Helyi közélet

2016.10.24. 05:03

Ötvenhat példát mutat!

fenyvesi

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából rendezett városi ünnepség október 20-án a városházánál kezdődött. A város, a pártok, intézmények, tömegszervezetek, civilszervezetek, fegyveres testületek, Magyar Nemzetőrség vezetői, képviselői elhelyezték a kegyelet, a megemlékezés koszorúit a városháza homlokzatán lévő 1956-os emléktáblánál.

Szécsény. A megemlékezés az Ady Endre út 11-es számú ház előtt folytatódott, ahol 1956-ban megalakult és működött  a helyi nemzetőrség. A résztvevők virágokkal, mécsesek gyújtásával emlékeztek és tisztelegtek 1956 hősei előtt.

Az ünnepség harmadik színhelye a művelődési házban volt, ahol a diákok egy része is kapcsolódott a megemlékezőkhöz. Az Himnusz elhangzása után Olt Tamás, a Nemzeti Színház színművésze, Takács Bence Ervin előadóművész és Pető Marcel zongoraművész érzelmekkel átitatott előadása közelebb hozta a hallgatósághoz 1956 eszméjét. Műsoruk méltó volt a 60. évfordulóhoz.

Balla Mihály országgyűlési képviselő ünnepi köszöntőjében előbb arról szólt, hogy nincsenek személyes élményei 1956-ról. Nekik az iskolában azt tanították, hogy 1956. október 23-ika a csőcselék ellenforradalma volt a fennálló hatalom ellen. A szülők, a nagyszülők csak az 1980-as évek második felében kezdtek el beszélni arról, hogy valójában mi is történt 1956 őszén. Ezt követően felidézte az 1956-ot megelőző éveket, amikor a rettegés, a szorongás tartotta félelemben az embereket. Mindez oda vezetett, hogy a fiatalok, a munkások és az értelmiségiek október 23-án az utcára vonultak. Az ország sok településén megmozdultak az emberek, megalakultak a forradalmi bizottságok, munkástanácsok, létre jöttek a nemzetőr csoportok, akik védték és fenntartották a rendet. A remény hamar szertefoszlott, Nagy Imre kormányát megdöntötték, a szovjet csapatok segítségével leverték a forradalmat.

Felidézte az 1956. december 8-ai salgótarjáni eseményeket, amikor a békés tüntetők közé lőttek, és a mai napig nem lehet tudni, hogy a sortűzben és annak következtében később hányan haltak meg. Szólt a megtorlások időszakáról, amikor százakat ítéltek halálra, akik közül ma is sokan jeltelen sírokban fekszenek, a bebörtönzésekről, a munkatáborokról.

Azt mondta: „a 60. évfordulón tisztelettel, büszkeséggel és szeretettel kell ünnepelnünk és emlékeznünk. Az 1956-os magyarok Európa legjobbjai, a hazát mindenek elé helyezték, akár személyes áldozatuk vállalása által is. Példát mutattak, valamennyien mártírok. A helytállásuk példát kell, hogy mutasson számunkra és az elkövetkező nemzedékek számára. Köszönettel és hálával tartozunk 1956 hőseinek hazaszeretetükért, áldozatos küzdelmükért. 1956 mégsem volt hiábavaló, mégsem volt kudarc, mert a szabadság, ha később is, de győzedelmeskedett.”

Balla Mihály ezt követően arról szólt, hogy ma is ki kell álljunk 1956 gondolataiért, a nemzeti szuverenitásunkért. Nem lehet, hogy brüsszeli parancsra átadjuk országunkat olyanoknak, akik nem tisztelik hazánkat, kultúránkat, értékeinket, vallásunkat, hagyományainkat.

Az ünnepség befejezéseként Stayer László, Szécsény polgármestere és dr. Harikné dr. Havasi Beáta alpolgármester átadták az önkormányzat által alapított Köz Szolgálatáért Díjat. A 2016-os év kitüntetettei: Lazsán Zsoltné, a polgármesteri hivatal személyzeti és munkaügyi előadója. A „Példakép tábor” szerezőinek odaítélt díjat a csoport nevében Varga Krisztina vette át.

Az ünneplés a Szózat közös éneklésével fejeződött be.

Szenográdi Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában