Nool.hu videó

2024.01.30. 17:25

Házhoz jött a cirkusz! – repültek a tányérok és a labdák Romhányban (videó)

Játékos formában ismerkedhettek a gyerekek és felnőttek a zsonglőrködés mesterségével a romhányi Bereczki Máté Művelődési Házban. A gyakorlatokat a Fővárosi Nagycirkusz képzett artistái mutatták be az érdeklődőknek három alkalommal a Tanulj cirkuszt! című rendezvénysorozata keretében.

Hegedűs Henrik

A gyerekek nagyon élvezték a játékos oktatást

Forrás: Nool.hu

Fotó: Hüvösi Csaba

„Ezt én is meg tudom csinálni” – kiáltott fel a hat-hétéves forma fiúcska, amikor a szakállas cirkuszművész felpattant a legalább egyméteres átmérőjű gumilabda tetejére. A férfi csendesen elmosolyodott, majd jobb kezébe vett két kis labdát, egyiket három középső ujja közé illesztve, a másikat a tenyere közepére csúsztatva, és a bal kéz markába is jutott egy. Az eszközök a következő pillanatban már orrmagasságban repdestek egyik oldalról a másikra, amit ámulva követtek a gyerekek és kísérő szüleik.

Persze amíg eddig a mozdulatig eljutott a foglalkozás, történt egy és más előkészítő elem. A bemelegítés elmaradhatatlan, mozgott a nyak, emelkedtek a lábujjak, fordult a csukló, hogy minden kellő izom megfelelően bemelegedjen, mire elérkezik a gyakorlás oroszlánrésze.

„Ha közben a másikat nézed, máris hibázhatsz”

Miközben az első labda az egyik kézből a másikba vándorolt a levegőben, a vezénylő artista megfogalmazta a zsonglőrködés egyik alapmondatát: „Ha közben a másikat nézed, máris hibázhatsz”, azaz nélkülözhetetlen a kiemelkedő mértékű összpontosítás önmagadra. Aztán előkerült a második labda is, és a fiúk-lányok egyre ügyesebben dobálták balból jobb kézbe az apró lasztikat. A fiatalok mind jobban belejöttek a mozdulatsorok elsajátításba, amikor a cirkuszművész újabb fontos kijelentést tett: 

Ha megtanultál két labdát folyamatosan dobálni egy kezeddel, akkor már néggyel is sikerülhet mind a két mancsoddal

 – amit nagy nevetéssel fogadtak a résztvevők.

Látványos gyakorlatokat mutattak be
A későbbiekben a hosszú pálcikára tűzött tányérok, a lyukas belsejű karikák is előkerültek, és a figyelem jelentőségére olyan gyakorlatokkal hívták fel a figyelmet az előadók, amikor a kiadott vezényszóra ellentétes mozdulatokkal kellett reagálniuk, azaz az „állj” parancsra egy lépést tettek előre és fordítva. A Tanulj cirkuszt! három állomásos sorozata a Petőfi Program támogatásával valósult meg a nyugat-nógrádi településen. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában