X. Salgo Cup EBT

2019.08.01. 14:41

Huszonnyolc strandkézilabdás csapat mérkőzött meg a salgótarjáni viadalon

Káprázatos gólokat és bravúros védéseket láthattak a nézők a hétvégén a X. Salgo Cup EBT nemzetközi strandkézilabda-tornán. Az európai sorozat legmagasabb pontszámú háromnapos kupáján a magyar csapatok mellett számos külföldi együttes lépett homokra a salgótarjáni Kecskés József Strand Arénában. A Salgótarjáni Strandépítők női csapata az 5., míg a fiúk a 6. helyen végeztek.

Dúzs M. Gergely

Az esőben és napsütésben is bővelkedő több mint 500 pontos kupán a nőknél összesen 12, a férfiaknál pedig 16 csapat mérkőzött meg egymással a végső győzelemért. A hölgyeknél megismétlődött a tavalyi finálé, a Bajnokok Kupája és az Európa Kupa-döntő győztes Szentendre és a holland Westsite Amsterdam között. A piros trikós szentendrei lányok egy végletekig kiélezett mérkőzésen szétlövésekkel győztek és visszavágtak az előző évi döntős vereségért.

– Nagyon örülök, hogy sikerült megnyernünk ezt a tornát, hiszen a Westsite Amsterdam ellen mindig nehéz játszani. Az első félidőben minden jól sikerült támadásban és védekezésben egyaránt, aztán a második játékrészben már többet hibáztunk, és ezt kihasználták a hollandok. A szétlövéseknél nagy izgalmakat követően szerencsére nekünk sikerült higgadtabbnak maradnunk – mondta boldogan Kretz Fruzsina, a Szentendrei NKE Európa-bajnok strandkézilabdázója.

A férfiak döntőjében egy nagyon színvonalas találkozót láthattak a nézők, – szép gólokkal – amelyet a szürke mezes szerb BHC 2areg 2:0-ra megnyert a világ- és Európa-bajnoki bronzérmes magyar válogatott strandkézisekkel felálló Hír-Sat BHC csapata ellen.

– A döntőben az volt a taktikánk, hogy bátran játszunk és ne hagyjuk kibontakozni az ellenfelet. Ez szerencsére jól sikerült, bár megnehezítette a dolgunkat a Hír-Sat. Imádok strandkézilabdázni, mindent ami ehhez a sportághoz tartozik és a lányok is gyönyörűek. A Salgo Cupon mindig tökéletes a szervezés, ez Európa egyik legjobb tornája – emelte ki a BHC 2areg és a torna legjobb játékosa, Aleksandar Laovic.

A Hír-Sat BHC világ- és Európa-bajnoki bronzérmes magyar válogatott strandkézilabdázója, Kun Attila szerint nem a papírforma érvényesült, támadásban és védekezésben sem tudtak végig stabilan jó teljesítményt hozni, de a második hellyel is elégedettek, hiszen ezzel kijutottak a cataniai Bajnokok Kupájára.

A bronzérmet a hölgyeknél az OVB Beach Girls, míg a fériaknál a horvát Detono Zagreb szerezte meg.

Szurkolóik előtt hazai pályán a Salgótarjáni Strandépítők női együttese a helyosztón a szlovák Kanonyerky 2:1-es szétlövéses legyőzésével (12–10; 16–19; 1–6) az 5. helyet szerezték meg.

– Az idei nyárra teljesen megújult a csapatunk és nagyon vártuk a hazai rendezésű Salgo Cup EBT tornát, hogy megmutathassuk, mire vagyunk képesek. A kitűzött cél az volt, hogy elég pontot szerezzünk az országos döntőbe való kvalifikációhoz, ami sikerült is. A péntek esti mérkőzésünkön a holland bajnok Westsite Amsterdam ellen nem sikerült bravúrt elérnünk, ehhez hozzájárult az izgalom, szokatlan körülmények is, mint például, hogy villanyfényben játszottunk – emlékezett vissza a Salgótarjáni Strandépítők játékosa, Garamvölgyi Eszter.

Majd így folytatta: – Szombaton a csoportmeccseken jó formát nyújtottunk, így sikerült a legjobb nyolc közé jutnunk. A későbbi bajnok Szentendre vasárnap a negyeddöntőben 2:0-ra legyőzött minket, majd az utolsó két mérkőzésünket megnyerve az 5. helyen zártuk a tornát. Az utolsó meccsre picit elfáradtunk, sokat hibáztunk támadásban, de végül a szétlövést magabiztosan nyertük. Tornáról tornára fejlődünk, a hétvégén rendezendő országos döntőn mindent megteszünk, hogy éremmel térhessünk haza Bükfürdőről – értékelt Garamvölgyi Eszter, a Salgótarjáni Strandépítők játékosa.

A Strandépítők fiúcsapata a Beach Stars elleni vereséggel (19–21; 15–20) a 6. helyen végzett. Deák Gergely, az együttes játékosa elmondta, hogy szerettek volna éremért játszani hazai pályán, de túl sokat hibáztak, így be kellett érniük a hatodik hellyel. Hozzátette, hogy a strandkézisek nagy része kézilabdázik is, és a homokon sokkal nehezebb játszani.

A X. Salgo Cupon a Strandépítők női B csapata a 10., a fiú ifjúsági együttesük a 13., a férfi-szeniorcsapatuk pedig (Sport Club Senec néven) a 11. helyen zárt. A balassagyarmati BSSE a DINAMIT BHC 2:1-es legyőzésével végül a 9. helyet érte el, a nógrádiakkal felálló Leharcolt Oroszlánok pedig a 16. helyen fejezték be a tornát.

– Színvonalas tornát sikerült megrendeznünk, amely már évek óta az EBT legmagasabb pontszámú kupája. Összesen nyolc nemzet strandkézilabdázói léptek pályára Salgótarjánban, az érdeklődők sok jó találkozót láthattak. Bár a Strandépítők csapatai nem játszhattak éremért, de mindkét együttesünk kvalifikálta magát a hétvégi országos döntőre – összegzett Rácz Viktor, a Salgótarjáni Strandépítők KC elnöke, a X. Salgo Cup főszervezője.

A Salgo Cup után a magyar strandkézilabda csapatok már gőzerővel készülnek a hétvégi bükfürdői országos döntőre.

Eredmények. X. Salgo Cup EBT nemzetközi strandkézilabda-torna.

Női döntő: Westsite Amsterdam – Szentendrei NKE 1–2 (22–25; 24:22)

Női bronzmérkőzés: OVB Beach Girls – Lady Bugs 2–0 (20–18; 15–14)

Férfi döntő: Hír-Sat BHC – BHC 2areg 0–2 (20–23; 14–19)

Férfi bronzmérkőzés: Detono Zagreb – Movex HP Granollers 2–0 (25–22; 26–20).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában