falmászás

2021.03.28. 21:48

Mozgatható, négy méter magas mászófal épül fel a szügyi iskolában

A település önkormányzata a Magyarországi mászótermek című kiíráson nyert el nemrégiben 3,8 millió forintot mászófal építésére. Az úgynevezett boulder fal egy öt méter széles és négy méter magas fal, ami 0,6 méter magasságig fix, míg 3,40 méterig mozgatható.

Lászlók Judit

Vályi Gergő Európa-bajnok falmászó maga is részt vett a pályázat elkészítésében

Fotó: (c)Torjay Foto

– Nagy örömmel tölt el bennünket ez a lehetőség, hiszen Nógrád megyében így elsőként a Szügyi Madách Imre Általános Iskola tornatermében épülhet meg a boulder fal, ez a különleges mozgási lehetőséget nyújtó eszköz. Ezzel pedig nemcsak az itt tanuló gyerekeknek és a helyi közösségnek nyújtunk egy újabb sportolási lehetőséget, hanem Vályi Gergő Európa-bajnok falmászónak is hatalmas segítséget jelent az edzéseknél – mondta el portálunknak Frenyó Gábor, a település polgármestere.

Vályi Gergő is nagyon örül a sikeres tendernek, egyébként ő maga is részt vett a pályázat elkészítésében. – Rendkívül jó lehetőség, hogy Szügyben is lesz mászófal. De nemcsak azért, mert ez nagyban segíti az edzéseimet, hanem azért is, mert ezáltal a helyi gyerekek megismerkedhetnek ezzel az igazán remek mozgási lehetőséggel – mondta a sportoló.

Hozzátette: – Biztos vagyok abban, hogy nagyon fog nekik tetszeni, hiszen maga a sport- és a sziklamászás is egyaránt izgalmas és nagyon mozgalmas. Ezenkívül sokrétű, mert nemcsak a testet, hanem az elmét is edzi. Minden feljutási út más, így mindegyik megmászásához külön elképzelés szükséges. Fejleszti a finommotorikus mozgást, a koncentrációs képességet, a memóriát, a szem és a kéz koordinációját, illetve pozitív testképet ad. Úgy vélem, ez a sport segíthet azoknak a tanulóknak is, akik koncentrációs nehézségekkel, esetleg viselkedési zavarokkal küzdenek. Emellett rengeteg lehetőség van a sportmászásban, hiszen az alacsony falon történő mászáson (boulder) kívül még köteles mászásra is alkalmazható. Azonban úgy vélem, már akkor megérte, ha a gyerekek a szügyi mászófalnál közösen sportolnak majd.

Szeretné átadni a tudását

Természetesen Vályi Gergőnek is komoly segítséget jelent majd a boulder fal, mivel így a budapesti edzései mellett szülőfalujában is bármikor készülhet. Az Európa-bajnok elmondta, hogy a jó idő közeledtével sziklán is egyre többet szeretne majd gyakorolni.

– Hálás vagyok Frenyó Gábor polgármesternek, aki nyitott volt erre az innovációra, ezzel kiváló lehetőséget teremtve a gyermekeknek a mozgásra, gyakorlásra. Remélem, lesz majd alkalmam arra, hogy mutathassak nekik egy-két bétát ősszel a boulder falon – mondta a fiatal falmászó, aki reméli, hogy rövidesen minél több gyerek megismerheti és megszeretheti ezt a sportágat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában