Helyi közélet

2016.08.23. 07:55

Fogadalmi székelykaput avattak a Kishegyen

fenyvesi

Szent István ünnepnapját követően, augusztus 21-én ismét jeles esemény fogadta a pásztóiakat és a vendégeket – mások mellett külföldről érkezetteket – ugyanis ezúttal tartották a Magyarok Világszövetsége (MVSZ) pásztói csoportja által állított kishegyi fogadalmi székelykapu avatását.

 

Pásztó. A kishegyi szabadidőparkban néhány éve avatták fel a „Magyar Összetartozás Fogadalmi Helyét”. Ma a kis domboldal tetején egy büszkén álló kettőskereszt, egy turulszobor és egy közadakozásból épített márványemlékmű fogadja az ide ellátogatókat.

Az Esztam zenekar kíséretében a magyar és a székely Himnusz közös eléneklését követően Bottyán Zoltán, az MVSZ Kárpát-medencei Térségének alelnöke lépett a mikrofon elé, aki köszöntötte a megjelent MVSZ-tagokat és a vendégeket, kiemelve közülük Hegedűs Csaba olimpiai és világbajnok birkózót, valamint Csaba Gábor tanár családját. (A családfő két éve, 92 esztendős korában hunyt el és 1956-ban a pásztói nemzetőrség parancsnoka volt – a szerző). Az eseményre kilátogatott Becsó Zsolt, a térség országgyűlési képviselője is.

[caption id="" align="aligncenter" width="852"] Zachar Béla atya áldotta meg a fogadalmi székelykaput[/caption]

A továbbiakban a színpadon Bognár Réka Reményik Sándor Eredj haza című versét szavalta el. Őt a sorban a pásztói Magyar Szentek Római Katolikus Óvoda és Általános Iskola tanulóinak énekműsora követte, majd Farkas Attila, a város alpolgármestere is köszöntötte a színpad előtti padsorokon helyet foglalókat. Ezt követően Hegedűs Csaba osztotta meg a jelenlévőkkel ünnepi gondolatait, amelyet dr. Szabó Irén gyönyörű szavalata követett. A Berák Band népzenei előadása után a Kanadából érkezett Bogyai Elemér 56-os forradalmár visszaemlékezését hallgathatták meg a jelenlévők.

[caption id="" align="aligncenter" width="852"] Az Esztam zenekar kíséretében, a néptáncosok sorfala között vonultak át a részvevők a székelykapuhoz[/caption]

A továbbiakban az Esztam zenekar kíséretében, az útvonal szélén felsorakozott népviseletes ruhába öltözött fiatalok sorfala között a részvevők a felavatandó székelykapu elé vonultak, ahol Zachar Béla atya, pásztói plébános áldása mellett az MVSZ vezető tisztviselői átvágták a székelykapun lévő nemzetiszínű szalagot, majd a fogadalomtevők az újonnan megépített lépcsősoron felvonultak az emlékhelyhez.

A fogadalomtétel végén egy közös ebéd várta az ünnepi esemény részvevőit, majd a színpadon, többek között a Muzsla Néptáncegyüttes, a Rozmaring Népdalkör és a Mátrakeresztesi Hagyományőrző Együttes színvonalas ünnepi műsorával zárult az MVSZ pásztói eseménye.

 

Cz.Z.J.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában