zamatos tradíció

2019.06.16. 19:45

Országszerte terjesztenék a tarjáni gyümölcslevekbe rejtett zamatot

Barnucz János egy nagyot álmodva négy évvel ezelőtt Salgótarjánban kezdett bele az ízletes rostos italok készítésébe, amelyekkel sikeresen robbant be a helyi piacra. A kézműves gyümölcsleveket a nógrádiak is szívesen fogyasztják, s minden korty bizonyítja: a megyeszékhelynek – éppúgy, mint a minőségi italoknak – meg lehet a maga zamata…

Palchuber Kinga

Országszerte terjesztenék a nógrádi megyeszékhely kézműves gyümölcslevekbe rejtett különleges zamatát Fotó: Hüvösi Csaba

Forrás: NMH

Fotó: Hüvösi Csaba

Barnucz János a gyümölcsök iránt érzett szeretetére, gondoskodására és szakértelmére alapozva 2015-ben alakította ki Salgótarjánban ötven négyzetméteres rostoslé-üzemét, ahol többféle ízvilágú és gyümölcsökben gazdag kézműves termékeket készít családjának támogatásával.

János a fővárosban végezte el az élelmiszeripari szakközépiskolát, majd a Budapesti Corvinus Egyetemen szerzett élelmiszermérnöki diplomát. Tanulmányai során is rostos leveket, szörpöket és lekvárokat gyártott, s nem is csoda, hogy szinte beleszeretett ebbe a zamatos világba.

– A családi vállalkozást kibővítve az iskola elvégzése után álmodtam meg az ötletet, hogy olyan termékek gyártásával foglalkozzunk, amelyek nem találhatók meg a megye minden sarkában. A gyümölcslevekkel egy szűk és kihívásokkal teli piaci szegmensbe csöppentünk, de a kitartást és a minőséget máig meghálálják a fogyasztók – mondta a Nool.hu kérdésére Barnucz János, a Tarjáni Zamatos tulajdonosa.

Országszerte terjesztenék a nógrádi megyeszékhely kézműves gyümölcslevekbe rejtett különleges zamatát Fotó: Hüvösi Csaba / NMH

Barnucz János hozzátette: a jó gyümölcslé titka elsősorban a kiváló alapanyagokban keresendő, hiszen a gyümölcsök jellegzetes íze ás aromája ragadja meg igazán a vásárlókat. A tarjáni ital 30–40 százalékos gyümölcstartalommal, hőkezeléses technológiával és tartósítószer nélkül készül, egy minimálisan hozzáadott cukormennyiséggel.

– A cél az volt, hogy italainkkal megőrizzük a hagyományos gyümölcsös ízvilágot. Termékeinket üvegpalackokban forgalmazzuk, ami hozzájárul ahhoz, hogy megmaradjon a gyümölcs természetes íze és aromája, ráadásul egyedi is a köztudatban megszokott műanyag palackokhoz képest – emelte ki Barnucz János.

A kézműves vállalkozás először meggyből, őszibarackból és almából készítette italait, majd a palettát szilvával, kajszibarackkal, vilmoskörtével és bodzavirágos almával is kibővítették.

– Kisüzemünket folyamatosan fejlesztjük, hiszen az elején még teljesen házi jelleggel működtünk. Ma már töltősor, palackozó és fóliázógép is segíti a munkánkat, így naponta akár 1500 litert is el tudunk készíteni a levekből – ismertette a tulajdonos, aki szerint a rostosság éppoly fontos szempont egy jó gyümölcslé esetében, mint a finom és domináló íz.

Ma már töltősor, palackozó és fóliázógép is segíti a munkát, így naponta akár 1500 litert is el tudnak készíteni a levekből
Fotó: Hüvösi Csaba / NMH

Barnucz János elmondása szerint vállalkozónak lenni nem könnyű feladat, de nem bánta meg, hogy Salgótarjánt választotta egy álom beteljesítéséhez. S bár voltak hullámvölgyek, de ma már nem adná fel álmát, hogy termékeivel egyszer majd országszerte is öregbítse szülővárosának hírnevét.

A tulajdonos tervei között szerepel a termékkínálat bővítése, így hamarosan birsalmával és paradicsomlével is bemutatkoznak a piacon. A termékeket cukormentes formában is szeretnék gyártani, amellyel a választék mintegy húsz termékre emelkedne. A nógrádiak örömmel fogyasztják a rostos leveket, s a jövőben talán Pest és vonzáskörzetében is elterjed a megyeszékhely zamata.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában