atlétika

2019.07.11. 14:15

Jól teljesített a léc felett a fiatal tarjáni

Hosszú idő után ismét magasugrásban volt érdekelt egy nógrádi atléta országos bajnokságon, Nagy Boldizsár (SAC) az ifistáknál tetette magasra a lécet.

B.L.

Pálfalvai Zoltánt nem kell bemutatni a sportág szerelmeseinek, a Bolyai gimnázium igazgatója korábban több remek atléta felkészülését segítette. A legnevesebb közülük a 2000-es évek elején Miklós Péter volt, aki bajnoki címig és válogatottságig vitte. Az edző azóta elnökségi tagként segíti a Salgótarjáni AC munkáját, illetve szervezi a diákolimpiai megmérettetéseket.

A tavasszal került látókörébe Nagy Boldizsár, aki elsőéves ifistaként szinte edzés nélkül repült át a 180 centi felett. Felismerve tehetségét, elhatározta, hogy felkarolja, és a nyári szünet alatt is tart neki edzéseket a gimnázium udvarán, illetve ír edzéstervet.

Nagy Boldizsár (SAC) a gimnázium udvarán készült a bajnokságra
Fotó: B.L. / nool

A közös munka elején beneveztek az ifjúsági országos bajnokságra is, de a legfontosabb itt még az volt, hogy szokja a versenyszituációt, és profi körülmények között ugorhasson. Miskolcon minden edzőt meglepett a 170 centis kezdőmagasság, akadtak, akiknek ezzel is meggyűlt a bajuk. Boldizsár azonban sikeresen teljesítette ezt, és a 175-öt is, amivel végül 16 induló között a kilencedik helyet szerezte meg.

A közös munka folytatódik, és legközelebb augusztus közepén, a korosztályos Budapest-bajnokságon támadhatja majd a lécet a fiatal tehetség.

A Bolyai és a Madách évek óta neveli ki az ügyes magasugrókat, remélhetőleg egyre több diákot sikerül majd közülük bevonni a folyamatos edzésmunkába és versenyeztetésbe.

Mint ismert, a nógrádi megyeszékhelyen nagy hagyományai vannak a szakágnak, hiszen Komka Magdolna két olimpián is szerepelhetett, a népszerű ugrógálákon pedig évtizedeken át olimpiai- és világbajnokok “repülését” csodálhatták a nézők.

Az utóbbi években a sportágra jellemző sanyarú körülmények nehezítették a salgótarjániak felkészülést, de a két gimnázium így is remek eredményeket hozott el a diákolimpiai döntőkről. A Szojka Ferenc Stadionban évről évre romlott a leérkező szivacs állapota, ez pár éve a Bolyai udvarára került, ahol új huzatot és borító házat kapott. A Madách a SAC jóvoltából pár éve A sport legyen a Tiéd projekt keretében jutott hozzá szerekhez, amiket a tornateremben tudnak használni.

Eredmények.

Fiúk. Magasugrás (16 induló): 9. Nagy Boldizsár (SAC) 175 cm.

Címkék#atlétika

Ezek is érdekelhetik