Ünnep

2024.05.05. 06:55

Anyák napja Nógrádban: apró ajándékokkal adunk hálát a szeretetükért

Egy szál virággal, rajzzal, verssel, édességgel és virágültetéssel is készülnek Nógrádban a tavasz talán legszebb ünnepére. Számos apró meglepetéssel és figyelmességgel tehetjük szebbé anyák napja ünnepét.

Gulyás Edina

Egy ölelés vagy puszi többet mond ezer szónál

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

Az első, ami eszünkbe jut anyák napja ünnepéhez kapcsolódóan, az a szeretet. Rögtön ezután a virág, hiszen a legtöbben egy-egy szállal, netán egy csokorral, vagy egy cserép növénnyel köszöntik ezen a napon az édesanyjukat, nagymamájukat. 

A cserepes, kiültethető virágok a legkelendőbbek

– A vásárlók közül többen a maradandó, cserepes növényeket keresik. Ebben annak is szerepe lehet, hogy jelentősen megemelkedett a vágott virágok ára

 – tájékoztatott Ladóczkiné Ujházi Beáta, egy tari virágbolt tulajdonosa. – Népszerűek még a tavaszi, egynyári összeültetős növények, amelyeket a teraszra, vagy a bejárati ajtó elé helyeznek el. Apró ajándékokat, „szeretlek anya” feliratú kísérő táblákat, asztali dekorációkat, kerámia díszeket is előszeretettel vásárolnak.

Ladóczkiné Ujházi Beáta virágboltos szerint a cserepes virágok nagyon kelendőek az ünnepre
Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool

Hozzátette: a vevők keresik a muskátlit, a leandert, a levendulát és a begóniát is. A csokrok közül pedig a rózsa és a tulipán a befutó. Mivel a középiskolai ballagások idén is az anyák napját megelőzően zajlanak, nagy a forgalom a virágüzletekben. A legtöbben jellemzően mégis vasárnap szerzik be a cserepes növényeket és a csokrokat, így a virágbolt természetesen azon a napon is nyitva lesz.

Sokan választanak édes ajándékot is

Május első vasárnapjára a cukrászdák is különleges kínálattal készülnek: öt-tíz szeletes tortácskákkal, különböző ízekben. 

– Többek között túrós-gyümölcsös, oroszkrém és eszterházy ízesítésű desszertekkel is várjuk a vásárlókat – árulta el portálunknak Répás-Tavaszi Fanni, a salgótarjáni Tavaszi Cukrászda egyik tulajdonosa. 

Az alkalomhoz illően marcipán virágokkal, habcsókkal, macaronnal vannak díszítve a sütemények, de szív alakú islert is lehet kapni, egyesével csomagolva, „Szeretlek anya!” felirattal.  

A cukrász arra is kitért: egyre többen választják a meglepetés legédesebb formáját anyák napján is, sokan keresik az erre az alkalomra készített finomságokat. Azok már péntektől egészen vasárnapig megvásárolhatók. 

Az óvodások és iskolások is saját alkotásokkal készülnek

– Ez az év egyik legfontosabb és legszebb ünnepe számunkra. Úgy gondolom: napjainkban nagy szükség van arra, hogy legyenek olyan alkalmak, amikor lelassulunk és egymás felé fordulunk. Az együtt töltött idő kell ahhoz, hogy a gyerekekben kialakuljon a kötődés. Ezért szem előtt tartjuk a családi értékek erősítését – fogalmazott Kotro­czóné Pethő Veronika óvodapedagógus. Hozzátette: Nemti Község Gesztenyefa Óvodájába sok hátrányos helyzetű gyerek jár, esetükben talán még fontosabb a a családi kötődést erősíteni.  A kicsik, mint minden évben, idén is mondókákkal, versekkel és saját kezűleg készített ajándékokkal köszöntik az édesanyákat és a nagymamákat. 

Őrzik a hagyományokat

Nincs ez másként a dorogházai Móra Ferenc Általános Iskolában sem, ahol minden osztályfőnök figyel arra, hogy a diákok ne felejtsék el ezt a fontos alkalmat. – A hagyományoknak megfelelően minden osztály meglepetéssel készül, amit saját kezűleg készítenek: tavaszi dísz, festett virágcsokor, képkeret és üdvözlőlap is van az alkotások között – árulta el Balázs Beáta tagintézmény-vezető. – Emellett az alsó és a felső tagozatosok egy-egy verses-dalos produkciót is előadnak minden évben. Az arról készült videó anyák napján kerül ki az iskola Facebook-oldalára. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában