Világnap

2023.05.18. 06:58

Szerényen, kisebb-nagyobb programokkal ünneplik a múzeumi világnapot Nógrádban

Május 18-ra immár 1977 óta tekintünk a múzeumok világnapjaként. Ezen jeles alkalomra szűkebb hazánkban is szinte valamennyi intézmény készül a látogatói számára kisebb-nagyobb programokkal.

Veres Edina

A Múzeumok Nemzetközi Tanácsa 1977 májusában tartotta a 11. konferenciáját, amelynek résztvevői a múzeumi világnap megünnepléséről is döntöttek, amit 1978. május 18-án rendeztek meg először. Azóta a világnaphoz kapcsolódva országszerte, így szűkebb hazánkban is szerveznek eseményeket a múzeumok, ami alól természetesen az idei év sem kivétel.

Shah Gabriella, a salgótarjáni Dornyay Béla Múzeum és Bányászati Kiállítóhely igazgatója portálunk érdeklődésére elmondta: egy múzeumtörténeti szakmai napon vehetnek részt a dolgozóik e jeles alkalomból.

– Az intézményünk idén ünnepli megalapításának 64. évfordulóját, a múzeumok világnapja pedig remek alkalmat kínál ahhoz, hogy visszatekintsünk az elmúlt több mint hat évtizedre. Ez már csak azért is nagy jelentőséggel bír véleményem szerint, mivel több új kollégánk is van, akik számára újdonságot jelenthet, hogy mennyi minden változott városunkban, illetve a múzeumügy terén ez idő alatt – mutatott rá Shah Gabriella, aki azt is elárulta, hogy a visszatekintés mellett természetesen a célkitűzések, illetve a tervek sem maradhatnak majd ki a program során érintett témakörök közül.

Az állandó tárlatok közül csemegézhetnek a Pásztói Múzeum látogatói

Az intézmény igazgatója, dr. Hír János arról számolt be, hogy erre ez alkalomra nem készülnek külön programokkal.

– Az állandó kiállításaink természetesen most is tárt ajtókkal várják az érdeklődőket, illetve a szokásos gyermekprogramjaink, illetve iskolalátogatásaink is töretlenül folytatódnak. Komolyabb eseményekkel mi inkább június 24-re, azaz a Múzeumok Éjszakája országos programsorozatra készülünk – húzta alá dr. Hír János.

Szécsényben szerény körülmények között emlékeznek meg a világnapról

Dr. Limbacher Gábor, a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) Forgách-Lipthay Kastélymúzeum igazgatója arról tájékoztatta portálunkat, hogy e jeles nap alkalmából tárlatvezetésen vehetnek majd részt a látogatóik.

– Szombaton nyílt meg a múzeumunkban a Petőfi és Rákóczi című tárlat, amely a Petőfi nyomában Gömörben és Nógrádban című kiállításláncolat egy láncszemét képzi. Az érdeklődőknek e tárlatot kívánjuk részletesen bemutatni a múzeumi világnapon – mondta a szécsényi intézmény igazgatója. Dr. Limbacher Gábor arra is rámutatott, hogy az utóbbi években kicsit háttérbe szorult a múzeumok életében május 18., emiatt kapcsolódnak szerényebb programokkal ahhoz. 

Balassagyarmaton tárlat is nyílik

Dr. Limbacher Gábor hozzátette: a már említett – öt múzeum szervezésében a határon is átívelő – kiállításláncolatot Balassagyarmaton zárják le az utolsó láncszemmel.

Ezt megerősítette dr. Limbacherné dr. Lengyel Ágnes, a balassagyarmati MNM Palóc Múzeum intézményvezetője is. A Petőfi Sándor költészetének népiességét és népi kultuszát bemutató, a Dalait kunyhóban, palotában éneklik című tárlat május 18-án, csütörtökön 17 órakor nyitja meg kapuit, méltóképp ünnepelve ezzel a múzeumi világnapot is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában