Körkérdés

2018.07.08. 17:01

Mindennapos tesi – ez a legnagyobb gond a tanárok szerint

A tanév végeztével körbekérdeztük a megye testnevelőit, milyen véleménnyel vannak a mindennapos testnevelésről. Sorozatunk második részében a megyeszékhelytől távolabbi tanárok tapasztalatait gyűjtöttük össze.

Bakos László

A mindennapos testnevelés felmenő rendszerben került be a tantervbe, a 2015/2016-os tanévtől már mind a 12 évfolyamon kötelező a heti öt testnevelésóra, amelyből kettőt ki is váltható sportköri edzésekkel. Az elmúlt három iskolaév tapasztalatairól kérdeztük megyénk testnevelőit. Többen sokallják az óraszámot, és bizony nem mindenhol adottak a feltételek ahhoz, hogy több csoportot egyszerre is meg tudjanak mozgatni.

Sorozatunk első részében a salgótarjáni tanintézményekben néztünk szét, ezúttal távolabbra tekintettünk.

Barna Bence (Kossuth Lajos Általános Iskola, Bátonyterenye): – Magát a mindennapos testnevelés bevezetését alapvetően jó ötletnek tartom. Pedagógusi pályafutásomat már így kezdem el. Úgy vélem, a mozgásra nevelés, a mozgás megszerettetése a fő célja. Sajnos ezt sok esetben nem könnyű megvalósítani és ez fokozottan igaz Nógrád megyére. Sok iskola nem rendelkezik tornateremmel, vagy tornaszobával. És akkor még nem is esett szó a sportszerek minőségéről és mennyiségéről.

A megnövekedett óraszám miatt egyre több pedagógusra van szükség. Én a munkám során és az egyetemi évek alatt sok emberrel megismerkedtem és beszélgettem a pedagógus pályáról, de nem sokan tervezik ezt a szakmát választani. Öt-tíz év múlva ez elég nagy gondokat jelenthet majd.

Összefüggésbe lehet vonni a heti öt testnevelés órát a NETFIT rendszerrel. Úgy vélem, hogy becsületesen elvégeztük ennek a tesztnek a mérését, de országos szinten így is elszomorító adatok jöttek ki. Több kisiskolás gyerek túlsúlyos, gyenge kondícióval rendelkezik, de a most kimutatott adatok alapján az állóképességük jónak mondható. Szerintem ez azért is lehet, mert szeretik az ingafutás tesztet. A NETFIT-et is jónak találom, de szükség lenne egy olyan programra, amely valamilyen irányt mutat a diákok számára, hogy milyen sportágat válasszanak, esetleg rávezeti őket a hozzájuk illő mozgásforma megtalálásához, akár beillesztve a mindennapos testnevelésbe is. Támogatni, nevelni kell a gyerekeket a sportáguk megtalálásában, vagy ha már azt elérjük, hogy a szabadidejüket aktívan mozgással töltsék el, akkor szerintem jó úton haladunk.

Körmendy Nikolett (Dózsa György Általános Iskola, Balassagyarmat): – A mi iskolánkban az „a” osztályokban sportiskolai képzés folyik, az ide járó gyermekek kifejezetten nagy mozgásigényűek, kifáradhatatlanok, igénylik a rendszeres testmozgást. Kifejezetten hasznos számukra a heti öt testnevelés, sőt...

A „b” osztályokban normál tanterv szerint tanulnak a gyermekek, de itt is megvalósul a heti öt testnevelés. A testnevelő tanárok hozzáállásának is köszönhető az, hogy akár “a”, akár “b” osztályban a gyerekek nem teherként, kötelező rosszként élik meg a testnevelés órákat, hanem örömmel, lelkesen jönnek órákra. A folyamatos motiválásnak és a sikerélményt adó óráknak köszönhetően szinte már nincs is olyan gyerek, aki el akarja lógni a tesiórát. A versenyekre való felkészülést is nagy mértékben segíti a heti öt testnevelés.

A mi iskolánkban az infrastruktúra adott a mindennapos testneveléshez. Csarnok, tornaterem, műfüves és salakos pályák, szabadtéri konditerem, salakos futópálya, ugrógödör áll rendelkezésünkre, a különböző pályázatoknak köszönhetően pedig az intézményvezetők folyamatosan bővítik eszközkészletünket.

Tóth-Peredi Anita (Börzsöny Általános Iskola, Nagyoroszi): – Az infrastruktúra nagyon sok iskolában nem megoldott. Sok helyen még tornatermek sincsenek, csak tornaszobák. Nehezen megoldható így a mindennapos testnevelés. Sokat kell ügyeskedni, hogy megoldjuk ezeket a problémákat.

Véleményem szerint sokat jelent a gyerekeknek a mindennapos testnevelés. Így egy héten öt alkalommal mindenhol rendszeresen mozog a gyerek. Ezek a gyerekek a telefon és az internet világában élnek, nagyon sokan nem mozognak. Ezért én fontosnak tartom egészségük megőrzése érdekében a rendszeres mozgást. El kellene érni a gyerekeknél, hogy a sport az életük része legyen valamilyen formában.

Józsa Csaba (Szent-Györgyi Albert Gimnázium, Szakgimnázium és Szakközépiskola, Balassagyarmat): – Véleményem szerint a mindennapos testnevelés beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Javultak a felmérési eredmények, több sportág megismerésére van idő, több a játéklehetőség, a gyerekek döntő többsége örül a nagyobb számú testnevelés órának. Az infrastruktúra természetesen lehetne fejlettebb, de én abból indulok ki, hogy mi az, ami van, és nem abból, hogy mi nincs.

Ami viszont nem változott pozitívan, az a gyerekek, családok szemlélete. Az iskolai testnevelésen kívül sajnos nagyon kevesen sportolnak. Például hiába esett a télen nagyobb mennyiségű hó, nagyon kevesen mentek ki szánkózni, vagy síelni a kedvező terepviszonyok ellenére. Ha összeverődik egy gyerekcsapat, nem sportolással töltik az idejüket, inkább az informatikai eszközök használata áll a középpontban. Ezen a téren kellene még sokat előrelépni, mert önmagában a mindennapos testnevelés nem fogja megoldani a jelenlegi közismert egészségügyi problémákat.

Gecse Zoltán (Ságújfalui Általános Iskola és Művészeti Iskola): – Félállásban a SÁI Dornyay tagiskolájában is tanítok, így innen is van tapasztalatom. Változatos és széleskörű mozgásformákat nyújthat a diákok felé, ha megfelelően felszerelt az iskola és megfelelően felkészült a pedagógus. A gyerekek hozzáállása az alsósoknál kiemelkedő, de felsős korban egyre jobban csökken. Gyakran a családi problémáikat is magukkal hozzák és a plusz feszültséget játék közben vezetik le. Az önfeledt játéköröm nagyobb hangsúlyt és szerepet kap. Nagy hátránya viszont, hogy sok gyerek semmiképpen sem akar megmozdulni, amiben sokszor a szülő is asszisztál nekik.

Kiemelt fotónk Balassagyarmaton, a Dózsa tornatermében készült egy atlétikai háziversenyen – Fotó: B.L., NMH

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában