Bátonyterenye

2017.11.15. 13:53

Merészebb trükköket sem fél kipróbálni

A motokrossz alapjaira épülő kerékpáros sportág (BMX) legjobbjai közé „trükközte be” magát az utóbbi években a bátonyterenyei származású Molnár Tibor. Versenyeredményei jól szimbolizálják a 22 éves srác utcán elsajátított tehetségét.

edf

A fiatal kerekpáros már tizennégy éves kora óta uralja az utcák korlátjait, lépcsőit, s egyéb trükközésre alkalmas helyszíneit. Mint mondta: ekkortájt kapta meg élete első komolyabb kerékpárját, amellyel már akkor sem félt bevállalni egy-egy komolyabb utcai manővert.

– Nem is csoda, hogy a bringa jó párszor cserélődött az évek során… – tekintett vissza mosolyogva Molnár Tibor.

Ezután elárulta: testvérével és nagybátyjával szinte egyszerre kezdtek el sportolni, s bizony mindhárman a mozgás extrémebb formáját választották. Tibor bátyja ugyanis a mountain bike világában találta meg a szórakozási lehetőséget, míg nagybátyját a gördeszkázás csábította mutatványokra.

– A srácok kikapcsolódásból sportoltak, én azonban egy idő után elkezdtem komolyabban kerékpározni. Gondoltam, miért ne mérethetném meg magam egy-egy versenyen? – emelte ki. Hozzátette: azt, hogy jó eredményeket fog elérni, álmában sem gondolta volna.

Beküldött fotók

 

Kezdetben jó mókának, trükközgetésekkel tarkított baráti összejöveteleknek fogta fel az egészet. Aztán sorra jöttek a sikerek, s a versenyszereplések többé váltak, mint puszta élvezet. A bátonyterenyei kerékpáros a salgótarjáni Mondial JAM-en többször is szép eredményeket ért el, de felállhatott a Chill&Ride nevet viselő esemény dobogójának második fokára is, ahol bezsebelte a legjobb csúszásért járó díjat is. Ezen felül a budapesti Street JAM-en és egy szlovákiai megméretésen is sikerült birtokba vennie az első helyet, valamint Gödöllőn és Kisújszálláson is megcsillogtatta már trükkös tehetségét.

A „gyakorlat teszi a mestert” mondás Tiborra biztosan igaz, ugyanis időjárástól függetlenül bármikor képes kerékpárra ugrani.

– Jó időben, akár egésznap képes vagyok tekerni. Rosszabb időben csupán egy-két órát szánok a gyakorlásra. Engem az utca edz a versenyekre. – vázolta az ifjú bringás.

Többnyire olyan BMX-esek űzik utcán a biciklizést, akiknek más lehetőségük nincs a gyakorlásra.

– Alapvetően lépcsőkön ugratunk le és fel, a kerékpárral lecsúszunk a korlátokon, de az utcán lévő kiemelkedések és döntött falak mind-mind vonzó helyszínek számunkra – informált Tibor.

Elmondta: a BMX-esek negatív megítéléséhez ezen utcai mutatványok nagyban hozzájárulnak, mert sok kívülálló randalírozásnak látja azt, amikor a biciklisek a járdákon vagy a lépcsőkön manővereznek.

A szakág iránti szerelem titka

Kérdésünkre a fiatal srác azt is elárulta: az olykor nem veszélytelen trükkök láttán mind a családja, mind a barátai sokszor féltik őt. – Persze, vannak hajmeresztő ötleteim, de ez a sport ebben gyökerezik! Merni és újítani kell! Aggodalomra semmi ok, amíg én nem féltem magam! – hangsúlyozta, majd azzal zárta gondolatait: – Szeretek kerékpározni, mert kikapcsol, ellazít, megnyugtat és leköt. Soha nem gondolok arra, hogy én leszek a legjobb a versenyeken: egyszerűen csak biciklizem és lesz, ami lesz! S amennyiben a jövőben alkalom kínálkozik rá: mindenképpen szeretne még versenyezni és továbbfejlődni.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában