Nool.hu videó

2024.05.06. 17:28

Érettségi: műveltségi teszt is színesítette a magyar feladatsor palettáját (videó)

Elkezdődött hétfőn az érettségik hete Nógrád vármegyében is, amelynek keretén belül összesen 1209 tanuló teszi le az írásbeli vizsgákat. A Salgótarjáni Bolyai János Gimnázium végzős diákjai beszámoltak portálunknak arról, hogy mennyire készültek fel előre és milyennek találták az idei magyar feladatsort.

Sipos Nina Vivien

Elkezdődött hétfőn az érettségik hete Nógrád vármegyében is

Forrás: Nool.hu

Fotó: Vendel Lajos

Mint arról már beszámoltunk: a következő hetekben Nógrád vármegye 21 középiskolájában összesen 1209 tanuló tesz érettségit 32 különböző tantárgyból. Hétfőn reggel 9 órától a magyar nyelv és irodalom írásbeli vizsgán kellett számot adniuk tudásukról a fiataloknak, a feladatlapot pedig egészen 13 óráig készíthették el.

A Salgótarjáni Bolyai János Gimnáziumba járó 12. osztályos diákok elmondták portálunk, hogy idén egy újítás is volt a magyarérettségi feladatok között, hiszen memoritereket, egyéb irodalmi alkotásokat, korstílusokat és műfajokat is számon kértek tőlük. Az irodalmi műveltségi tesztben feltűnt Szophoklész Antigoné című műve és Ady Endre is. A tanulóknak egy lyukas szöveges feladványként kellett kiegészíteniük egy kapott költeményt, illetve a szereplők nevei alapján meghatározni egy adott mű címét, műfaját és annak szerzőjét.

Könnyen megoldhatók voltak a feladatok

– Az első rész leginkább a lexikális tudásunkat mérte fel. Ahhoz képest, hogy azt harangozták be sok helyen, hogy az idei feladatok nehezek lesznek, szerintem igazából könnyen megoldhatók és kikövetkeztethetők voltak. Aki rendesen felkészült, vagy legalábbis foglalkozott a magyarral egy kicsit, annak pofonegyszerű volt az érettségi – nyilatkozott egy végzős diák. Hozzátette: ha a teszt nehézségét kellene egy tízes skálán meghatároznia, nagyjából öt és hat közé tenné a mércét.

A második részben az Eduline szerint Karinthy Frigyes Az olasz fagylaltos című novelláját kellett kielemezniük a középszinten vizsgázó diákoknak, míg akik nem a műelemzést választották, azoknak Babits Mihály költészetéről kellett egy általános témakifejtő esszét írniuk.

Fürjesi Zsófia portálunk érdeklődésére elárulta, hogy mennyire készült fel az érettségire, milyen feladatok színesítették idén a teszt lapjait, valamint mennyire találta nehéznek a magyar nyelv és irodalom vizsga írásbeli részét.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában