Fotóművészet

2023.03.05. 15:30

Szociofotók készültek a baglyasi otthon lakóiról, most kiállításon láthatók

Három hónapig – energiatakarékossági okok miatt – a József Attila Művelődési Központ is szüneteltetni kényszerült folyamatos tevékenységét. Március első napján azonban egy képzőművészeti kiállítással újra megkezdte rendezvényeinek sorát.

Faragó Zoltán

A közönség nagy érdeklődéssel tekintette meg a központ előterében rendezett tárlatot

Forrás: Nool.hu

Fotó: Hegedűs Márk

A klubteremben Földi Péter Kossuth-díjas festőművész nyitotta meg egy volt somoskőújfalui tanítványa, M. Kiss György – aki nem mellesleg a művelődési központ munkatársa is volt – emlékkiállítását. Másnap az Előtér Galériában Oravecz Géza salgótarjáni fotográfus Üzenet című bemutatójával egy újabb különleges tárlat került az érdeklődők elé. Ennek keretében a baglyasaljai idősek otthonában élő harmincnégy személyről készült úgynevezett szocioportré látható.

Baglyasi szociofotók a Józsiban
Megtelt érdeklődőkkel az intézmény klubja
Fotós: Hegedűs Márk / Forrás: Nool.hu

A kiállítás megnyitására a szervezők Homoga József személyében hozzáértő szakembert, a Nógrád Megyei Fotóklub Egyesület elnökét kérték fel. A fotóművész mondandójában mindenekelőtt a portré illetve a szociofotó fogalmát igyekezett értelmezni, majd arról beszélt, hogy a számára – egy kivétellel – ismeretlen emberekről készült fotók milyen hatást tettek rá. Bár voltak Oravecz Gézának szánt megfontolandó tanácsai is, összességében elismerte az alkotó nemes törekvését, az idős emberek megbecsülésének, tiszteletének szándékát. A megnyitóbeszédet Homoga József Óbecsey István egyik versének soraival fejezte be: Nagyon szépen kérlek titeket, / Szeressétek az öregeket.

Baglyasi szociofotók a Józsiban
Oravecz Géza salgótarjáni fotografus a kiállításmegnyitón
Fotós: Hegedűs Márk / Forrás: Nool.hu

Szót kapott a fotókat készítő Oravecz Géza is, aki szocioportré-kísérleteket végzett már írországi munkavállalása idején is. Örömét fejezte ki, hogy a József Attila Művelődési Központ lehetőséget biztosított számára, hogy a közönség elé tárja a baglyasi otthon lakóit – aki közül többen, élükön az igazgatónővel – megörökítő felvételeit. Ezek érdekessége, hogy minden szereplő – utónevén megnevezve – egy-egy gondolatot, üzenet írt az őt ábrázoló kép alá. A megnyitóünnepségen oboán közreműködött Rozgonyi Adél zeneiskolai növendék, Barabásné Morvai Tímea növendéke. Zongorán kísért Szabó Istvánné.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában