Nool.hu videó

2023.08.27. 11:38

Több tucatnyian kóstolták meg a szilvás különlegességet Kétbodonyban (fotók, videó)

Szinte egy tűt sem lehetett leejteni szombaton kora délután a kétbodonyi művelődési ház udvarán található árnyas fák alatt, annyian érdeklődtek a nyárvége legnagyobb szabású nyugat-nógrádi fesztiválja, a Szilvaszombat iránt.

Hegedűs Henrik

A rekkenő hőség sem riasztotta el a látogatókat a finom gyümölcsös gombócok édes élvezetétől, akik bőven válogathattak a sátrak alatt serényen készülő remekművekből. Természetesen mi is buzgón nézelődtünk. A patakiak „standján” a már kilencvenedik életévét taposó Varga Nándorné a falura jellemző népviseletben, sötét színű szarvaskendőben gyúrta lelkesen a tésztát a szilvás gombócokhoz. Elárulta, még a nagymamájától tanulta a most is alkalmazott receptet, majd tréfásan közbevetette: „bizony fijam, az nem most vót”. 

Odébb a szenteieknél a fiatalabb nemzedék szorgoskodott, szép leányzók mákban forgatták meg a gombócokat, a késztermék pedig ébenfekete teljességében pompázott. Egy házaspár igen messziről, a Csepel-szigeten található Makádról jött el ide, már nem először keltek a mintegy százhúsz kilométeres útra, hogy elvegyüljenek a fesztivál forgatagában. Nem is kellett kétszer szólítani őket a házigazdák sátrából, hogy „gyűjjenek ide fiatalok, kóstoljanak szerivel”.

Mindeközben a szomszédos szabadtéri színpadon is zajlott az élet. Kétbodony polgármestere, Halász Judit nem csupán köszöntötte a megjelent széles tömeget, hanem ajándékkal kedveskedett a helyi hagyományőrző dalos csoportnak, akik évtizedek óta szolgálják a település közösségét, fellépéseikkel színesítve itt, és a környező településeken a rendezvények műsorát. Ahogy az egyre elviselhetetlenebb fullasztó forróságban búcsúztunk a Szilvaszombat illatfelhőjétől, az úton velünk szemben tucatnyian jöttek, hogy lakmározzanak a palócföldi vidék gasztronómiai különlegességeiből.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában