Helyi közélet

2017.07.29. 06:28

Fűszer- és gyógynövények Varsányból

fenyvesi

[caption id="" align="aligncenter" width="3008"] Citromfű[/caption]

NMH-Információ. Szedd magad akciót hirdetett a varsányi önkormányzat különböző gyógy- és fűszernövényekre: az akció a hét elején kezdődött és várhatóan augusztus végéig, illetve a addig tart, amíg a rendelkezésre álló „készlet” el nem fogy.

[caption id="" align="aligncenter" width="2552"] Levendula a varsányi kertbőlFotó: Hüvösi Csaba[/caption]

A varsányi fűszerkertnek története van: 2014-ben az önkormányzat szervezésében tanfolyamon sajátíthatták el néhányan, a közmunkaprogramban résztvevő, az ezen növények termesztéséhez fűződő tudást. Ezt követően alakították ki az önkormányzat egyik telkén a fűszer- és gyógynövényültetvényt. A területre 14 különböző évelő növényt telepítettek, köztük a nagy népszerűségnek örvendő levendulát, citromfüvet, kakukkfüvet és különböző mentafajokat. Az évelő növények mellett egynyáriakat is találni a kertben. A gondozást kézi erővel, nagy odafigyeléssel és lelkesedéssel látják el a feladattal megbízott helyi munkások.

[caption id="" align="aligncenter" width="2668"] Zsálya[/caption]

A termés egy részét a közétkeztetésben használja fel az önkormányzat, valamint helyi üzemekben kerül hasznosításra, feldolgozásra, a többletet pedig a jelenleg is futó „szedd magad” akció keretében értékesítik. Az érdeklődőket a hét minden napján, nyolc és tizenkét óra között várják a Szent István úti gyógy- és fűszernövény kertben. Fotóink a varsányi termesztett fajokból adnak ízelítőt.

[caption id="" align="aligncenter" width="2729"] Tárkony[/caption]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában