testmozgás

2019.04.03. 13:50

Az eddigi legnagyobb érdeklődés kísérte az idei Sportos Egészségnapot

Nyolcadik alkalommal szervezett Sportos Egészségnapot Salgótarjánban a Félegyházi Éva vezette Tarjáni Szabadidősport Klub. A program központi eseményét a megyeszékhelyi sportcsarnokban (és környékén) rendezték, de további aktív lehetőségek is kapcsolódtak a rendezvényhez a város más pontjain. Két nap alatt összesen közel kettőezer résztvevő, mintegy háromszáz elvégzett szűrővizsgálat – ezek a legfontosabb számok a Salgótarján egyik „sportos zászlóshajójának” tekinthető idei rendezvénnyel kapcsolatban.

Kéri István

Forrás: NMH

Fotó: Hegedűs Márk

Köszöntőjében Dániel Zoltán, Salgótarján alpolgármestere is azt emelte ki, hogy aki bármely részébe becsatlakozott az eseménynek, már tett valamit ezen a napon (is) saját egészsége érdekében. Az önkormányzat támogatásával megvalósuló eseményen a lehetőség pedig valóban adott volt, hiszen a sportcsarnok küzdőterén kívül csak az épületen belül további öt helyszínen zajlottak párhuzamosan a különböző edzések, bemutatók, előadások és egészségügyi szűrővizsgálatok, a parkolóban a Nemzeti Népegészségügyi Központ egészségügyi szűrőbusza fogadta a résztvevőket, a véradókat pedig a szomszédos iskolában várta a Magyar Vöröskereszt megyei szervezete.

A Sportos Egészségnapnak a kezdetektől alapvetése, hogy az esemény az edzések mellett fókuszáljon a prevencióra és az egészségmegőrzésre – emelte ki Félegyházi Éva főszervező. Hozzátette: ugyanilyen alapelv az is, hogy amennyire lehet, korra és nemre való tekintet nélkül mindenki találjon magának szimpatikus programelemet.

– A nyolcadik rendezéshez elérkezve a legtöbb résztvevő ezekkel az alapelvekkel már tisztában van, tudja azt, hogy hol, kinél és mire számíthat. Ez nem csak a fiatal nők és férfiak, nem csak a sportos édesanyák, nem csak az ereje teljében élő korosztály eseménye. A legkisebbek felügyelt körülmények között próbálhatják ki a falmászást, a szépkorúakat kifejezetten nekik szóló senior torna és az ebben a körben igen népszerű, Szarvas Zsuzsa néni vezetésével tartott széktorna várja minden alkalommal. Természetesen a 16-50 év közötti korosztályból vannak jelen a legtöbben, ezért a legtöbb óra elsősorban nekik szól. Itt viszont ki kell emelni azt, hogy a repertoár a helyi edzők tucatjainak segítségével lehet ilyen színes, a rendezvényt segítő hozzáállásukért itt is köszönetet szeretnék mondani. Nagyon fontosak a „sztárvendégek”, hogy minden évben testközelből tartson órát olyan edző, akiért amúgy legközelebb jellemzően a fővárosig kell utazni. De ha a rendezvény „csak” erre építene, akkor lenne egy remek hangulatú, a sportcsarnokot zsúfolásig megtöltő edzés. Itt azonban ettől sokkal többről van szó, megannyi helyi edző és prevenciós szakember, tanácsadó tud együtt felsorakozni a sportos és egészséges életmód népszerűsítésének célja mögött. A résztvevők száma pedig azt mutatja, hogy a munkájukra és elkötelezettségükre komoly igény van – mondta Félegyházi Éva.

Kosárlabdáztak, túráztak, futottak, kerékpároztak

A Sportos Egészségnap központi eseménye a sportcsarnokban zajlott, de további helyszíneken is csatlakoztak társszervezők az eseményhez és a Tarjáni Szabadidősport Klubhoz. A volt főiskola tornatermében a Nógrád Megyei Kosárlabda Szövetség irányításával B33-as, azaz a sportág három-három elleni formáját népszerűsítő amatőr tornát rendeztek szombaton, tíz csapat részvételével. A Zöld Út Természetjárók Egyesülete Mátraszeléről indulva a kazári riolittufához vezetett gyalogtúrát az egészség jegyében, ahonnan aztán a Pécs-kő érintésével Salgótarján központjáig tartott a séta. Vasárnap a Tóstrandon 11 órától futóverseny kezdődött, amelybe elsősorban a Tarjáni Tornádó Triatlon Sportegyesület és a Salgótarjáni Atlétikai Club fiataljai csatlakoztak be. Délben innen indulnak útnak kerékpárosok egy közös „évadnyitóra” a Salgótarján – Mátraszele – Rákóczibánya – Kisterenye – Salgótarján körön. Az utóbbi két eseményt a Salgótarjáni Hegyikerékpáros Egyesület segítségével rendezték.

Az igény valóban komoly, a következő évre a kisebb termek egyes óráira is megoldást kell találni, hiszen idén már az is előfordult, hogy egyszerűen nem fértek el ott a résztvevők, ahová az adott edzést eredetileg meghirdették. Megoldás természetesen percek alatt született: a csoport leköltözött a sportcsarnoki épületrészek által körbezárt zöldterületre.

Az szinte előre borítékolható volt, hogy Rubint Réka edzésén zsúfolásig megtelik majd a sportcsarnoki küzdőtér, de a korábbi évekhez viszonyítva szinte minden napszakban többen voltak a további órákon is, így többek között Szeles Enikő napindító köredzésén, Bánkúti Gabriella többszörös fitnesz világbajnok spartan body weight óráján, vagy Sólyom Veronika iron boksz edzésén is.

„Hatalmas szeretet és energia tombolt itt a sportcsarnokban, ami nekem is nagy segítségemre volt az edzés megtartásában” – mondta el kérdésünkre a nap legnagyobb érdeklődéssel kísért órája után Rubint Réka. Az alakreform programját 2010-ben elindító tréner mára missziójának tekinti a teljes testet átmozgató óráin keresztül a testmozgás népszerűsítését. Járva az országot látni, hogy egyre többen élnek tudatosan, egyre többen a mozgásban találják meg azt, ami akár egy-egy nehéz élethelyzeteken is átlendíti az embert – mondta Rubint Réka.

Hozzátette: örömteli az is, hogy ahogyan máshol, úgy Salgótarjánban is egyre több fiatalt lát az órákat látogatók között. „Nem egy szórakozóhelyen züllenek, hanem délutánonként, esténként vagy reggelenként sportolnak, ezt nagyon jó látni és ez a szülők hozzáállásának köszönhető elsősorban” – tette hozzá hazánk egyik legnépszerűbb edzője.

Tanácsként megfogalmazta: egy sportcipőben megvan minden, ami akár egy-egy nehéz élethelyzetben is nagyon sokat tud segíteni, egy egészen más energiaszintre tudjuk emelni saját magunkat, mert a mozgás egy „egészséges drog”, amit szinte bárki magához vehet valamilyen formában.

A napot kísérte házi készítésű termékek kóstolója, a Salgótarjáni Hegymászó Club tagjainak segítségével kipróbálható volt a műfalmászás, a Quasimodo Fitness bothúzó versennyel színesítette az eseményt, a Rózsaszín Párduc SE növendékei judo bemutatót tartottak, a Klub SESE konditermében pedig krioszauna volt kipróbálható. A salgótarjáni Palóc Roham szervezőcsapata jóvoltából egy rövid akadálypálya is teljesíthető volt, melyet a sportcsarnok körül jelöltek ki. Tizenöt feladattal kellett megküzdeniük azoknak, akik éltek a lehetőséggel.

Több mint harmincan ismerkedtek meg a hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendő akadályfutással, a leggyorsabb nő és férfi induló pedig egy-egy ingyenes nevezést nyert a SalGo Jótékonysági Akadályfutásra, melyet szeptember 14-én rendez majd a megyeszékhely környéki erdőkben a Palóc Roham csapata.

Életet mentett a szűrővizsgálat

A Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezete a kezdetektől jelen van többfajta szűrővizsgálattal az eseményen. Kreicsi Mária, a liga helyi vezetője kérdésünkre elmondta: 140 főt regisztráltak, 40 szájüregi rákszűrést, 47 anyajegyszűrést és 40 PSA-tesztet végeztek el, 22 esetben kóros koleszterinszintet, 13 résztvevőnél pedig magas vércukor értéket regisztráltak. Az alapszervezet vezetője hozzátette, hogy a korábbi évekhez képest több volt a férfi résztvevő, a megjelentek pedig összességében aktívabban és bátrabban kérdeztek a szűrésekről a tanácsadások, lakossági felvilágosító beszélgetések során. A Nemzeti Népegészségügyi Központ szűrőbuszában 66 fő vett részt EKG vizsgálaton, egy esetben itt olyan eltérést észleltek, ami miatt a vizsgált személyt a salgótarjáni kórház sürgősségi osztályára irányították – tudtuk meg a megyei tiszti főorvostól. Feketéné dr. Zeke Ildikó hozzátette: szintén a szűrőbuszban végeztek úgynevezett testösszetétel vizsgálatot InBody készülékkel összesen 70 főnél, az eredményeket dietetikus elemezte ki és mindenkinek egyénre szabott táplálkozási tanácsot adott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában