rejtvény

2021.02.11. 20:14

Otthon is végzik az agytornát és készülnek a jubileumra a szécsényiek

Egy esztendő híján negyedszázada annak, hogy megalakult a Keresztrejtvényfejtők Klubja Szécsényben. A társaskör tagjai a járványhelyzet miatt ugyan most személyesen nem találkozhatnak, de otthon javában tornáztatják az agyukat, és bíznak benne, hogy nagyszabású versenysorozattal ünnepelhetik majd a jövőre esedékes jubileumot.

Szenográdi Ferenc

A társaskör tagjai sokat tettek azért, hogy a fiatalokkal is megszerettessék szenvedélyüket

Forrás: NMH

Fotó: H.Cs.

A Keresztrejtvényfejtők Klubja 1997. március 11-én alakult meg a szécsényi művelődési központ égisze alatt. Az intézmény akkori munkatársa, Kiss Lajosné volt a kezdeményező és alapító, aki azóta nyugállományba vonult, de a klubot továbbra is vezette és vezeti.

Megalakulásukat követően úgy döntöttek, hogy megméretik magukat Balassagyarmaton, az Országos Balassa Kupán. A csapat – amelyet Kiss Lajosné, Balogh Sándor, Fábián Ferenc és Varga Erzsébet neve fémjelzett – szép sikert ért el a kezdők kategóriájában. A szécsényiek azóta is rendszeresen részt vesznek a Balassa Kupa versenyein. Az évek során a négy kategóriában – kezdő, haladó, mesterjelölt, mester – szép lassan lépkedtek felfelé.

A társaskör létszáma az eltelt időben folyamatosan változott; voltak, akik elhunytak, voltak, akik egyéb elfoglaltságuk miatt hagyták abba a rejtvényfejtést és olyanok is akadnak, akik a klubfoglalkozáson nem tudnak megjelenni, de a versenyeken részt vesznek. A törzsgárda azonban mindvégig megmaradt és természetesen az évek során új tagok is jelentkeztek.

Éveken át nagy sikerrel rendezték meg a szécsényi járás iskolái részére a keresztrejtvényfejtő versenyt. Jó kapcsolatot ápolnak a helyi II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Gimnáziummal, ami nem véletlen, hiszen Kiss Gabriella és Györki Marianna tanárnők is tagjai a klubnak. Az alapítók közé tartozott a kör egyik legtehetségesebb versenyzője, az intézmény fiatalon elhunyt pedagógusa, Varga Erzsébet. Halála óta minden évben keresztrejtvényfejtő emlékversenyt rendeztek a tiszteletére, a térség oktatási intézményeinek részvételével.

– A Keresztrejtvényfejtők Klubja jó kis közösség, tanácsokat adunk egymásnak, segítünk a másiknak, s megbeszéljük, ki hol szerzi be a rejtvényújságot. Mint a nevünk is mutatja, elsősorban rejtvényfejtéssel foglalkozunk, de a beszélgetéseink során egyéb témák is szóba kerülnek. A keresztrejtvényfejtés jó kis agytorna, fejleszti a gondolkodást, bővíti az ismereteket, a szabadidő eltöltésének egyik hasznos formája. Az összejöveteleken a felkészültségének megfelelően mindenki más és más feladatot old meg. Sajnos most a kialakult vírushelyzet miatt nem találkozhatunk személyesen, mindenki egyénileg, otthon foglalkozik a keresztrejtvényfejtéssel. Telefonon, interneten tartjuk egymással a kapcsolatot – magyarázta Kiss Lajosné.

Édesanyja révén családi örökség a fejtörők szeretete Kiss Gabriella angol–magyar szakos tanárnőnek, egyben a klub tagjának.

– Amióta írni és olvasni tudok, azóta foglalkozom keresztrejtvényfejtéssel. Most, hogy nem tudunk a többiekkel találkozni, én is egyénileg, otthon folytatom az agytornát. A II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Gimnáziumban, ahol tanítok, egy keresztrejtvényfejtő klubot is vezetek, de az ismert okok miatt az most szünetel. Az iskolában tanítványaim részére a tananyaghoz kapcsolódó fejtörőket is összeállítok – mondta.

A szécsényi keresztrejtvényfejtők készülnek a Balassi-kupa ez évi 50. évfordulója alkalmából tervezett versenyre, amelyen a társaskör kezdő, haladó és mesterjelölt versenyzői vesznek részt. Abban reménykednek, hogy addigra megszűnik a járványveszély és megrendezik a nagy múltú megmérettetést.

A Keresztrejtvényfejtő Klub jövőre lesz 25 éves, a jubileumról egy nagyszabású versenysorozattal szeretnének megemlékezni.

Emléket állít

A Füles rejtvénymagazin 1957. február 3-án jelent meg először, amelynek népszerűsége azóta is töretlen a fejtörők szerelmesei körében. Ennek állítva emléket – a Rejtvényfejtők Országos Egyesülete és a Füles szerkesztőségének javaslatára – hivatalosan 2007 óta ez a Magyar Rejtvényfejtők Napja.

Száznál is több fajtája terjedt el

A világ legelső keresztrejtvényét 1913-ban készítette el egy New York-i újságíró, az első magyar rejtvény 1925 januárjában született meg. Azó­ta a keresztrejtvénynek több száz fajtája terjedt el, s ezeken belül is nehézség szerint több fokozatra osztható. A legismertebb fajták a hagyományos, a skandináv, a betű-szám és az olasz típus. Ezeket még lehet nehezíteni, minél kevesebb meghatározást megadva, vagy a meghatározásokat keverve vagy épp szigeteket alkotva a rejtvényekből. Vannak olyan típusok is, amelyek tisztán a logikát veszik igénybe, ezeknek legismertebb képviselői a sudoku és a kakuro, melyeket szintén lehet nehezíteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában