzetközi versenyre. Az UCI Szarajevóban tartotta a világbajnokság kvalifikációs versenyét, ahol már a rajt után belekeveredtem egy bukásba, így leszakadtam a mezőny elejéről. A helyzetemet tovább nehezítette, hogy a nagy meleg miatt többször dehidratált állapotba kerültem, a célba érve járni sem tudtam. Mivel nyerni mentem, rendkívül csalódott voltam a 2. helyezés miatt. A szervezők viszont hibát követtek el, így csak másnap derült ki, hogy valójában én győztem. Ezzel pedig kivívtam a világbajnokságon való szereplést.

– Hogyan értékelné a világ­bajnokságon nyújtott teljesítményét?

– Számomra nagyon sok pluszt adott, hogy a családom és a barátaim mellett a szülőfalum is támogatott. A versenyen a 100 kilométert 2500 méteres szintkülönbséggel kellett teljesíteni. A 2. kör megkezdése előtt olyan történt velem, mint még soha, kikapcsoltam az elmémet és csak a versenyre összpontosítottam. Az utolsó öt kilométeren éreztem, hogy mindent kiadtam magamból azért, hogy dobogóra tudjak kerülni. A célba érkezés után pedig biztossá vált, hogy az UCI Gran Fondo World Championshipsen eddigi életem legnagyobb sikerét értem el: bronzérmes lettem.

– Milyen tervei vannak a jövőre nézve?

– A csapattal lesz majd egy megbeszélés, aztán meglátjuk. A terveim között szerepelnek a nemzetközi versenyek és edzőtáborok. Mindezek megvalósulása a szponzorok támogatásán múlik, de én bízom a legjobbakban.

Matuz Etelka Kiemelkedő eredményei: RC Grafen­bach-Ausztria Kupa – 3. hely (2019), UCI V4 – 12. hely (2019), Gracia Orlová – 52. hely (2019), magyar bajnok master kategóriában (2018), magyar bajnok tempó futamban (2018), Kritérium magyar bajnokság – 3. hely (2017), időfutam országos bajnokság – 2. hely (2019), országúti magyar bajnokság, abszolút női kategóriában – 2. hely (2019), UCI Gran Fondo World Championships, Szarajevó, kvalifikáció kategória – 1. hely (2021), UCI Gran Fondo World Championships, Szarajevó. női master1 (35-39 év közöttiek) – 3. hely (2021).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában