Világot jelentő deszka

2022.06.28. 17:29

Sok élménnyel gazdagodott a salgótarjáni színházban pallérozódott négy ifjú

Nyilván nem volt előzmény nélküli, hogy két évvel ezelőtt a Kaposvári Egyetem Rippl-Rónai Művészeti Kara Színházi Intézetének négy hallgatója Salgótarjánba, a Zenthe Ferenc Színházhoz szerződött, sőt átmenetileg ide is költözött. Nagy szerepe volt ebben patrónusuknak – aki egyszersmind osztályfőnökük is volt – Bakos-Kiss Gábor Jászai Mari-díjas színművésznek, rendezőnek, immár a Győri Kisfaludy Színház igazgatójának, aki többször is sikeresen tette le névjegyét a Zenthe deszkáin, s jó kapcsolatokat ápol a nógrádi megyeszékhely társulatával.

Csongrády Béla

Kecskés Alexisz, Bocskai Virág, Móczár Bence és Hege Veronika – a Zenthe színházban pallérozódott színészek Salgótarján Fő terén

Forrás: H.M., NMH

Bocskai Virág, Hege Veronika, Kecskés Alexisz és Móczár Bence a közelmúltban befejezte tanulmányait, s a diploma birtokában jelentős változás előtt áll életpályájuk, karrierjük. Az alábbiakban értelemszerűen a hogyan továbbról is lesz szó, de lapunk elsősorban arra volt kíváncsi, hogy milyen élményekkel gazdagodtak itt, és miként összegzik tapasztalataikat. Bár külön-külön, egymástól függetlenül beszélgettünk velük, számos kérdésben teljes mértékben azonos volt a véleményük. 

Valamennyien nagyon hasznosnak tartották a Salgótarjánban eltelt hónapokat, és a későbbiek során is mindig szívesen gondolnak majd vissza a zenthés időszakukra. Mindenekelőtt azt hangsúlyozták, hogy pályakezdőként izgalmas, számukra megtisztelő feladatokkal látták el őket a rendezők, és folyamatosan érezték a bizalmat. Kiemelték a társulatban uralkodó, nemzedéki és ismertségi, elismertségi különbségektől független, jó emberi viszonyrendszert, családias hangulatot, amely ösztönzőleg hatott a teljesítményükre, közérzetükre is. Sokat tanultak a pályán már bizonyított idősebb pályatársaiktól. Érdekes, hogy a legizgalmasabb kihívásnak többen is azonos műveket, előadásokat neveztek meg. Ilyen volt például a legutóbbi szezonzáró bemutató, a Tarnóczi Jakab által rendezett Szépkilátás című zenés játék vagy a Kökényessy Ági által színre vitt Ágacska című mesejáték és a Rejtő Jenő-adaptáció is, Az elveszett és megkerült Jenő avagy ha baj van, kést teszek a sebbe, amelyet iskolákba kihelyezve úgynevezett osztálytermi előadásként játszottak. Mentálisan és fizikailag egyaránt nehéz feladatként említették Sütő András Káin és Ábelét. Egyikük számára sem volt közömbös, hogy a színház a garzonházban kialakított korszerű lakásokat biztosított számukra, amely megkönnyítette mind a pihenést, mind a következő teendőkre való felkészülést. 

Ami a jövőt illeti, szétválnak az útjaik, pontosabban pályájuk háromfelé ágazik el. Az 1996-os születésű, pápai gyökerű Móczár Bence Győrbe szerződik, ahol az említett Bakos-Kiss Gábor igazgató irányításával fog dolgozni. Már azt is tudja: nemcsak színészként számítanak rá, rendezni is fog: Mora Jean Claude francia szerző egyik darabját viheti színre. 

Ketten a pécsi teátrumhoz kerülnek. Ennek különösen Kecskés Alexisz örül, hiszen ő a dunántúli nagyváros szülötte, s tizenévesen már a Pécsi Nemzeti Színházban eljátszhatta a Twist Olivér címszerepét. Salgótarjánból – ahol egyébként nagyon jól érezte magát – a távolság miatt nehéz volt tartania a folyamatos, személyes kapcsolatot az otthoniakkal. 

A budapesti Bocskai Virágnak – aki középiskolásként még a matematikával is kacérkodott – viszont új helyszín lesz Pécs, ahol nyilván újabb szép feladatok, kihívások várnak majd rá. Az egész biztos segíti majd számára a beilleszkedés folyamatát, hogy a továbbiakban is együtt játszhat Kecskés Alexisszel. Hege Veronika marad Salgótarjánban, továbbra is a Zenthe társulatának lesz a tagja. 

Hege Veronika (középen) Rejtő Jenő Az elveszett és megkerült Jenő… című adaptációjában | Fotó: Hegedűs Márk 

Hege Veronika a Zenthe Ferenc Színháznál marad, itt folytatja a munkát - A négy pályakezdő ifjú színész közül egyedül Hege Veronika döntött úgy, hogy Salgótarjánban marad és továbbra is a Zenthe színház társulatánál kamatoztatja képességeit, immár diplomával is megerősített szakmai tudását. Több oka is van ennek az elhatározásnak. Az egyik, hogy érezte, és a jövőt tekintve is érzi a bizalmat. Egyebek mellett eljátszhatta Bródy Sándor A tanítónő című darabjának címszerepét. Az is fontos tényező, hogy Budapesten végezte a középiskolát, és családja közel lakik a fővároshoz. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában