program

2020.01.25. 20:25

Vándortábor: már a betyár barlangját is felkereshetik a fiatalok Nógrádban

Idén már három vándortábor útvonala érinti majd Nógrád megyét.

Kéri István

A börzsönyi túra idén is Diósjenőről indul

Forrás: NMH

Fotó: Archív fotó: Torjay Attila

Új útvonalakkal és új vándortáborral bővül idén a Vándortábor Program, a felső tagozatos és középiskolás gyerekek idén nyáron gyalog, kerékpárral vagy vízen is felfedezik Magyarország tájait, kulturális örökségét – jelentette be Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos.

Ismertetése szerint az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda idén már negyedszer szervez vándortáborokat, partnerségben az Országos Erdészeti Egyesülettel (OEE), a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetséggel, a Magyar Kajak-Kenu Szövetséggel, valamint idén a Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciájának Irodájával. Az egyhetes nyári táborokra január 27-től lehet jelentkezni.

Révész Máriusz hozzátette: a táborok 28 ezer forintos részvételi díja minden költséget tartalmaz, a szállás, az étkezés mellett belépőket, a bringások esetében a kerékpárokat, sisakokat, a láthatósági mellényt, a vízi vándoroknak pedig a hajót és a mentőmellényt.

A börzsönyi túra idén is Diósjenőről indul
Fotó: Archív fotó: Torjay Attila / NMH

Zámbó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára elmondta: a programban 9 állami erdőgazdaság vesz részt, 9 útvonalon ismerhetik meg a Bakony, a Börzsöny, a Mátra, a Mecsek, a Pilis, a Vasi-Hegyhát, a Zemplén és idén először a Zselic és a Vértes természeti értékeit. Kiemelte: az erdei vándortáborok célja, hogy megszerettessék a természetjárást a gyerekekkel, és kiemelten kezelik a környezettudatos szemléletformálást is. A táborok ökológiai lábnyoma minimális, a szervezők újrahasznosítható és tartós csomagolóanyagok használatára törekednek, és felhívják a figyelmet a tudatos energia- és vízhasználatra.

A Cserhát-Börzsöny-Duna­kanyar kerékpáros vándortábor idén is Salgótarjánból indul majd, a résztvevők Ipolytarnóc, Hollókő és Bánk érintésével érnek célba hét nap alatt. A börzsönyi gyalogos erdei vándortábor útvonala idén is a Diósjenői Erdei Szabadidőparktól indulva érinti majd többek között Drégely várát. Új gyalogos útvonalon várják a fiatalokat a Mátra felfedezésére, felkeresve például a Tar melletti csevice kutakat, a fenyvespusztai arborétumot, Vidróczki betyár barlangját vagy az ágasvári Óvárat.

Több ezren táboroztak

Tavaly csaknem ötszáz turnusban több mint tizenegyezer diák és pedagógus táborozhatott egy hétig az ország tizenkilenc erdei, kerékpáros és vízi útvonalának bejárásával. Ebben az évben több mint tizenháromezer résztvevőre számítanak, huszonnégy útvonalon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában