Patak

2020.02.18. 11:20

Kiemelt kulturális helyszín lett a nógrádi falu az országos programban

A Kultúrházak éjjel-nappal rendezvénysorozatának egyik kiemelt állomása volt a nyugat-nógrádi község, Patak. Az eseményen megjelent Novák Péter zenész, énekes, műsorvezető, az esemény fővédnöke is.

Hegedűs Henrik

Novák Péter zenész, énekes, műsorvezető – az esemény fővédnöke – és fia is kipróbálta a különböző játékokat

Forrás: NMH

Fotó: T.D.

Patak művelődési házának nagytermét játszótérré alakították át a házigazdák. A homoludens.hu Egyesület jóvoltából a különböző gyermeki korosztályokat az életkorukhoz igazított szórakozások várták, az építőkocka-összerakástól kezdve, az ügyességi játékokon át a komolyabb gondolkodást igénylő activity agytornákig.

Novák Péter zenész, énekes, műsorvezető – az esemény fővédnöke – és fia is kipróbálta a különböző játékokat
Fotó: T.D. / NMH

A színpadnál a vetítőn kvízkérdések villantak elő, a helybéliek kipróbálhatták, mennyire ismerik Patakot és környékét: olyan feladványokra kereshették a választ, hogy mi a legfőbb jellemzője a helyi főkötőnek, melyik madárfaj rak fészket a falu határában lévő partfalba, és hány harang is lakozik a katolikus templom tornyában.

Fekete Tibor, a település polgármestere elmondta, de­cemberben egy hirtelen ötlettől vezéreltetve jelentkeztek a Kultúrházak éjjel-nappal pályázatára, és kellemes meglepetésre értesültek róla, hogy a kiemelt országos rendezvények sorába kerültek. Ezek után nem kis feladatot jelentett az önkormányzat munkatársainak, hogy minél színvonalasabb programkínálattal szolgálhassanak.

Novák Péter, az esemény fővédnöke kifejtette, három éve kapta a felkérést, hogy legyen ennek a sorozatnak a fővédnöke, amit szívesen vállalt el, és mára elkötelezetten áll ki az ügy mellett, hiszen a huszonegyedik században rendkívül fontos a közösségek energiáit mozgósító bármiféle kezdeményezés, amely erősíti az emberi kapcsolatokat, hasznos elfoglaltságot ad és tudással gazdagít. A kis falvak esetében pedig így jobban rávilágíthatnak a helyi hagyományokra, a népi értékekre.

Mint mondta, örömmel tapasztalta idén, hogy a hétvégén mindhárom helyen, Budafokon, Soltvadkerten és Patakon egyaránt tartalmasan és sokszínűen töltötték meg a kultúrházakat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában