Tárlat

2023.03.20. 18:15

Az otthonukat vesztett ukránokról szóló képregényt és portrékiállítást mutattak be Szécsényben

Az orosz-ukrán háború miatt szenvedő és menekülésre ítélt emberek megható történeteit meséli el A Szakadék Szélén című képregény, valamint az Elveszett Otthon című portrékiállítás, amelyet Szécsényben mutattak be hétfőn a művelődési központ előtt.

L. J.

Jevhenija Bárdjak és Prihodko Volodymyr

Fotó: Beküldött

Az eseményen Jevhenija Bárdjak, a Moloda Prosvita vezetője köszöntötte a résztvevőket. Majd elmondta, hogy a kulturális és felvilágosító jellegű kiadványt a Moloda Prosvita Ivano-Frankivszki Megyei Szervezet készítette az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynöksége (USAID) támogatásával. Ugyanis a közszereplők ezeken keresztül próbálnak meg beszélni az ukrán civil lakosság háború időszakában megélt bonyolult és fájdalmas problémáiról. Mint mondta, az ukrajnai Ivano-Frankivsk városából érkeztek azért, hogy megmutassák Európa országaiban, hogy mi zajlik most Ukrajnában, hiszen Ukrajna is Európa része. 

– A háború már egy éve zajlik Ukrajnában és sajnos ebben nem csak a katonák, hanem civilek is az életüket vesztik – fogalmazott Jevhenija Bárdjak. Hozzátette: – A háború mindig rossz. Az általunk bemutatott portrék olyan emberek valós történetein alapulnak, akiknek több ezer kilométerre kellett elmenekülniük otthonuktól, hogy ne kerüljenek megszállás alá, és életben maradjanak. A történeteiket 2022 nyarán iskolákban és óvodákban felállított ideiglenes menedékhelyeken rögzítettük. Egy évvel ezelőtt mindenki ugyanúgy élte az életét, mint itt. Ez azonban egyetlen nap alatt megváltozott.

Kiemelte továbbá, A Szakadék Szélén című képregény az orosz-ukrán háború évfordulója alkalmából készült. A kiadvány tíz történetet tartalmaz, amely az Elveszett Otthon portrékiállítás huszonkét szereplőjének valós története alapján íródott. Ezen emberek egy kisebb csoportja a közelmúltban hazatért otthonába és a heves rakétatüzek közepette nekilátott az újrakezdésnek. 

A rendezvényen részt vett a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola néhány tanulója is, akiket a szervezők a helyi könyvtár és a művelődési központ mellett szintén megajándékoztak a magyar nyelven is elkészített képregénnyel és kiadvánnyal. 

Mariupoli túlélő mesélt az átélt borzalmakról

Az eseményen részt vett a mariupoli Volodimir Prihogykó is, akinek a története szintén szerepel a portrékiállításon. Volodimir Prihogykó a jelenlévőknek elmesélte, hogy úszóedzőként dolgozott Mariupolban. Az ostrom kezdetekor a családjával az iskolában húzták meg magukat. Aztán három nap múlva a város nyugati részébe költöztek a család egyik barátjához, de a bombázás itt is utolérte őket. Ismét menekülniük kellett. A helyzet egyre rosszabbra fordult, ezért a túlélés egyetlen módja az volt, ha elmenekülnek a városból. Hozzátette, a tanítványai közül nem mindenki tudott elmenekülni valamelyik európai országba, hanem életét vesztette a bombázások során, ami nagyon fájdalmas számára. Volodimir Prihogykó a családjával együtt Ivano-Frankivszk városában kezdett új életet, ugyanis korábbi otthonuk megsemmisült, illetve már egyáltalán nem akar Mariupolba visszatérni. Elmondása szerint, manapság ha ránéz a jelenlegi tanítványaira Ivano-Frankivszkban, mindig eszébe jutnak a mariuopoli növendékei.

– A városból mára szinte semmi nem maradt, mindent újjá kell majd építeni. Szeretném ha az életben soha senkinek nem kéne megtapasztalnia ezeket a szörnyűségeket – zárta mondandóját Volodimir Prihogykó. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában