Nool.hu videó

2024.03.09. 11:55

Neves grafikusművész alkotásaiból nyílt kiállítás Salgótarjánban (fotók, videó)

Ünnepélyes keretek között nyitották meg csütörtökön délután az Orbán György János grafikus, képzőművész és rajztanár alkotásaiból összeállított kiállítást, amelynek a salgótarjáni zeneiskola galériája adott otthont.

Sipos Nina Vivien

A tárlatot az iskola tanulói, tanárai, valamint a művészetkedvelő-, érdeklődő közönség is megtekintette

Forrás: Nool.hu

Fotó: Vendel Lajos

A különleges, kulturális értékekben gazdag rendezvény elején a helyi közönség Bodrogi Flóra oboa előadását hallhatta – felkészítő tanára dr. Barabásné Morvai Tímea, a zeneiskola igazgatója volt –, akit Szabó Istvánné kísért elektromos zongorán. Az élőzenei műsort követően Kun Péter művésztanár mondta el köszöntő gondolatait, részletesen kitérve beszédében Orbán György János grafikusművész életpályájára, és a tárlaton látható alkotásainak jellegzetességeire, sajátosságaira.

A grafikus mutatja be egyik alkotását
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool.hu

– Orbán György János egy igazi tanító, példakép, barát és nagybetűs ember, aki nem riad vissza a munkától, és ha kell, bátran elmondja gondolatait, illetve vállalja is ezt. Egy képzőművész életében minden kiállítás ünnep, és nekem meggyőződésem, hogy most is egy ilyen rendezvényen vagyunk, ami a képzőművészt és alkotásait ünnepli. Kijelenthetjük, hogy ő egy rendkívül sokrétű alkotó, mutatja ezt az életútja is – fogalmazott Kun Péter.

Kifejtette továbbá: Orbán György János grafikus, aki egyben a Váczi Gyula Alapfokú Művészeti Iskola nyugdíjazott pedagógusa is, a Békés vármegyei Gyomán született, de már évtizedek óta Salgótarjánban él, ezáltal pedig a nógrádi kulturális-képzőművészeti élet egyik legmeghatározóbb alakjának számít. Szegeden, Egerben Pécsett és Budapesten végezte tanulmányait. Nagy mestereinek vallja Kopasz Márta, Szalai Ferenc, Zoltánfy István, Batisz Levente és Koszta Rozália festőművészeket, illetve Tóth Sándor és Szentirmai Zoltán szobrászművészeket.

A mai világ nyűgét és baját is boncolgatja

Kun Péter beszédében hangsúlyozta, hogy a neves grafikusművész a vonalakon túl nem csak az életszemléletét, de a mai világ nyűgét és baját is boncolgatja. Rendkívül jól alkalmaz szinte minden technikát, a szabadkézi rajztól kezdve a sokszorosító grafikán keresztül, egészen az olajképekig. Tájkép jellegű grafikái az érzékszervekre és a megfigyelő képességre is hatnak. Az alkotásaiban olyan témákat és hangulatokat képes átadni a színek, illetve a vonalvezetés segítségével, amely a látványon túl sokkal bensőségesebb területeket is érint.

– Minden vonalakból épül fel, egy rajz, egy festmény, de akár a szobroknál is találkozhatunk vonalakkal. Ha ezt a gondolatmenetet folytatjuk, akkor Gyuri alkotásai, munkássága is ezer szállal kötődik Salgótarjánhoz A Váczi Gyula Alapfokú Művészeti Iskola logóját is ő tervezte, amit a mai napig büszkén használ az intézmény – mondta a művésztanár, hozzátéve: – 1979 óta él itt Nógrád vármegyében, de munkássága, amely Salgótarján hírnevét is öregbíti, talán a legnagyobbak közé is emeli itt a megyeszékhelyen. Ezt erősíti meg az a tény is, hogy nemrégiben kapta meg Salgótarján város Pro Arte díját. Úgy gondolom, hogy méltán lehetünk rá büszkék.

Fontosnak tartja, hogy legyen üzenetük

– Péter hihetetlen precizitással fogalmazott meg egy csomó dolgot az életpályámmal és a munkáimmal kapcsolatban. Igaz, hogy én tényleg minden képemnél fontosnak tartom, hogy legyen valamiféle üzenet, szándék, amelyet át akarok adni a nézőknek. Ezért is nélkülözhetetlen, hogy a képeknek címet adjak. Próbálok olyasféle gondolatot közvetíteni a művön keresztül, ami nekem szemet szúr ebben a kinek élhető, kinek élhetetlen világban – osztotta meg meglátását Orbán György János.

A beszédeket követően Kun Péter hivatalosan is megnyitotta a tárlatot, amelyet az iskola tanulói, tanárai, valamint a művészetkedvelő-, érdeklődő közönség is megtekinthetett. Az alkotásokban elsősorban realista felfogású témák jelennek meg, amelyek a mindennapi életet mutatja be profán módon. Orbán György János ugyanis nem csak láttatni akar ezekkel a képekkel, hanem gondolkodásra is sarkall, néha pedig a kedélyek borzolására tesz kísérletet.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában