Veszélyes anyag

2024.04.16. 14:41

Soron kívül vizsgálják a salgótarjáni környezetszennyezést

Vizsgálat indult a salgótarjáni környezetszennyezés ügyében. A Nógrád Vármegyei Kormányhivatal és a katasztrófavédelem szakemberei soron kívül intézkedtek a bejelentés nyomán, amely szerint furcsa, vöröses, vélhetően veszélyes anyag került a Salgó-patakba.

Gulyás Edina

Hétfőn robbant a salgótarjáni környezetszennyezés híre: a Greenpeace Magyarország beszámolója szerint, méréseik alapján rendkívül veszélyes, rákkeltő vinil-kloriddal szennyezett víz folyt az egykori acélgyárnál a Salgó-patakba a március 15-i hosszú hétvégén.

Salgótarjáni környezetszennyezés, Greenpeace Magyarország
A salgótarjáni környezetszennyezésről a Greenpeace Magyarország számolt be.
Forrás: Greenpeace Magyarország

A környezetszennyezéssel a területen működő hulladékkezelő céget vádolta meg a zöldszervezet, majd az országos híradások nyomán Fekete Zsolt (MSZP) polgármester és Huszár Máté (MSZP) alpolgármester is, mint kiderült: mindezt alaptalanul, előzetes tájékozódás nélkül tették. A hírbe hozott kft. jogi lépéseket fontolgat az ügyben.

A kormányhivatalt és a katasztrófavédelmet is megkerestük

„A hatóságok vizsgálják a Salgó-patak szennyezését. Március 19-én a Nógrád Vármegyei Kormányhivatal környezetvédelmi szakemberei a katasztrófavédelmi és vízügyi szervekkel együttesen helyszíni vizsgálatot tartottak. A katasztrófavédelem soron kívül intézkedett a közérdekű bejelentés kivizsgálására, ennek részeként akkreditált mintavétel és akkreditált laboratóriumi vizsgálat is történt” – közölte érdeklődésünkre a kormányhivatal.

Mint megtudtuk: a gyártelep speciális jellemzői miatt a vízvédelmi hatáskörében eljáró Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság további adatok és információk beszerzéséről is gondoskodott. Mindezek beérkezését és értékelését követően a hatóság megteszi a szükséges intézkedéseket.

Ezt erősítette meg érdeklődésünkre a Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság is, azzal kiegészítve, hogy a hivatkozott telephellyel kapcsolatosan a Greenpeace képviselője március 19-én küldött bejelentést a hivatásos katasztrófavédelmi szerv részére, amely szerint „furcsa vöröses anyag folyt ki a Salgó-patakba, ami a Tarján-patakba majd a Zagyvába ömlött”.

A környezetszennyezéssel vádolt hulladékkezelő cég portálunkhoz eljuttatott tegnapi közleményében cáfolta, hogy telephelyükről került veszélyes anyag a Salgó-patakba. Azt is elárulták, hogy a szennyezés forrását sikerült lokalizálni, és az nem a területükön található.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában