Nool.hu podcast

2023.05.16. 14:38

Petőfi-kiállítás nyílik a gyarmati Palóc Múzeumban (podcast)

A Petőfi nyomában Gömörben és Nógrádban kiállításláncolat ötödik láncszemeként nyílik meg május 18-án, csütörtökön 17 órakor a balassagyarmati Palóc Múzeumban a „Dalait kunyhóban, palotában éneklik” Petőfi Sándor - népiesség és népi kultusz című kiállítása.

E.-L. Zs.

Mint arról beszámoltunk: Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából a balassagyarmati Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) Palóc Múzeum, a szécsényi MNM Forgách-Lipthay Kastélymúzeum, a losonci Nógrádi Múzeum és Galéria, a Füleki Vármúzeum, valamint a rimaszombati Gömör-Kishonti Múzeum összefogott, és közösen hozott létre kiállításláncolatot, Petőfi körút 200 mottóval. 

Korábban dr. Limbacher Gábor, az MNM Forgách-Lipthay Kastélymúzeum igazgatója portálunk érdeklődésére elmondta, hogy a Nemzeti Kulturális Alap beválasztotta a kiállításláncolatot a Diákutaztatási Program célpontjai közé, ennek keretében pedig szervezett formában már most hatszáz tanulót várnak a helyszínre, ez a szám pedig később elérheti akár az ezret is.

Csütörtökön az ötödik helyszínként nyílik meg a Palóc Múzeum a kiállítás. Az eseményen a vendégeket dr. Limbacherné dr. Lengyel Ágnes, az MNM Palóc Múzeum intézményvezetője köszönti, ezt követően pedig a tárlatot dr. Szilágyi Márton, irodalomtörténész nyitja meg. Az eseményen Konrád Viktor, Bencze Ádám, Deme Panni, Dicse László és Kovács Kincső működik majd közre.

Portálunknak Vasvári Zoltán, etnográfus, főmuzeológus mondta el a kiállítás részleteit: Petőfi Sándor 1845-ben tett Felvidéki körútját, népi verseit is felelevenítik, valamint a kiállított tárgyakkal a népi kultúrát hangsúlyozzák. A többi tárlattal egy láncolatot alkotnak, kiemelve egy-egy fontos mozzanatot Petőfi életművéből.

A kiállítás Balassagyarmaton május 18-tól egészen november 18-ig lesz majd látogatható a Palóc Múzeumban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában