Rendezvénysorozat

2023.07.29. 16:55

Elstartol a Zenthe Nyár – megnyitja kapuit a szabadtéri színház Salgótarjánban

A salgótarjáni Fő téren vagy annak környékén járók már napok óta észlelhetik, hogy újra áll a mintegy nyolcszáz főt befogadó nézőtér és az a színpad, amely helyet ad a július 30-án, vasárnap induló és augusztus 16-ig tartó Zenthe Nyár elnevezésű szabadtéri színházi fesztiválnak.

Csongrády Béla

Az Apácák című zenés komédiát is megtekinthetik majd a színház szerelmesei

Forrás: Beküldött fotó

Ezt megelőzően azonban már ezen úgymond díszletek között rendezték meg a XXVII. Nógrádi Nemzetközi Folklór Fesztivál egyik programját és a már szintén jelentős hagyományokkal rendelkező XIX. Tarjáni Folk és Szlovák Napot is.

Mint arról már beszámoltunk: Simon Lajos, aki a színház 2012-es megalapítása óta, tizenegy esztendeig volt a teátrum igazgatója, lemondott ezen beosztásáról. Elhatározását az önkormányzat közgyűlése a közelmúltban elfogadta és ezen naptári év végéig Susán Ferenc eddigi produkciós igazgatót bízta meg a teátrum irányításával. Sándor Zoltán művészeti vezetővel és Cene Katalin gazdasági igazgatóval szorosan együttműködve végzi munkáját. Ennek középpontjában ezekben a napokban – a 2023/24-es szezon folyamatos előkészítése mellett – értelemszerűen a Zenthe Nyár minél sikeresebb megrendezése áll. A programsorozatról Susán Ferenccel beszélgettünk.

Ezt a típusú rendezvénysorozatot immár harmadik alkalommal tartják meg, ami már beépült a város kulturális életébe. Előzményként a 2019-es, illetve a 2020-as augusztus említhető, amikor évadnyitó Zenthe-show-t rendezett a társulat a Fő téren. Az ott tapasztalt közönségsiker késztette a színházvezetést először 2021-ben arra, hogy felvállalja a Zenthe Nyár elnevezésű többnapos program megrendezését is. 

Susán Ferenc kiemelte: egy-egy ilyen sorozat nem kis kihívást jelent a társulat egésze számára. A stáb egy része értelemszerűen mind a kilenc estén érdekelt, a színművészek jó része pedig abban az öt produkcióban, amelyet saját repertoárjukból választottak ki a sorozat számára is. S bizony a szabadtéri színpadon sok mindent másként kell csinálni, rugalmasan kell alkalmazkodni a sajátos körülményekhez.

Saját sikeres darabjaik közül igyekeztek többféle igényt kielégíteni és a különböző korosztályok érdeklődésére apelláló emlékezetes élményt biztosítani. Így került a programba a Buborékok című vígjáték, az Apácák nevet viselő zenés komédia, a drámai töltetű, fanyar humorú Augusztus Oklahomában, az első zenthés operett, a Csókos asszony, és főként a gyermekek kedvében járó zenés mesejáték, a Vén diófa titka. A kínálat gazdagítása céljából a vendégelőadások sorába olyan műfajokat, darabokat választottak be, amelyeket nem tudnak saját erőből megvalósítani. Ilyen a Cserháti Zsuzsa emlékére összeállított koncert Szulák Andrea, Polyák Lilla és a Stúdió 11 zenekar közreműködésével. Ugyancsak ebbe a kategóriába sorolható a Neoton-slágerekre alapozó musical, a Szép nyári nap. Kuriózumot jelent az egykori ExperiDance-produkciók koreográfusának, Román Sándor új társulatának a Fun Fiction című táncshow-ja. A kínálatot pedig egy igazi világsztár, a Boban Markovics szerb trombitaművész nevével fémjelzett zenekar vendégszereplése koronázza majd meg. Műsorukban az úgynevezett balkáni muzsika sajátosságai az európai zenei hagyományokkal ötvöződnek.

A nagy szabadtéri színpad mellett a KultPont Kávézó úgynevezett fesztiválteraszt működtet. Ott kerül a közönség elé augusztus 4-én, pénteken, 19 órától a Záróráig mindig van remény című sanzon- és kupléest. Augusztus 12-én, szombaton, szintén este 7 órai kezdettel Best Of Musical címmel a világ ismert musicalslágereiből lehet meghallgatni egy válogatást. Mindkét esetben a Zenthe színház művészei működnek majd közre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában