Duatlon/Triatlon

2020.02.17. 13:48

Kemény edzésekkel telnek a szuhai sportoló mindennapjai

Kiss Szabolcs szabadidejének nagy részét az úszás, a futás és a kerékpározás teszi ki.

Gulyás Edina

Kiss Szabolcs a kerékpározást is szereti

A szuhai származású, jelenleg Egerben élő és sportoló fiatal a Magyar Triatlon Szövetségtől a közelmúltban Budapesten vette át a befektetett munkájáért az ifjúsági aranyjelvényt. A rangos kitüntetést azok kaphatják meg, akik az előző évben kiemelkedően teljesítettek korosztályukban az országos versenyeken. A nógrádi gimnazista már óvodás korában megismerkedett az uszodák világával, aztán az általános iskolában gerincferdülése miatt javasolták neki a gyógyúszást, és azóta ki sem száll a medencéből.

– Alsó tagozatos koromban elindultam egy versenyen, és jó eredményt sikerült elérnem, ekkor kaptam rá az úszás, a versengés ízére – mondta el a sportoló, hozzátéve: – A dorogházai általános iskolás évek alatt a Bátonyterenye Város Sportegyesülete színeiben indultam a megmérettetéseken. Helyi versenyeken, diákolimpiákon mértük össze tudásunkat. Abban az időszakban egy országos nyolcadik helyezés volt a legjobb eredményem. A Balatont kilencévesen úsztam át először, aztán hat éven keresztül minden évben „megúsztam” a magyar tengert.

Az úszás mellett a néptánc is fontos szerepet kapott a mindennapjaiban, öt évig ropta a Nógrád Táncegyüttesben. Azonban a középiskolai tanulmányait az egri Gárdonyi Géza Ciszterci Gimnáziumban kezdte el, így Nógrádnak búcsút kellett mondania. A megyének és a táncosoknak is. Az iskola sporttagozatára jelentkezett, ahova sikeresen fel is vették. Az Egri Úszóklubba nem sikerült bekerülnie, ezért az Eger Városi Úszóklub triatlon szakosztályához igazolt.

– A futást kedvelem a legkevésbé a három sporttevékenység közül, természetesen az úszás áll hozzám a legközelebb, de kerékpározni is szeretek – fogalmazott a fiatal versenyző. Mint mondta, naponta három, szombatonként pedig egy órát tölt edzéssel. Havonta általában két versenyen vesz részt, ilyenkor télen kevesebb a megmérettetés, mert nyílt vízben úsznak, aminek nem kedvez a hideg időjárás. Ebben az időszakban a futóversenyek a jellemzőek. Az iskolai szünetek sem a pihenésről szólnak, ekkor edzőtáborokban készül a versenyekre. A napokban ért haza például egy szlovákiai sífutó táborból. Nyáron sincs idő a kikapcsolódásra, végig versenyek és edzések tarkítják a vakáció napjait. Csupán augusztusban van két hét, ami tényleg a semmittevésről szól.

– Amíg lehetőségem lesz rá, folytatni akarom a versenyzést, de nem ebből szeretnék megélni. Az edzősködés érdekel, de még nem tudom pontosan, mivel szeretnék majd foglalkozni – emelte ki Kiss Szabolcs hozzátéve: – A soron következő célom, hogy triatlonban is elnyerjem az aranyjelvényt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában