Nool.hu videó

2024.03.29. 11:54

Gyerekek és felnőttek együtt csalogatták a tavaszt a kazári iskola projektzáró napján (fotók, videó)

Színes programforgataggal, felvonulással és tojásfa díszítéssel csalogatta a tavaszt szerdán a kazári Aba Sámuel Általános Iskola közössége, illetve a hozzájuk csatlakozó szépszámú résztvevő. Az oktatási intézmény tavaszi projektzáró napját végül a kiszebáb elégetésével zárták.

Veres Edina

Sokan öltöttek népviseletet magukra

Forrás: Nool

Fotó: Vendel Lajos

Játékos, a húsvéthoz kapcsolódó feladatok vártak szerdán a kazári Aba Sámuel Általános Iskola tanulóira az osztálytermekben. A délelőtt során például voltak, akik tojásfestésben bizonyíthatták kézügyességüket, míg mások locsolóversenyben tehették magukat próbára.

Róthné Tarsoly Anita, az oktatási intézmény igazgatója portálunk érdeklődésére elárulta: az iskolájukban immár hagyomány, hogy minden évszakban, a különböző ünnepkörökhöz kapcsolódva úgynevezett „projekteket” készítenek.

– Az elmúlt hetekben zajlott a tavaszi projektünk, amelyhez kötődően a tanulóink több feladatot is kaptak. Így például a közelgő ünnepnek megfelelően kellett dekorálniuk a tantermeket, amiket zsűriztünk is. Emellett a diákok különböző tavaszi dalokat és a húsvéthoz fűződő verseket is tanultak – sorolta az igazgató, aki arra is kitért, minden alkalommal arra törekednek, hogy a gyerekeket élményszerű foglalkozásokkal vonják be a projektbe. Hozzátette: az ilyen programsorozatok megszervezése ugyan sok munkát és időt igényel, de mindenképpen megéri, hiszen mind a gyerekek, mind pedig a felnőttek örömüket lelik benne. Mindezt pedig az is bizonyítja, hogy az iskola folyosóján végigsétálva megannyi szemet gyönyörködtető munkát lehet megcsodálni, illetve a tantermek is hangulatos díszbe öltöztek.

Népviseletet öltöttek magukra

A tavaszi projekt különböző feladatainak eredményeit is a zárónap délelőttjén hirdették ki az iskola udvarán, ahová a jelenlévő gyermekek és felnőttek közül is többen – így például maga az igazgató is – már színes népviseletben érkeztek. Róthné Tarsoly Anita elárulta: több pedagógusuk és tanulójuk is rendelkezik népi ruhadarabokkal, amelyeket a szerdaihoz hasonló rendezvényeken örömmel öltenek magukra a kicsik és a felnőttek egyaránt.

– Sokan támogatják az intézményünket az ilyen rendezvények megvalósítása során. Így például mindig számíthatunk a szülői közösségre, akik közül többen szintén népviseletben vettek részt a projektzárón. A helyi nyugdíjas egyesület is mindig örömmel áll mellénk. Ez alkalommal többen nyújtottak segítő kezet a népviseletbe való beöltözés során, ami közben a viselettel kapcsolatos fontos tudnivalókat is igyekeztek átadni a gyerekeknek, sőt! Néhány tag még népviseletbe is öltözött az esemény alkalmából – fejtette ki az igazgató, aki azt is elmondta, hogy a Bátonyterenyei Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola pedagógusai is segítik a táncok és énekek elsajátítását a diákjaiknak, illetve közülük is többen népviseletbe öltöztek a program idejére.

Megcsodálták a helyiek is a dalolva felvonuló csoportot

Az ajándékok és az oklevelek átadása után a diákok, illetve a résztvevők – a helyi polgárőr egyesület tagjainak felvezetésével és kíséretében – tavaszi dalokat énekelve vonultak át a Kazári Kézműves Ház udvarára, megkoronázva ezzel a napot. Az osztályok a villőzés hagyományát is felelevenítették a vékony gallyakból készített kapuikkal, amelyeket színes szalagokkal díszítettek. A dalolva vonuló csoportot a helyiek is megcsodálták: sokan kapuikból integettek a felvonulóknak, míg mások telefont ragadva igyekeztek megörökíteni a nem mindennapi jelenetet.

A Kézműves Háznál a gyerekek feldíszítették a tojásfát, majd az érdeklődők egy locsolójelenet láthattak, amely során a tanulók bemutatták – az időjárásra való tekintettel víz nélküli vödrök segítségével imitálták –, hogy annak idején, hogyan is zajlott ez a húsvéti tradíció. Ezután az egybegyűltek – élükön a Kazár Táncegyüttes két tagjával – átvonultak a Laska Udvarra, ahol tábortüzet gyújtottak. Végül körbe táncolva és énekelve a lobogó farakást, a lángokra dobták a kiszebábot, elűzve ezzel a telet és csalogatva a tavaszt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában