Nógrád megye

2018.08.16. 18:06

Nagy a baj: több humuszra és új szemléletre van szükség a nógrádi földeken

Országos probléma, amely nálunk is tapasztalható, hogy a szántóföldek talajai egyre inkább kimerülnek.

V. E.

Fotó: Shutterstock

Amint azt Szandai József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Nógrád megyei elnöke a Nógrád Megyei Hírlapnak elárulta, a talajegészség egyik legfontosabb mércéje nem más, mint annak szervesanyag-mennyisége.

– Ez a probléma elsődlegesen a hosszútávú terméshozamok csökkenéséhez, az élelmiszer-minőség és a talaj szélsőséges időjárásnak ellenálló képesség romlásához vezet. A szervesanyag tartalom növelése pozitív hatást gyakorol a humuszépítő folyamatok megindítására, amely például csökkenti a vízkárokat. A jelenlegi növénytermesztés ezen kívül nem képes tartani a lépést az egyre szélsőségesebb éghajlati változásokkal. Ugyan folyamatosan születnek fejlesztések, így például a kamara jégkármérséklő rendszere, de emellett szükség van például olyan talajművelési rendszerek kidolgozására, amellyel csökkenthető a klímakár. Tapasztalataim szerint egyre fontosabb a gazdálkodók számára is, hogy a talajok víz- és szervesanyag-vesztését csökkenteni tudják. Ehhez egy az eddigi gyakorlattól eltérő szemléletmódra van szükség. Amennyiben ezeket a változásokat a növény igényeinek megfelelően végezzük, optimális feltételeket teremthetünk a kultúrnövények számára. Ezáltal a gazdaságaik jövedelmezőségét is tudják növelni – mondta Szandai József.

Hozzátette: Ezzel a témával kapcsolatban a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara NAKAdémia „Humusz a termőföld lelke” címmel indít szakmai előadássorozatot, többek között Jászberényben augusztus 21-én és Mezőfalván augusztus 23-án. Szandai József kitért arra is, azok a Nógrád megyei gazdák, akik az oktató rendezvényeken részt kívánnak venni augusztus 17-e 12 óráig regisztrálhatnak a kamara oldalán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában