Európai Unió

2024.04.27. 16:10

Európa-napot tartottak, az unió zászlajának színeit öltötte magára a salgótarjáni Bolyai gimnázium

A Salgótarjáni Bolyai János Gimnázium az Európa-nap alkalmából egy tematikus, egész napos rendezvényt szervezett a diákok számára. Az esemény legfőbb célja az volt, a diákok jobban megismerkedjenek az Európai Unió működésével.

Sipos Nina Vivien

Főtéri tánc a bolyaisok részvételével

Forrás: Beküldött fotó

Fotó: Kiss-Csitári Ákos

Már 2019 óta vesz részt a Salgótarjáni Bolyai János Gimnázium az Európai Parlament Nagykövet Iskolája programban. Ennek legfőbb célja, hogy felkeltsék a fiatalok figyelmét Európa és az európai parlamentáris demokrácia iránt. 

Az intézmény aulájában kezdődött a rendezvény
Fotó: Kiss-Csitári Ákos / Forrás: Beküldött fotó

A projektben szereplő oktatási intézmények diákjai a tanév során különféle iskolán belüli és kívüli eseményeken keresztül szereznek különféle ismereteket az Európai Unióról és különösen az Európai Parlamentről. A programban részt vállaló tanulók és tanárok megismerik az európai polgári szerepvállalás kínálta lehetőségeket, valamint az Európai Parlament szerepét a döntéshozatali folyamatban.

Játékos vetélkedőkön mérték össze tudásukat

– Az Európai Parlament Nagykövet Iskolája keretében vállaltuk, hogy megismertetjük a tanulókkal az európai unió működését, annak intézményeit, illetve a parlamenti változásokat. Ezzel kapcsolatban szeretnénk minél több ismeretet átadni a diákoknak, és próbáljuk aktív állampolgárságra buzdítani őket, hogy például amikor betöltik a tizennyolcadik életévüket, akkor elmenjenek majd szavazni. Igyekszünk sok háttérismeretet átadni a fiataloknak az órákon, továbbá azon kívül is – tájékoztatta hírportálunkat Berencsikné Gedeon Hajnalka, a salgótarjáni gimnázium tanára. 

Vetélkedőket szerveztek, május 2-án adják át a díjakat

Az Európa-nap alkalmával az egész iskolát megmozgató programokat szerveztek csütörtökön. A szünetekben voltak vetélkedők, totó az európai ismeretekkel kapcsolatban, zászlófelismerés, továbbá európai városokat kellett kirakni és megnevezni a nevezetességeket. Mindemellett minden osztálynak a számára kisorsolt ország színeibe kellett feldíszíteni a termeket.

– Délután a főtérre vonultunk le, ahol egy közös táncot adtunk elő, azt jelképezve, hogy Európa egységes. Vannak videóink is a gyerekekről, amelyen arról beszélnek, hogy mit jelent számunkra magyarként európai állampolgárnak lenni, és hogy milyen előnyeink származnak az uniós tagságból – mondta Berencsikné Gedeon Hajnalka.

Azt is elárulta, hogy majd május 2-án, csütörtökön, a Bolyai-napokon fogják kiosztani a vetélkedő díjait.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában