Program

2023.05.13. 19:58

Kiállítás nyílt Petőfi és Rákóczi tiszteletére a szécsényi múzeumban

Petőfi nyomában Gömörben és Nógrádban című kiállításláncolat keretében Petőfi és Rákóczi címmel nyílt kiállítás szombaton a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) Forgách-Lipthay Kastélymúzeumában.

Lászlók Judit

Korhű jelmezbe bújt muzsikusok zenéjére nyitották meg a kiállításlánc szécsényi kiállítását

Forrás: Nool.hu

Fotó: Vendel Lajos

Az eseményen dr. Limbacher Gábor múzeumigazgató köszöntötte a megjelenteket, majd bemutatta a tárlatot.

– Ez kiállítás egy kiállítási láncszem. A balassagyarmati MNM Palóc Múzeum, a szécsényi MNM Forgách-Lipthay Kastélymúzeum, a losonci Nógrádi Múzeum és Galéria, a Füleki Vármúzeum, valamint a rimaszombati Gömör-Kishonti Múzeum összefogva, közösen hozta létre a Petőfi körút 200 mottóval, Petőfi nyomában Gömörben és Nógrádban címmel a láncolatot. Ennek keretében nyílik meg a Petőfi és Rákóczi című kiállítás. Mind az öt tárlat, láncszem Petőfi életművének egy fontos pontját helyezi középpontba. Így a rimaszombatiak a barátságot, a fülekiek az etnicitást, a losonciak a szerelmet, a balassagyarmatiak Petőfi költészetének népi és népies kultuszát, mi pedig a szabadságot, a hazát és a nemzetet állítjuk a fő középpontba a két hősünk Petőfi és Rákóczi életfordulóinak vezérfonala mentén – mondta dr. Limbacher Gábor, aki azt is megosztotta a jelenlévőkkel, hogy Benczúr Gyula festőművész Petőfi Sándorról készült portréja is megtekinthető a kiállításon.

Kiállítás, Petőfi és Rákóczi, Szécsény, múzeum
Dr. Limbacher Gábor elmondta, hogy négy intézmény összefogásának köszönhető a kiállítás
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool.hu

Ezt követően Stayer László, a város polgármestere szólt néhány szólt a jelenlévőkhöz. Mint mondta, a mai nap egy kicsit vendégül látják az országot, hiszen a Kossuth Rádió Országjáró című műsora öt órás élő adással jelentkezett Szécsényből és térségéből. Majd beszédében kiemelte, az évszázadok összekötik Petőfit és Rákóczit, illetve minket is velük. 

Rákóczi Ferenc kiemelkedő helyen áll a hősök panteonjában

Ezután Domonyi László, Kiskőrös polgármestere elmondta, öt évvel ezelőtt településük fennállásának 300. évfordulóját ünnepelték és ennek során egy új, modern kötettel tették emlékezetessé a kerek évfordulót. A kötetben a Rákóczi szabadságharc történetében pedig egy villanásra feltűnik Kiskőrös is. Ugyanis a helytörténeti kutatások kiderítették, hogy II. Rákóczi Ferenc 1703-ban Kiskőrös területén tartózkodott a csapataival, miután az ordasi tárgyalások nem vezettek eredményre I. Lipót császár megbízottjaival. 

– A magyar hősök panteonjában II. Rákóczi Ferenc kiemelkedő helyet foglal el, mint aki Petőfihez hasonlóan tudásával, kiterjedt kapcsolatrendszerével, személyes példájával és Magyarország függetlenségéért harcol. Céljai szinte azonosak voltak a költőével – mondta Domonyi László. Továbbá a kiskőrösi és az országos Petőfi-kultusz ápolás központjaként megköszönte a jelenlévőknek, hogy úgy érezték, hogy a Petőfi 200-as ünnepségsorozatnak részesei legyenek.

Kiállítás, Petőfi és Rákóczi, Szécsény, múzeum
Csáky Csongor hangsúlyozta: Petőfi Sándor és II. Rákóczi Ferenc kultusza, emlékük, nevük része a mai valóságunknak is
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool.hu

Az eseményen részt vett Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke is, aki beszédében hangsúlyozta Petőfi Sándor 200, II. Rákóczi Ferenc 347 évvel ezelőtt született. Kultuszuk, emlékük, nevük része a mai valóságunknak, jelenünknek is, amelyet nemcsak a történelem és az irodalomtudomány őrzött meg megsárgult lapjain. 

– A kiállítás címében szereplő láncszem és láncolat jól kifejezi a magyar 18. és 19. század közötti kapcsolatot. Rákóczi és Petőfi személyét joggal helyezi egymás mellé. Mindketten szabadságharcosok voltak, Rákóczi előfutára volt a 18. század elején a 19. század nagy szabadságharcának – mondta Csáky Csongor. – Egy olyan történelmi városban vagyunk, amelynek neve szorosan kapcsolódik Rákóczihoz. Az itt megnyíló kiállítás nemcsak Rákóczi és Petőfi személyét táncolja össze és mutatja be a látogatónak, hanem összeköti a mai határ menti városban a határ két oldalát, a nógrádiakat és a gömörieket, az itteni magyarokat az ottaniakkal, és a magyarokat a szlovákokkal. 

Erősítik a nemzeti összetartozást és a magyar-szlovák kapcsolatokat is

Gratulált a kiállítás alkotóinak, szervezőinek, hogy az idei emlékévben Petőfi személyén keresztül erősítik a nemzeti összetartozást, a történelmi emlékezetet, és a történelmi Gömör és Nógrád láncolatát. A kiállítás megnyitó végén a résztvevőknek Lipthay Endre Petőfi kéziratok az Országos Széchenyi Könyvtárban címmel tartott előadást. 

A kiállításon közreműködött a Keleti Szél Zenekar, Balázs Lotti, a Páter Bárkányi János Katolikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium tanulója, valamint Baranyi Liliána, a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola diákja. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!