Salgótarján

2018.03.22. 17:05

Felvidéki Csíksomlyó épül a mártír sírjánál

„Sem gyűlölettel, sem erőszakkal!” – ez a címe, egyszersmind mottója annak az emlékkiállításnak, amely tegnap a Nógrád Megyei Közgyűlés ülését megelőzően nyílt meg a megyeháza galériájában. Balassagyarmat után ez a második helyszín, ahol az országosra tervezett vándoroltatás keretében látható az ELTE szombathelyi gyakorlóiskolája által Esterházy János tiszteletére összeállított anyag.

Csongrády Béla

Esterházy János 1901. március 14-én született Nyitraújlakon, és 1957. március 8-án hunyt el a csehországi – az idő tájt csehszlovák – Mirov politikai foglyok börtönében. Előtte évekig Gulagon raboskodott, pedig elismerést érdemelt volna tevékenységéért. Ugyanis az egyetlen képviselője volt a csehszlovák parlamentnek, aki 1942. május 15-én nem szavazta meg a zsidó származású emberek deportálására vonatkozó törvényt. 1944-ben is példát mutatott, amikor memorandumban tiltakozott Magyarország német megszállása ellen.

Példaadó életút Európa számára

Esterházy János kereszténysége és magyarsága, bátor kiállása miatt sok üldöztetésben és megpróbáltatásban részesült a néhai Csehszlovákiában, rabságban bekövetkezett halála is méltatlan volt nemes életelveihez. A mártíromságát számon­tartó, elismerő utókor magyarsága az anyaországban és a Felvidéken egyaránt igyekszik őrizni és ápolni szellemi örökségét. „Hisszük, hogy lesz idő, amikor az európai jövő alakításában is fontos szerepet kap majd életpéldája és mélységes embersége, hiszen hite bármely történelmi helyzetben hivatkozási alappá nemesülhet” – olvasható az emlékfüzetben, melyet 2017. szeptember 16-án az alsóbodoki emlékhelyavatásra jelentetett meg a Pázmaneum Társulás. Esterházy János kiállt a fasizmus és a kommunizmus üldözöttei mellett is.

E mártír hazafi emlékének ápolása 2017 szeptemberé­ben – halála hatvanadik év­fordulója évében – fontos mérföldkőhöz érkezett, amikor a zoboraljai Alsóbodokon ünnepélyes keretek között végső nyughelyére temették –megtalált és vizsgálatokkal igazolt – porhüvelyét. A Kele Szabó Ágnes rendezte kiállítás ezt az emlékhelyet mutatja be – fotók, dokumentációk formájában – mindazoknak, akik így kívánnak tisztelegni Esterházy János emberi nagysága előtt.

A megyei közgyűlés tagja­it és a megnyitóra érkezett vendégeket – közük Jámbor Lászlót, a testvérmegye, Besztercebánya önkormányzata külügyi bizottságának elnökét – Skuczi Nándor megyei elnök köszöntötte. A kiállítást Lencsés Zsolt festőművész – aki aktív szerepet vállal Esterházy János szellemi hagyatékának továbbéltetésében – mutatta be az érdeklődőknek. Kiemelte Paulisz Boldizsárnak, az alsóbodoki magyar iskola, a szombathelyiek társiskolája – vezetőjének az Esterházy-kultuszban és a zobor­aljai palóc falvak összefogása során szerzett elévülhetetlen érdemeit. Elmondta, hogy a magyar iskolák vasárnap Alsóbodokon tartották a nemzeti ünnepet, amelyen Székely János szombathelyi püspök misézett. Lencsés Zsolt idézte Böjte atyát – aki szerint Paulisz Boldizsár a Felvidék Csíksomlyóját építi – s bejelentette, hogy március 20-án, azaz ma, a magyar parlamentben Paulisz Boldizsár és a krakkói érsek Esterházy-­emlékplakettben részesül.

Kiemelt fotónkon: Lencsés Zsolt festőművész (balra) Esterházy János fényképét mutatja a rendezvényen. Jobbra Skuczi Nándor – Fotó: Ladóczki Balázs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában