eb2020

2021.06.16. 20:13

Nem bánthatjuk a fiúkat!

Mint arról már beszámoltunk, a magyar válogatott 3–0-ra kikapott a címvédő portugál csapattól a részben budapesti rendezésű labdarúgó-Európa-bajnokság F csoportjának keddi összecsapásán, a Puskás Arénában. A mérkőzésről a megyénkben élő Sisa Tibor ­egyetemi tanárt, Pro-licences edzőt kérdeztük.

Balogh Tibor

Budapest, 2021. június 15. A magyar csapat tagjai (b-j) a koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság F csoportjának elsõ fordulójában játszott Magyarország - Portugália mérkõzés végén a Puskás Arénában 2021. június 15-én. Elöl Sallai Roland (b), Willi Orbán (j2) és Varga Kevin (j). A magyar válogatott 3-0-ra kikapott a címvédõ portugál csapattól. MTI/Kovács Tamás

Fotó: Kovács Tamás

– Hú, most nehéz szakérteni, főleg magyar emberként a magyar csapat vereségénél – kezdte a visszatekintést a szakember, aki az UEFA Jira-panel tagja, valamint az UEFA technikai observere. – Először is jósnő praktizálásomat fel kell adjam, így az üveggömböket sem fogom többet nézegetni és keresni benne a jövőt. Értem ezen azt, ahogy a szövetségi kapitányunk is jelezte nekünk, hogy higgyünk a sikerben, és én nem titkolom, őszintén hittem a hazai győzelmünkben. Igaz, már láttam olyat, hogy kevés az esély, sikerül mégis nyerni, sőt volt olyan is, hogy ilyenkor a győztes kispadon ültem. Mindenesetre 84 percig jól állt a gömbbe való jövőlátás és állt is a zászló, és egy egységes, lelkes, odaadó magyar csapatot láttunk. Olyannyira, hogy már-már a győztes gólt kezdtük el vizionálni.

– Miként bontaná le a mérkőzést?

– Két részre bontanám a találkozót. Legyen a 84’-ig az első szakasz. Itt egy masszívan védekező, szervezett, odaadó, alázatos csapatnak örülhettünk. A védekezésben 1:5:3:2 csapatszerkezetben lezártuk a portugál csapat előtt a passzfolyosókat, és szinte sehol sem tudott létszámfölénybe kerülni ellenfelünk. Sokszor tíz emberrel voltunk a labda előtt, és ezzel az ellenfél esélyeit minimalizáltuk. A csapat védekezésben való együtt mozgása harmonikus volt, és a védekezési vonalak között vagy mögött is nehéz volt az ellenfélnek felvenni a labdát. Olyan catenacciót mutattunk be, ami ellen nem igazán tudta még egy ilyen csapat sem az ellenszert. A támadásainkban viszont nehéz volt meglátni azokat a jeleket, amivel önmagunkat építeni és az ellenfelet elbizonytalanítani lehetett volna. Ezzel viszont, mentális energiáink várhatóan kimerülésre voltak ítélve. Mivel ha egy csapat védekezésben próbál operálni, ott egy hiba is teljesen felboríthatja az addigi stabil szintet.

– Aztán jött a 84. perc, amikor hátrányba került a magyar válogatott.

– Itt következett a második rész. A gól után az addigi erőfeszítéseket sajnos felemésztve, egy új szerepre kényszerítette a csapatot. Ekkor gólt kellett szerezni és a stabilitást itt-ott feladva már a védekezésben megkívánt fókuszálást, koncentrációt és egységességet is megváltoztatta. Az a mentális erő, amivel a csapatunk dolgozott, mely a szurkolók támogatásának is köszönhető volt, ekkor még ettől is többet kívánt volna, méghozzá a védekezés mellett támadásban is. Így megnyíltak a lehetőségek és területek a portugál csapatnak, amivel éltek is.

– Mire épült a portugálok védekezése?

– A portugálok védekezése sokszor egész pályás letámadásra és a pálya minden területén való visszatámadásokra épült. Így, ezekkel sokszor közel kerültek a kapunkhoz, de a támadásaikban nem volt jellemző az az átütő erő, ami egy ilyen lelkes és szervezett csapat ellen eldönthette volna a mérkőzést. Kicsit visszafogottak voltak, és a kevés egy-egy elleni játékon kívül más kockázatvállalást és ehhez kapcsolódó kreatív megoldást sem tudtak bemutatni. Ami viszont a magyar csapatot kell, hogy dicsérje. De itt is eljött a 84. perc. Ami ugye meghozta a portugálok számára a gólt és ezzel felszabadultabbakká váltak, és ekkor már megjelentek azok a kicsi fókuszálási hibák vagy üres területek, amiket addig kerestek.

– Összességében túlzónak tartja az eredményt?

– Igen, annak, és a magyar csapat szerintem legkevésbé sem bántható. Az más kérdés, hogy három vagy több mérkőzés után jó lenne egy őszinte helyzetfeltárás. Ez azért is fontos, mert ilyenkor szoktak előjönni azok a vélemények, hogy erővel nem bírjuk, mert a végén jöttek a gólok. Ez azért is sántítana és a valós tényeket akár el is ferdíthetné, mert a legtöbb felkészülési időt mi, a magyar csapat végezhette el az Eb előtt, így rossz állapotban nem vagyunk. Tehát lehet, az elfogadható lenne szerintem, amit a régi nagyok mondtak, akik azért tudtak valamit és láttak már tőlünk reszkető portugál csapatot is. Ők pedig azt vallották, hogy fusson a labda, mert ő van a legjobb kondiban. Mert ha csak nélküle loholunk, akkor előbb utóbb jöhet a hiba. Aki a labdával van, annak a hiba legfeljebb az, hogy kihagyja a helyzetet, de aki utána fut, annak a hiba gólt hozhat. De ne keseredjünk el, már csak azért sem, mert lehet még győzelmi örömünk is ezen az Európa-bajnokságon is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában