Könyvek

2022.04.08. 11:20

Megújulhat a pásztói könyvtár, ahol egyre több programot szerveznek

Új programokkal és foglalkozásokkal, valamint folyamatosan bővülő gyűjteménnyel várják a pásztói könyvtárba az olvasókat. Idén az intézmény épülete is megújulhat energetikailag.

Nagy Orsolya

Az épületen nem történt jelentős fejlesztés az elmúlt években, így elavultak a nyílászárók, a fűtésrendszer és a világítás is

Forrás: NMH

Elfogadta a helyi képviselő-testület a Teleki László Városi Könyvtár és Művelődési Központ múlt évi beszámolóját, de az idei megvalósítandó tervekről is beszámoltak a legutóbb tartott ülésen. 
Oláhné Csákvári Gabriella, az intézmény igazgatója portálunknak elmondta, a kulturális életben való szerepvállalás és kultúraközvetítés mellett továbbra is céljuk az olvasóvá nevelés, valamint annak elérése, hogy a könyvtár olyan információszolgáltató helyet és közösségi teret biztosítson a városban, ahol korosztálytól, nemtől és iskolai végzettségtől függetlenül mindenki megtalálja a számára szükséges dokumentumot, információt, könyvtári szolgáltatást és kulturális élményt. 

A virtuális térben is aktívak

– Szükségesnek tartjuk, hogy folyamatosan erősítsük és tudatosítsuk a köztudatban a könyvtár fontos társadalmi szerepét. Kihasználva az internet adta lehetőségeket, továbbra is jelen leszünk a virtuális terekben. Idén kiemelt feladatunk az állományunk leltározása – közölte Oláhné Csákvári Gabriella. 
Hozzátette: a lehetőségeikhez mérten szeretnének minél több újdonsággal előállni a könyvtár látogatói számára. Ezenkívül elengedhetetlen a más intézményekkel, helyi civil szervezetekkel való termékeny együttműködés is. 
A célok között szerepel egy értékőrző, értékteremtő és sokszínű tevékenységrendszerek révén összehangoltan működő könyvtár. 

Tervben van a felújítás

Az igazgató kiemelte, hogy az épületen jelentős fejlesztés nem történt az elmúlt években, így elavultak a nyílászárók, a fűtésrendszer és a világítás is. A tervek szerint idén azonban az energetikai felújítás és a nyílászárók cseréje is megvalósul. 
Ezen túlmenően a könyvtár gyűjteményét is rendszeresen bővítik az olvasói igények figyelembevételével, az érdeklődés irányának megfelelően az újdonságok beszerzésével. 

Programokban sincs hiány

– A jövőben a városi Őszirózsa Nyugdíjas Klubbal is szeretnénk szorosabbra fűzni kapcsolatunkat. Házi versmondó délutánnal, vetélkedők, interaktív játékok összeállításával, egyéb érdekes elfoglaltsággal színesítenénk programjaikat, esetleg más nyugdíjasklub meghívásával nagyobb volumenű rendezvény is lebonyolítható lenne. Tervünk továbbá egy kreatív, kézimunkázó csoport létrehozása és működtetése, ahol minden korosztály képviseltetné magát, megismerkedve egyebek mellett a hímzéstechnikákkal, kötéssel, horgolással, makramézással és gyöngyszövéssel. Ezenkívül gyermekkönyvtári rendezvényeket, író-olvasó találkozókat szerveznénk, de fontos szerepet töltenének be a papírszínházas mesefeldolgozások, szünidei foglalkozások, valamint az iskolások számára szervezett vetélkedők – hangsúlyozta Oláhné Csákvári Gabriella, aki azt is kifejtette, hogy a könyvtár képzett szakmai humánerőforrással, megfelelő és minden korosztályi és érdeklődési kör igényeit kielégítő könyvállománnyal rendelkezik, bár az internet egyre inkább negatív irányban befolyásolja az olvasói kedvet. Ennek ellenére az intézmény dolgozói az innovatív fejlődéshez, elvárásokhoz és a szakmai kreatív megoldásokhoz igazodva végzik munkájukat. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában