Helyi közélet

2016.09.12. 08:11

Vadásznap a bika ravatalánál

fenyvesi

Hubertus szentmisével kezdődött a Nógrád megyei vadásznap szombaton, amelyet rendhagyó módon nem a helyszínen, a Várkertben felépített színpadon celebráltak, hanem a szécsényi római katolikus templomban. Ez évben már a jubileumi, 25. vadásznapot rendezte meg az Országos Magyar Vadászkamara Nógrád Megyei Területi Szervezete (OMVK NMTSZ). A helyszínek szempontjából Szécsény a legkiválóbb lehet, hiszen a vadásznapok története során – 1994 és 2015 után, mely utóbbi országos vadásznap volt, – ez évben harmadszor találkoztak itt a Nimródok.

 

Faragó Zoltán

Szécsény. A Nógrád megyei vadásznappal együtt rendezte meg Szécsény önkormányzata az első Fejedelmi Lakoma Fesztivált, emlékezve az 1705 szeptember 12-e és október 2-a között megtartott országgyűlésre, amelyen a „karok és rendek” vezérlő fejedelemmé választották II. Rákóczi Ferencet, illetve meghoztak egy sor, a kuruc szabadságharc szempontjából fontos döntést.

Az ünnepi megnyitón Stayer László, Szécsény polgármestere köszöntötte a szép számú megjelentet a várkerti tó partján felállított színpadon. Szólt a rendezvény jelentőségéről, a lakomafesztivál hagyományteremtő szándékairól.

Ezután – vérebvezetők kíséretében – ravatalára hozták a gímbikát, amelynek megáldása után Balla Mihály, a térség országgyűlési képviselője mondott köszöntőt.

Dr. Jámbor László, az Országos Magyar Vadászkamara elnöke azzal kezdte beszédét: Szécsény a törvényhozás tekintetében vonul be a magyar vadászati jog történetébe is, hiszen az előző évi országos vadásznapon dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes itt jelentette be az akkor még csak készülő fontosabb változásokat, amelyeket az Országgyűlés azóta el is fogadott. Most újabb törvényi módosítás készül, a vadászkamarai törvény tervezete nem csak a hivatásos, hanem a sportvadászok számára is kötelezővé teszi a kamarai tagságot. Ez azt a célt is szolgálja, hogy a vadásztársadalom kiszűrhesse tagjai közül azokat, akik nem valók oda.

Az elkövetkezendő időszak fontosabb teendői között a 2017-es területi változásokkal járó feladatokat, a tájegységi fővadászok munkába állását említette.

Szabó Zsolt fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár megnyitóbeszédét azzal kezdte: Heves megyei származású (Hatvan polgármestere volt. A SZERZŐ.), de Nógrádban vadászik, az itteniek befogadták őt, így szűkebb pátriánkba – hazajön. Szólt ezután a fenntartható fejlődésről és annak főbb alapelveiről. Hangsúlyozta, hogy a vadászat és a vadgazdálkodás már évezredek óta a fenntarthatóságot követi és alapul szolgál az ezzel kapcsolatos, mai elképzeléseknek is.

[caption id="" align="aligncenter" width="1267"] A ravatalán fekvő gímbika megáldása[/caption]

A megnyitót a kitüntetések és díjak átadása követte. A Magyar Vadászatért Érdemérmet Tóth Zoltán, a Kerekbérc Vadásztársaság elnöke vehette át. A Nimród Vadászérmet kapta Fekete Zoltán, az OMVK vezetőségi tagja és Kuris László fegyverműves, volt vadászmester kapta.

A Hubertus-kereszt gyémánt fokozatát Kovács István (Háromcser Vadásztársaság), Demeter Zsolt (Ménes-patak Földtulajdonosi Közösség) Takács István (Lókösvölgye Vadásztársaság) vehette át.

A Hubertus-kereszt arany fokozatában részesült Princz Tibor (Szánas Vadásztársaság) és Zomborka Imre (Lókösvölgye Vadásztársaság).

Az elismerések átadását a hagyományoknak megfelelően az ez évben vizsgázott új vadászok fogadalomtétele és avatása követte. Az „újoncokat” Györösi István, az OMVKNMTSZ sportvadász alelnöke, vállukat tőrrel érintve fogadta a Nimródok sorába, majd Faragó Zoltán, a kamara kulturális bizottságának elnöke látta el őket útravalóval a vadászéletre.

Szécsényben adták át a megyei vadászkamara által meghirdetett koronglövész verseny díjait is: a harmadik helyet Juhász Gábor, a másodikat Ferencz Gábor szerezte meg. A versenyt Dikasz Tamás, az OMVK NMTSZ titkára nyerte meg. A balassagyarmati Dámvad Vadászbolt első helyezettnek járó díját, egy sörétes puskát, azonnal fel is ajánlotta az Utánkeresők Baráti Körének, hogy ezzel is segítse munkájukat.

Ugyancsak a vadásznapon hirdették ki a hivatásos vadászok versenyek Nógrád megyei eredményeit is. A harmadik helyet Kerekes István és Monoki Csaba szerezte meg holtversenyben. A második Kasza Viktor lett, míg a dobogó legfelső fokára Ferencz Gábor állhatott. (Ő képviselte Nógrád megyét is az a Bakonyerdő Zrt. területén megrendezett országos megmérettetésen, szép helytállással a középmezőnyben végezve.)

Számos kísérő rendezvény is volt a megyei vadásznap mellett: a közönség láthatta Vakaczkai Erzsébet festő- és grafikusművész kiállítását a kastélymúzeum impozáns falai között. Ugyanitt, a Kubinyi Ferenc Múzeumban tekinthették meg az érdeklődők – Szabó László, az OMVKNMTSZ elnökének kezdeményezésére – összegyűjtött, nagy részt örökségből származó trófeákat. Az elhunyt vadásztársak – dr. Berta János, Balatoni Miklós, Varga Péter – trófeagyűjteményei mellett több élő személy is hosszú távra kölcsönözte az intézménynek kollekcióját, vagy annak egy részét.

Ugyancsak a kastélyban láthatták az érdeklődők Somoskői Emese porcelánfestő alkotásait, illetve Csengődi Ottó kisplasztikáit, amelyeket a természetben található anyagokból – elsősorban fagombákból, gyökerekből, ágakból – készít, a lehető legkisebb átalakítással.

[caption id="" align="aligncenter" width="1225"] A Nógrád Megyei Vadászkamara Kürtegyüttes szignáljai tették igazán ünnepivé a rendezvényt[/caption]

Ez évben a szervezők – rendhagyó módon – a Várkertben rendeztek szabadtéri fotókiállítást. A tó partján Vincze Adrienn, többszörösen és nemzetközi szinten díjazott természetfotós nagymacskákról készített sorozatát láthatták az érdeklődők.

Előbbiek mellett számtalan kísérőrendezvény szórakoztatta a nagyérdemű közönséget: az érdeklődők láthattak solymász-, íjász- és vadászkutyás bemutatót, az Utánkeresők Baráti Körének két tagja, Hegedűs Sándor és Szloboda István a sebzett vad kutyás utánkereséséről adott részletes tájékoztatást. Bemutatták nem csak az erre a célra legalkalmasabb kutyafajtákat – a helyszínen hannoveri véreb és alpesi tacskókopó volt jelen közülük, – hanem a szükséges felszereléseket, beleértve az erre a célra legalkalmasabb, külön erre a célra gyártott fegyvereket is.

A színpadi programok sorában a Rimóci Rezesbanda fellépésétől a Latte Maffiato koncertjéig, a sztárvendég, Péter Szabó Szilvia fellépéséig számos programnak tapsolhattak a résztvevők, közöttük helyi előadóknak, baranta bemutatónak is.

Előbbiek mellett vásározók, kézművesek, – szigorúan csak olyanok, akik termékei valamilyen módon illeszkedtek a vadászathoz, természetjáráshoz – kínálták portékáikat. Könyvtől késig, öltönytől távcsőig sok mindent megtalálhatott itt az érdeklődő.

A várkerti fák hűvösében a Nógrád megyei vadásztársaságok egy része is sátrat állított, itt főztek is tagjaik és vendégeik számára. Tekintettel a hagyományteremtő szándékkal megrendezett, első szécsényi lakomafesztiválra, kitettek magukért a főzőverseny résztvevői: a hagyományos fogások mellett volt töltött harcsa, borz fasírt, galambleves, töltött káposzta szarvashúsból, meg még sok más különlegesség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában