Népviselet

2023.08.25. 19:28

Népművészet Mestere díjjal tüntették ki a rimóci viseletkészítőt

A népművészet területén nyújtott kiemelkedő tevékenysége elismeréseként Népművészet Mestere díjat kapott Kiss Bertalanné, rimóci viseletkészítő.

Lukács Zsófia

A népművészet területén nyújtott kiemelkedő tevékenysége elismeréseként Népművészet Mestere díjat vehetett át Kiss Bertalanné

Forrás: Beküldött fotó

Nemzeti ünnepünk alkalmából Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára és Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár állami kitüntetéseket, kulturális elismeréseket és Népművészet Mestere díjakat adott át a Pesti Vigadóban nemrégiben.

A rimóci viseletkészítő, Kiss Bertalanné Rozi néni, a palóc hagyományok, a népviselet készítés, a néptánc és a népi vallásosság anyanyelvi szintű ismerője, generációjának egyik utolsó képviselője. Az általa varrott viseleteket kicsik és nagyok, táncos leányok és legények országszerte és a határon túl is egyaránt örömmel viselik. A népművészet területén nyújtott kiemelkedő tevékenysége elismeréseként Népművészet Mestere díjat kapott.

– Nagyon megtisztelő és hatalmas öröm számomra, hogy országosan 18 hagyományőrző csoport jelölt a díjra, többek között a Magyar Nemzeti Táncegyüttes és a Nógrád Táncegyüttes, valamint több magánszemély is felterjesztett a kitüntetésre, mint megtudtam – mondta el portálunknak Kiss Bertalanné.

Hozzátette: eddig nem kapott még díjat, de úgy érzi, hogy ezt az elismerést most az egész élete során végzett munkájával érdemelte ki.
Napjainkban is aktívan készít ruhát a táncegyütteseknek, különböző csoportoknak országszerte, de magánszemélyeknek is, még Japánból is érkezett megrendelése a rimóci népviseletre. Készíti a nagyrészt kézzel varrott szoknyákat, főkötőket, ingeket, de még népviseletes babákat is aprólékos, részletes kidolgozással.

Mindemellett a saját népviseletes Babamúzeumában is várja az érdeklődőket, ahol minden korcsoport rimóci népviselete megtekinthető. Az életnagyságú babákat egy hagyományos stílusú parasztházban, régi bútorokkal és hagyományos használati tárgyakkal, a korabeli paraszti életstílusnak megfelelően helyezte el és öltöztette.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában