színművészet

2021.01.10. 17:30

Virtuálisan is sikert arat Ágacska a tarjáni színházban

Nyilvánvaló, hogy Csukás István mesejátékát a Zenthe Ferenc Színház elsősorban kisebb-nagyobb gyermekeknek szánta ünnepi ajándékként, de a de­cember 26-i virtuális premier óta értelemszerűen továbbra is a társulat honlapján és a Facebook-oldalon látható előadás tartalma és látványvilága miatt joggal tarthat igényt a helyi élő színházi produkciókat hiányoló felnőttkorú érdeklődők – jelen esetben főként szülők, nagyszülők, más családtagok – számára is. A darabválasztás tisztelgés a szerző, Csukás István emléke előtt is: az író tavaly távozott a földi világból.

Csongrády Béla

Részlet a Zenthe színház új előadásából, amely egyelőre virtuális térben nézhető meg

Forrás: NMH

Fotó: L. B.

Az Ágacska című darab egy fáról lehullott és megelevenedett kis ágról szól, aki elkezdi keresni, hogy ki is ő valójában. S ez bármennyire meseszerű, gyakorlatilag rímel a mindennapi valóságra is. Hiszen ki nem gondolkodott volna már el ezen a kérdésen, még emberlénye bizonyosságának tudatában is.

Az Ágacska azonban még ezt sem tudja magáról, bár a gomba – akivel az erdőben találkozott – véleménye szerint leginkább erre az élőlényre hasonlít. Az önmagát kereső felfedező útján csatlakozik hozzá néhány újdonsült barát: a kancsal kacsa, a folyamatosan nevetni kényszerülő béka, a pösze kisegér, akik mind saját problémáikra keresik a megoldást. S együtt vándorolnak országon-világon, erdőn-mezőn át vizeket is érintve. Ez a motívum – amelyet Csukás István is használ – gyakori a hazai és a nemzetközi meseirodalomban egyaránt. Példaként elég a zenthések által évek óta repertoáron tartott, már több mint százszor bemutatott Brémai muzsikusokat említeni. Minden bizonnyal azért van ez így, mert egyszerre többféle típusnak ad módot az önvallomásra, a különböző karakterek jellemzésére, összehasonlítására.

Részlet a Zenthe színház új előadásából, amely egyelőre virtuális térben nézhető meg
Fotó: L. B. / NMH

A darabot a színház társulatának tagja, a színészként már itt Salgótarjánban is sok szép sikert aratott művésznő, Kökényessy Ágnes állította színpadra.

Mint elmondta, a korábbiakban saját maga is játszott ebben az előadásban, mindhárom útitárs szerepében. Az élvezetes történet alapos ismerete megkönnyítette rendezői munkáját, hiszen jól ismeri a következő pillanatok minden rezdülését és pontosan tudta, hogy mit szeretne viszontlátni a darab mondandójából. Mindenekelőtt azt, hogy merjünk szembenézni hibáinkkal, fogyatékosságainkkal, hátrányainkkal, mert előbb-utóbb akad valamilyen megoldás a megszüntetésükre. Akarat, empátia, a másik szeretete, értékeinek megbecsülése kell hozzá. Ez nemcsak ilyentájt, az ünnepek időszakában aktuális figyelmeztetés, ha úgy tetszik kérés.

Miután Kökényessy Ági tanít, oktat is, nagyon szívesen dolgozott együtt a Kaposvári Egyetem Rippl-Rónai Művészeti Kara Színházi Intézetének ugyancsak ide szerződött tehetséges hallgatóival, jelesül Bocskai Virággal, Hege Veronikával, Kecskés Alexisszel és Móczár Bencével, akik érzékelhetően élvezettel személyesítik meg a remekül karikírozott kedves állatfigurákat. Az ötödik szereplő a helyi Simon Kata, aki elsősorban énekművészi talentumokkal rendelkezik, de – már nem először – a színpadon otthonosan mozogva jól oldja meg színészi feladatait is. Nélkülözhetetlen elemei az előadásnak a Zenthébe már hazajáró Darvas Ferenc hangszerelte dalok, dalocskák.

A minimális élő díszlet szellemesen egészül ki Szalkai Péter vetített háttérképeivel, bejátszásaival. S e színpadkép alkalmas lesz majd különböző helyiségekben, de akár szabad téren tartandó tájelőadásokra, vendégjátékokra is.

Csukás István íróra is emlékeznek

Az 1938-ban Kisújszálláson született alkotó 2020-ban Budapesten hunyt el. Kitüntetéseit – a Kossuth- és a Prima Primissima díjat, Nemzet Művésze elismerést – a gyermekirodalom gazdagításában elért – rendkívül nagy számú írásával, megannyi színvonalas könyvével, színdarabjával, tévéjátékával érdemelte ki. Süsü, Pom Pom, Mirr-Murr, a Keménykalap és krumpliorr hősei az évek során több nemzedék számára váltak felejthetetlen mesealakokká.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában