Nógrád megye

2017.12.10. 15:13

Akad sofőr, aki a barátnőjét is egy fuvarnak köszönhette

Országszerte, így Nógrádban is egyre több szolgáltatás épül a telekocsizásra. Ha él a bizalom a sofőr és az utas között, mindkét fél számára kedvező lehet az ilyen együttműködés. A legnépszerűbb nógrádi célpont természetesen Budapest.

B.L.

Több honlap is foglalkozik már a telekocsizással, ahol bárki meghirdetheti, ha egy hosszabb utazásnál van szabad hely a kocsijában és szívesen elvisz valakit, akinek szintén arra akad dolga. A sofőr az útiköltséggel, az utas pedig az idővel és az anyagiakkal is spórolhat. Az autósok jellemzően két-három nappal az utazás előtt hirdetik meg az útjukat, így van idő leegyeztetni a részleteket.

Az egyik legnagyobb magyar telekocsis honlap pont tíz éve támogatja a ezt a lehetőséget.

- Míg az első években „csodabogaraknak” tekintették azokat, akik beültek idegenek autójába, vagy épp felajánlották szabad helyeiket az azonos viszonylaton utazni kívánóknak, mára már havonta százezer ilyen utazás valósul meg. A közösségünk már több mint félmilliós, és évről évre többen élnek a lehetőséggel mind utasként mind pedig autósként – mondta a nool.hu kérdésére Prácser Attila társalapító.

Olcsóbban jöhetünk ki

Szétnéztünk a különböző oldalakon, milyen összegekért fuvaroznak valakit a különböző városokba telekocsival. Salgótarjánból a fővárosba akár már 1000 forintért is eljuthatunk, egy debreceni ülést 2650 forintért kínálnak. De Pásztóra is megy telekocsi a megyeszékhelyről, 400 forintért kapunk is benne helyet. Balassagyarmat-Rétság útvonalon 300 forint egy fuvar, a megye második legnagyobb városából 1200 forintért lehet eljutni Budapestre.

Azt is tőle tudjuk, hogy a legnagyobb telekocsis forgalommal a fővárostól távolabb eső, autópályával jól megközelíthető megyék rendelkeznek, mint például Csongrád, Baranya, Hajdú-Bihar, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár és Győr-Moson Sopron. Ezt követik a szintén autópályával jól megközelíthető, de a fővároshoz közelebbi megyék, így Komárom-Esztergom, Fejér vagy éppen Heves. Ezen megyékben a közelmúlt vasúti fejlesztéseinek köszönhetően már jobb a közösségi közlekedés színvonala, gyorsabb a fővárosba jutás, ez lehet az alacsonyabb forgalom oka.

A közúton nem jól megközelíthető megyék esetében tapasztalható a legalacsonyabb forgalom, Nógrád egyelőre még ebbe a kategóriába tartozik, de a közeljövő közúti fejlesztéseinek köszönhetően várhatóan ez is változik majd a csökkenő utazási idő miatt.

A salgótarjáni származású Lengyel Dániel az egyik első nógrádi sofőr, aki élt a telekocsis lehetőséggel. A programhoz három-négy évvel ezelőtt csatlakozott, amikor Győrbe járt egyetemre, így a Salgótarján-Budapest, illetve a Budapest-Győr vonalon is szerzett tapasztalatokat.

- Mivel a vonat lassú, a busz pedig kényelmetlen ilyen nagy távolságon, más lehetőségeket kerestem, így találtam rá a telekocsira. Az utóbbi években több mint félezer utasom volt már. Mióta egyre elterjedtebb a szolgáltatás, van, hogy pár óra alatt jelentkeznek a meghirdetett ülésekre, de gyakran előfordul, hogy csak az utolsó pillanatban kel el egy fuvar. Emberfüggő, hogy mennyit beszélgetünk, vannak beszédesebb, de vannak csendesebb utasok is – mesélte Dániel, aki elárulta, hogy legutóbbi barátnőjét is egy fuvarnak köszönhette.

Kiemelt fotónk illusztráció (pixabay)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában