Nool.hu videó

2023.09.13. 16:38

Vonalakon túl: megnyílt a salgótarjáni grafikusművész önálló tárlata (videó)

Salgótarján várossá nyilvánításának századik évfordulója alkalmából – azaz 2022 óta – rendszeresítette a József Attila Művelődési Központ a korábbi években itt élt, illetve jelenleg is aktív képzőművészek egyéni kiállításainak sorozatát. Az intézmény klubtermében kedden nyitották meg Orbán György János grafikusművész, tanár a Vonalakon túl című tárlatát.

Csongrády Béla

Kedden nyitották meg Orbán György János kiállítását

Forrás: Nool

Fotó: Vendel Lajos

Elsőként Andrássy Ferenc tekerőlanton bemutatott dél-alföldi – ahonnan Orbán György is származik – dallamokkal tisztelte meg a kiállítót – aki maga is zenészember – majd dr. Huszár Máté, Salgótarján alpolgármestere mondott köszöntőt, amelyben a sokféle tevékenységet magas szinten végző, reneszánsz embernek nevezte Orbán Györgyöt. 

Kiemelte továbbá, hogy az 1988 óta működő, tehát immár több mint harmincesztendős múlttal rendelkező Balassi-, illetve Madách-díjjal kitüntetett Balassi Bálint Asztaltársaságnak mintegy negyedszáza elnökként áll az élén. Harmincnegyedik kiállításuk a minap Tükröződések címmel nyílt meg a megyei könyvtár Bóna Kovács János Galériájában.

Az 1979 óta itt élő Orbán György János művészetének fő jellemzőit egy pályatárs, a salgótarjáni Váczi Gyula Alapfokú Művészeti Iskola tanára, Kun Péter foglalta össze megnyitóbeszédében. Hangsúlyozta: Orbán György János kiválóan alkalmaz sokféle technikát. Mindegyiknek a vonal a vizuális alapeleme, valamennyi alkotásának van egy dinamikája, amit a szinte kibogozhatatlan vonalhálóival ér el. A művész munkássága öregbíti Salgótarján hírnevét is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában