Nool-könyvespolc

2024.02.02. 10:05

Tiltott regényből kötelező olvasmány

Ma a dán Janne Teller Semmi című regényét emeltük le a Nool.hu könyvespolcáról. Ajánljuk olvasóinknak.

Nool.hu

Janne Teller: Semmi

Forrás: Nool.hu

A dán Janne Teller Semmi című könyve kalandos utat járt meg: előbb betiltották, majd kötelező ifjúsági olvasmánnyá tették az írónő hazájában. A könyv először 2011-ben jelent meg magyar fordításban a Scolar kiadó gondozásában.

„Semminek sincs értelme, ezt régóta tudom. Ezért semmit sem érdemes csinálni. Erre most jöttem rá. Ezekkel a szavakkal hagyja el Pierre egy nap az osztálytermet. Osztálytársai erre elhatározzák, hogy nihilista társuknak bebizonyítják az ellenkezőjét. A terv szerint egy régi pajtában gyűjtenek össze mindent, aminek van értelme. De először csak egy fejetlen játékbaba, egy zsoltároskönyv, régi fényképek, elszáradt rózsaszirmok gyűlnek össze. Ezért a diákok azt találják ki, hogy mindenkinek valami számára különlegesen fontosat kell odaadnia. Olénak a bokszkesztyűjét, Hansnak a vadonatúj biciklijét, Hussainnek az imaszőnyegét. Minél nagyobb az áldozat, annál nagyobb az értelme. Ami ártalmatlan játéknak indul, hamarosan kontrollálhatatlanná válik” – olvasható a könyv ajánlójában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában