sportszeretet

2020.05.08. 13:50

A szécsényi Czele család élete összeforr a sporttal

A szécsényi Czele János sportszeretete mélyre gyökerezik. A nyugdíjaskorú sportbarát azt mondta: az eddigi élete összeforrt a sporttal, különböző versenyeken való részvétellel, a sportversenyek szervezésével, a futás népszerűsítésével.

Szenográdi Ferenc

Czele János és felesége, Ágnes futónagykövetek hazánkban Beküldött fotó

Diák korában atletizált, tagja volt az iskolája labdarúgó- és kézilabdacsapatának. Körzeti, járási, megyei versenyekről „szállította” iskolájának, a varsányi általános iskolának az eredményeket. Tíz évig a szécsényi sportegyesület atlétikai szakosztályában versenyzett. A 100 métert 11 másodpercen belül, a 800-at két percen belül teljesítette. Katonaság után teljesítette a másodosztályú versenyzési szintet.

Budapestre került dogozni, a Ganz Mávag SE-ben igazolt. Amikor 1970-ben megnősült, Szécsénybe telepedett le. A családja számára biztosítani kellett az anyagi hátteret, a sport a versenyzés második helyre szorult az életében, de azt sohasem adta fel. Megyénkben 1980-ban négyen teljesítették az Aranyjelvényesek az Olimpiára szintet. Közöttük volt ő is.

– Az évek előrehaladtával nyilvánvalóvá vált előttem, hogy nekem a szenior sportolók között a helyem – mondta a 14-szeres szenior magyar bajnok. A feleségét is megfertőzte. Szerencsére nem a betegséget okozó kórokozókkal, az egészséges életmód elemével, a futással.

Czele János és felesége, Ágnes futónagykövetek hazánkban Beküldött fotó

– Rossz volt a közérzetem, dohányoztam, ahogy mondani szokták, rossz passzban voltam. A férjem, aki rendszeresen futott, biztatott, hogy kocogjak vele. Megfogadtam a tanácsát, ott futottam mellette a ligetben. Egyre hosszabb és hosszabb távot teljesítettem. Éreztem, hogy javul a közérzetem, a dohányzást is abbahagytam, a futás az életem részévé vált. A legfontosabbat, az egészségemet köszönhetem a sportnak – magyarázta Czele Jánosné, a négyszeres szenior bajnok, 18 alkalommal teljesítette a félmaratont, és kétszer a maratoni futást.

Gábor és Tamás fiuk is az édesapjukhoz hasonlóan fiatalon kezdtek el rendszeresen sportolni – Apai büszkeség töltött el, amikor Gábor fiammal 2002-ben első alkalommal együtt teljesítettük a félmaratont. Azóta versenyszerűen 24-szer futottam le a félmaratont, a maratont pedig kétszer.

A Czele család közösen 12 alkalommal vett részt a Kékes Csúcsfutáson.

– A szakmám szobafestő, Tamás fiammal egy ideig Németországban dolgoztunk. Szabadidőben a többiek söröztek, mi a parkban futottunk. Tamás jelenleg a BVSC-ben úszómester. Felesége is sportol, korábban szinkronúszó volt, most naponta férjével együtt futnak és úsznak – újságolta Czele János.

A családból mindenki lefutotta a maratont, illetve a félmaratont. Tamás 2011-ben a maraton arca volt. Megyénkben volt olyan verseny, ahol a Czele családból öten álltak rajthoz, a Czele házaspár, Gábor fiuk, aki Budapesten teljesít rendőri szolgálatot, és a 9 éves Gábor és a 6 éves Hanna.

– Nincs annál nagyobb boldogság, mint együtt futni a család tagjaival. Az pluszörömöt jelentett számomra, hogy a család tagjai korcsoportjukban az első helyen végeztek, velem – hangsúlyozta Czele János.

A Czele házaspár sportsikereinek csak egyik vetülete a rendszeres futás, versenyzés. Kezdeményezői voltak 2003-ban a Szécsényi Amatőr Futók Társasága megalakulásának, amelynek jelenlegi elnöke Czele Jánosné, a férje a szervezésben nyújt segítséget számára.

– Célunk a futás örömének megszerettetése, korra, nemre való tekintet nélkül, valamint az amatőr sportolók részére a versenyzési lehetőség biztosítása, a sportbarátság ápolása – emelte ki Czele Jánosné.

Több tömegsportrendezvény szervezése fűződik Szécsényben a SZAFT nevéhez. Hosszú éveken át szervezői a Szent Iván-éji futásnak, a Mikulásfutásnak, a Szontágh Pál-emlékfutásnak, a Robinson Szigetek futásnak. Jó kapcsolatot ápolnak több felvidéki város futóival, Lengyelország versenyzőivel. Közösen részt vesznek egymás versenyein.

Czele János 2014-től, míg felesége, Ágnes 2017-től futónagykövet. Az országban 110 településen 169 futónagykövetet tartanak nyilván, közöttük van négy házaspár.

– A mi feladatunk népszerűsíteni a futást, szakmai tanácsokat adni a kezdő futóknak, informálni őket a különböző versenyekről – foglalta össze feladatukat Czele János.

A házaspár egybehangzó véleménye: A futás életforma, ami hozzájárul a fizikai állóképesség karbantartásához, az egészség megőrzéséhez.

Címkék#bvsc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában