Galambsport

2019.07.10. 16:50

A varsányi szárnyasok rendszeresen szállítják a versenyeredményeket

A varsányi Pálmány Boldizsár megszállottja a galambászatnak, a versenyeztetésnek.

Szenográdi Ferenc

A varsányi Pálmány Boldizsár a hazai és nemzetközi versenyeken szerzett relikviáival

Hazai és nemzetközi eredményeiről a lakásában lévő, több mint háromszáz serleg tanúskodik. A galambok iránti szeretete a gyermekkorára nyúlik vissza. A szomszédja galambokat tartott, gyermekként érdeklődve figyelte a szárnyasokat. Általános iskolás korában ő is tartott galambokat. Budapesten volt ipari tanuló, a galambászatot abbahagyta. Szécsényben az akkori ÉPSZÖV-ben kapcsolatba került Dovicsin János postagalamb röptetővel.

A varsányi Pálmány Boldizsár a hazai és nemzetközi versenyeken szerzett relikviáival

A beszélgetés felkeltette benne a gyermekkori élményeit, újra elkezdett a galambokkal foglalkozni, de már postagalambokat tenyésztett. Tagja lett a szécsényi E-05 Postagalambsport Egyesületnek. Ahogy fogalmazott, egy jó galambászban négy szakma van jelen: állatorvos, genetikus, takarmánykészítő és sportszervező.

A szárnyasai 1984-től szállítják számára a jobbnál jobb eredményeket. Minden ember életében bekövetkezik egy válság, így az övébe is. Családi okok miatt 2005-ben abbahagyta a galambászatot. Ezt követően nagy űrt érzett a lelkében, hiányoztak számára a galambok, a versenyeztetés. 2009-től ismét komolyan elkezdett foglalkozni a galambokkal. Jelenleg 120 szárnyasa van, azok közül 80-at versenyeztet. A legsikeresebb, amely rövid, közép és hosszú távon is számos versenyt nyert, a Remény névre nevezett galambja. Ahogy mondta, nincs az a pénz, amiért megválna tőle. Ma már nem is versenyezteti, ki sem engedi, alapját adja annak a törzsállománynak, amit kiépít. A nemzetközi sikerei közül hármat emelt ki. Az ez évi olimpiát, amelyen a 9. helyen végzett, az európai kiállítást, ahol ott volt a Remény galambja is, valamint a londoni olimpiát, amelyen négy galambjával vett részt.

Tagja a Maraton Klubnak. Jogos büszkeséggel mutatta, azt a két valódi aranyból készült galambkitűzőt, amit a magyar maraton bajnokságon elért első helyezéseiért kapott. Ezen kívül van ezüst- és bronzkitűzője is. A Magyar Postagalamb Országos Évkönyvben ott szerepel a neve, mint az elmúlt év tagszövetség bajnoka. Megyei szinten a legjobb postagalamb-versenyeztetők közé tartozik, egyedül ő büszkélkedhet azzal, hogy két arany galambkitűzője is van.

Számára a galambászat olyan életformává vált, hogy a szakmáját – építész – otthagyta, most főállású őstermelő, hogy a galambjaival minél több időt tudjon foglalkozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában