Helyi közélet

2016.10.18. 06:35

Ötvenhat háromdimenziós hagyatéka

fenyvesi

A történelmi belvárosban, a sétálóutcában – közel ahhoz az épülethez, ahol 1956-ban megalakult a szécsényi nemzetőrség – az úttesten korunk egyik legmodernebb háromdimenziós festmények idézik fel a hatvan évvel ezelőtt történteket, az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeit. A képek ellenállnak az időjárás viszontagságainak.

Szécsény. Az „1956 hagyatéka három dimenzióban” című rendhagyó kiállítás a Szécsényi Közművelődési Nonprofit Kft. szervezésében valósult meg, az 1956-os emlékbizottság támogatásával, a „Magyar szabadság éve” elnevezésű programsorozat keretében.

[caption id="" align="aligncenter" width="1193"] Új módon mondanak újat az alkotások[/caption]

A nem mindennapi kiállítás megnyitóján – amelyet a napokban tartottak – az alkotók is megjelentek. Stayer László, Szécsény polgármestere beszédében feltette a kérdést: lehet-e megújítani az emlékezést? Lehet-e új módon, valami újat mondani 1956-ról?

– Bízunk abban, hogy sikerült egy új megoldást találnunk a háromdimenziós utcai festészettel. Az alkotásokkal itt, Szécsényben is méltó emléket állítunk a hősöknek. Ez a technika lehetővé teszi, hogy mindenki egy pillanatra átélje és magával vigye a hatvan évvel ezelőtti fiatalok érzéseit, hangulatát – hangsúlyozta a város első embere.

A polgármester köszöntet mondott az Exquizite Művészeti Stúdió két művészének, Gyulai Attilának és Fórika Attilának, továbbá Garamvölgyi Andreának, a Szécsényi Közművelődési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatójának és munkatársainak, valamint Kozma Tamásnak.

Ezt követően idézte Bibó Istvánt: „A szabadság ott kezdődik, ahol megszűnik a félelem”. Szólt a szabadságról, a zsarnokságról, a bátorságról, a személyiség szabadságáról. Ünnepi köszöntőjét így fejezte be: „Ebben a világban az fog győzni, az fog legmesszebbre jutni, aki szembe mer nézni a nehézségekkel és bátran veszi fel a küzdelmet. Tanuljuk ezt meg az 56-os hősöktől: bátorságot, harcolni tudást a jövőért!”.

Az ünnepségen énekkel és szavalattal közreműködtek Andi Színjátszósai, név szerint Vanya Noémi, Vanya Sára, Balázs Boglárka, Széles Lilla, Tácsik Vanda, Szerémi Soma.

Szenográdi Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában